Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pasen in Trapani – de plechtige Processione dei Misteri

La Settimana Santa, de Heilige Week (ook wel Goede of Stille Week genoemd in onze contreien), is in Trapani iets waar lang naar wordt uitgekeken. Het is een van de belangrijkste katholieke gebeurtenissen van het jaar, waar de hele stad bij betrokken is.

processie-Goede-Vrijdag-Misteri-Trapani-Chiesa-Purgatorio (6)

Op heel Sicilië herdenkt men tijdens de week voorafgaand aan Pasen de lijdensweg van Christus. Vaak gaat dit gepaard met een plechtige stoet waarbij het lijdensverhaal wordt uitgebeeld, soms door dorpelingen zelf, soms door levensgrote beelden die door zware mannen door het hele dorp worden getorst. Deze eeuwenoude traditie houdt nog altijd stand. Ook jongeren lopen vol overgave mee of staan vol ontzag voor de levensechte uitdrukkingen van de beelden te kijken.

Een van de meest bijzondere tradities tijdens de Goede Week is de Processione dei Misteri in Trapani, die al meer dan vierhonderd jaar lang op Goede Vrijdag wordt gehouden.

processie-Goede-Vrijdag-Misteri-Trapani-Chiesa-Purgatorio (8)processie-Goede-Vrijdag-Misteri-Trapani-Chiesa-Purgatorio (7)

Deze Misteri zijn twintig beeldengroepen die samen het volledige lijdensverhaal van Jezus uitbeelden. Ze worden bewaard in de Chiesa delle Anime Sante del Purgatorio aan de Via San Francesco. Deze ‘Kerk van het Vagevuur’, die aan het einde van de zeventiende eeuw gebouwd werd door Giovanni Amico, heeft een rijk versierde voorgevel waarop de twaalf apostelen prijken.

Op Goede vrijdag, om klokslag twee uur, gaan de deuren van de kerk open en begint de op één na langste processie van heel Italië. De processie duurt namelijk tot de dag erna, als de beelden – onder toeziend oog van duizenden en duizenden geëmotioneerde toeschouwers, weer de kerk in worden gedragen.

De eerste beelden werden in de zeventiende eeuw gemaakt, toen het nog verboden was om afbeeldingen van Christus’ lijdensweg te maken en het passiespel eigenlijk alleen met echte mensen mocht worden opgevoerd. Gelukkig voor Trapani kwam daar langzaam verandering in.

Misteri-Trapani-Chiesa-Purgatorio (1) Misteri-Trapani-Chiesa-Purgatorio (2) Misteri-Trapani-Chiesa-Purgatorio (4) Misteri-Trapani-Chiesa-Purgatorio (5)

Elk beeld werd bedekt met in gips en lijm gedrenkte stof (volgens de zogenaamde carchet-techniek, een soort papier-maché voor stof) en staat op houten basis, vara genaamd, dat vaak rijk versierd is met houtsnijwerk dat tot in het kleinste detail is verzorgd.

Misteri-Trapani-Chiesa-Purgatorio (6) Misteri-Trapani-Chiesa-Purgatorio (7)

Ieder beeld behoort toe aan een van de verschillende beroepsgroepen in de stad, die onder meer zorgen voor het onderhoud van de beelden. Daar danken ze ook hun naam aan: in het Siciliaans is misteri namelijk niet het meervoud van mistero, mysterie, maar het meervoud van mestiere, ambacht.

Hoewel de beelden van binnen leeg zijn, zijn de houten vare met de beeldengroepen ontzettend zwaar – ook omdat de Misteri tijdens de processie versierd worden met bloemen, kaarsen en zilveren juwelen.

Dit deert de zogenaamde massari, dragers, echter niet. Ze nemen de beelden vol vertrouwen op hun schouders –  het is dan ook een eervolle taak (die is voorbehouden aan mannen). Wanneer de deuren van de kerk opengaat en je plechtige muziek hoort, krijg je vanzelf kippenvel.

processie-Goede-Vrijdag-Misteri-Trapani-Chiesa-Purgatorio (9) processie-Goede-Vrijdag-Misteri-Trapani-Chiesa-Purgatorio (10) processie-Goede-Vrijdag-Misteri-Trapani-Chiesa-Purgatorio (11)processie-Goede-Vrijdag-Misteri-Trapani-Chiesa-Purgatorio (12)processie-Goede-Vrijdag-Misteri-Trapani-Chiesa-Purgatorio (5)

Langzaam trekt de processie voort. De Misteri vormen een zware last voor de dragers, zoals het kruis ooit voor Jezus een zware last was. Je ziet het aan de licht schommelende beelden, hetgeen in het Siciliaans wordt aangeduid als annaccate (het dialect voor deiningen).

Bijna vierentwintig uur lang trekt de processie door de straten van Trapani – een bijzonder spektakel, dat je niet mag missen als je rond Pasen op Sicilië verblijft. Overigens zijn er al weken voorafgaand aan Pasen op vrijdag verschillende kleinere processies in Trapani, net als op andere dagen in de Goede Week. Ook deze zogenaamde scinnute zijn het bekijken meer dan waard.

Buiten de Paastijd kun je de Misteri ook bewonderen, maar dan alleen in de Chiesa delle Anime Sante del Purgatorio, waar ze het hele jaar door staan opgesteld.

Wil je de Processione dei Misteri bijwonen? Zowel B&B Granveliero als B&B Belveliero is een fijne plek om te verblijven. Beide bed & breakfasts worden gerund door de jonge, enthousiaste Anna en Giovanni, die je graag het mooiste van Trapani laten zien.

Ontdek nog meer moois in Trapani

Nog meer moois in Trapani ontdekken? In onze City Walk tippen we de mooiste plekken van deze parel aan de westkust van Sicilië!

Trapani-Ciao-tutti-City-Walk

Download de City Walk Trapani

Elke Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *