Home » Ciao tutti Agenda – december
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ciao tutti Agenda – december

In onze agenda van december vind je een overzicht van alle evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Mercato nel Campo
7 en 8 december, Siena (Toscane)
Het is misschien wel onze favoriete kerstmarkt, de sfeervolle Mercato nel Campo die, zoals de naam al zegt, wordt gehouden op het Piazza del Campo in Siena. Voor even krijgt dit plein weer de functie die het ooit, tijdens de middeleeuwen, al had.

Ongeveer 140 kraampjes vullen het schitterende piazza, neergezet zoals de veertiende-eeuwse gemeentelijke richtlijnen dat voorschreven. Lees meer over de Mercato nel Campo in Siena

Luci d’Artista, Turijn (Piemonte)
tot half januari 2020
In november, december en januari worden de straten en pleinen van Turijn gekleurd door tal van kunstige lichtinstallaties. Tijdens Luci d’Artista, zoals dit feestelijke evenement heet, schittert een aantal mooie klassiekers maar er zijn ook weer een paar nieuwe lichtkunstwerken te zien.

foto: Massimo Pica

Luci d’Artista, Salerno (Campanië)
tot half januari 2020
Ook in het Zuid-Italiaanse Salerno schitteren duizenden lichtjes die de stad gezamenlijk een betoverende aanblik geven.

Tot half januari bieden de straten van Salerno dankzij Luci d’Artista een uniek schouwspel, met onder andere een spectaculair zonnestelsel, schitterende engelen, vallende sterren, artistieke acrobaten, een enorme kerstboom, pinguïns en rendieren, Babbo Natale in zijn slee…

Nieuw: lichtkunstwerken die eerdere jaren in Salerno te zien waren, zullen dit jaar schitteren in Polignano a Mare. Waarschijnlijk zijn ze van half november tot en met begin januari te zien in dit kustplaatsje in Puglia.

Lichtjes in San Gimignano en Florence (Toscane)
8 december
Op 8 december vindt er in San Gimignano een unieke explosie van kleur plaats, tijdens Lumiere a colori. Meer info vind je via deze Facebookpagina.

Vanaf 8 december viert men in Florence het Firenze Light Festival, met kleurrijke lichtinstallaties. Dit jaar zijn de Florentijnse lichtkunstwerken geïnspireerd op de uitvindingen en geniale ideeën van Leonardo da Vinci.

Sinterklaas op Murano en in Bari
5 december
Sinterklaas is de patroonheilige van onder meer de glasblazers. Op het Venetiaanse eiland Murano wordt zijn naamdag dan ook groots gevierd. Let wel: de Venetianen spellen zijn naam als San Nicolò in plaats van als het Italiaanse San Nicola.

Ook in Bari (Puglia) viert men Sinterklaas. Op 9 mei 1087 meerde er een schip aan in de Zuid-Italiaanse havenstad Bari. Het schip had een kostbare schat aan boord: de stoffelijke resten van de heilige Nicolaas, die bijna achthonderd jaar eerder was overleden.

Speciaal voor het graf van de heilige werd er een nieuwe kerk gebouwd, met een crypte voor Sinterklaas’ laatste rustplaats. De crypte van de kerk was zo’n twee jaar later af, maar pas in 1197 werd de Basilica di San Nicola in Bari ingewijd en in gebruik genomen. Sindsdien wordt het graf van de enige echte Sinterklaas jaarlijks bezocht door duizenden pelgrims, vooral begin december.

Kijk uit voor de Krampus!
5 december
Wanneer de zon achter de toppen van de heuvels verdwijnt en de duisternis langzaam over de vallei valt, kruipen de zogenaamde Krampussen uit de bosjes tevoorschijn, op zoek naar hun gids: Sint Nicolaas.

Sinterklaas heeft in het noorden van Italië nog een veel angstaanjagender leger hulpjes dan de Zwarte Pieten die wij
kennen. Kreeg je het als kind al Spaans benauwd van het idee dat je misschien mee moest in de zak van zo’n donkere Piet met felgekleurde baret, deze Krampussen zullen voor nog veel meer enge dromen zorgen…

Vooral in de regio Friuli-Venezia Giulia zullen deze Krampussen je de stuipen op het lijf jagen. Ze komen op 5 december tevoorschijn uit hun mysterieuze schuilplaatsen. Ze hebben wel wat weg van de oude bosgoden: het zijn afschrikwekkende monsters met maskers met enorme monden, hoorns en dikke vachten. Ook hebben ze flinke klauwen.

De naam Krampus slaat namelijk terug op de klauwen van een duivel, waarmee stoute kinderen worden opgepakt om meegenomen te worden naar de hel. Hun lelijke uiterlijk heeft echter meer dan alleen de functie kinderen een beetje bang te maken en in de dagen voor het grote feest in bedwang te houden.

Krampussen moesten kwade geesten verjagen die in de winterse bossen rondwaarden. Daarom hebben ze vaak ook belletjes en kettingen bij zich; het geluid hiervan zou de ongewenste geesten moeten afschrikken.

Fiera degli Oh bej! Oh bej!
7 t/m 10 december, Milaan (Lombardije)
De Fiera degli Oh bej! Oh bej!, die ook wel bekend staat als de Fiera di Sant’Ambrogio, is het startschot van de kerstsfeer in Milaan. De festiviteiten vinden plaats ter ere van de naamdag van de patroonheilige Sint Ambrosius. Op en rondom zijn feestdag vindt er een meerdaagse markt plaats op het plein bij het Castello Sforzesco, met kraampjes vol kleurrijke kunstwerkjes en lokale delicatessen. Lees meer over deze feestelijke markt

La Scala – start van het theaterseizoen
7 december, Milaan (Lombardije)
De feestdag van Sant’Ambrogio is tevens de opening van het theaterseizoen in theater La Scala. Op 7 december gaan de deuren van het theater open en komen Verdi, Puccini en andere grote operasterren weer tot leven.

Festa della Madonna
8 december
Op 8 december vieren de Italianen het feest van de Immacolata Concezione – de onbevlekte ontvangenis van Maria. De hele dag staat in het teken van Maria, waardoor het feest in de volksmond ook wel Festa della Madonna wordt genoemd. Het feest wordt gevierd sinds 1854, toen op 8 december door paus Pius IX de pauselijke bul Ineffabilis Deus werd afgekondigd. Onder de katholieken zorgde dit voor een grote nieuwe golf van Mariaverering.

Hoewel deze dag in veel landen nu niet of nauwelijks meer gevierd wordt, is 8 december in Italië nog steeds een belangrijke feestdag. Veel mensen zijn vrij en er worden duizenden kaarsjes gebrand bij beelden van Maria, zowel thuis als in de kerk. Iedere stad geeft een eigen invulling aan de festiviteiten rondom Maria.

In Rome leggen brandweermannen een bloemenkrans bij het beeld van Maria boven op de zuil op het Piazza di Spagna. In Napels worden alle kleine straataltaartjes helemaal opgepoetst. Er worden bloemen gebracht, kaarsjes aangestoken en foto’s en briefjes achtergelaten, met grote en kleine wensen die Maria wellicht zou kunnen vervullen.

foto: Anna Serrato

Heilig bloed in Napels
16 december, Napels
San Gennaro, de heilige Januarius, is de patroonheilige van de stad Napels. Drie dagen per jaar, op de eerste zondag in mei, op 19 september en op 16 december, staat de hele stad op zijn kop. Op die dagen wordt namelijk bepaald of men goede of kwade tijden tegemoet gaat. Het lot van de stad ligt in handen van deze San Gennaro. Als zijn bloed gaat stromen en voor de ogen van duizenden gelovige Napolitanen vloeibaar wordt, slaakt iedereen een diepe zucht van opluchting. De stad heeft tijden van voorspoed voor de boeg!

Kleurrijke kerstmarkten in Italië
In de meeste Italiaanse steden en dorpen wordt er in de dagen of weken voor Kerstmis een kerstmarkt gehouden. Er zijn vaak talloze kraampjes met lekker eten en drinken, om cadeau te doen of om ter plekke van te genieten, kerstversieringen, kerstcadeautjes en panettones. Een aantal tips:

*de kerstmarkt van Bolzano
*de mooiste kerstmarkten in Noord-Italië
*10 sfeervolle kleine kerstmarkten in Noord-Italië
*de mooiste kerstmarkten in Midden- en Zuid-Italië

Lees ook:
*Kerstshoppen in betoverend Turijn
*Kerstvoorpret in Milaan
*Florence in kerstsfeer
*Kerst in Rome
*Kerstmis in Napels

Kerststallen kijken
Dankzij de heilige Franciscus van Assisi tuigen we niet alleen elk jaar een kerstboom op, maar reserveren we onder of bij de boom ook een plekje voor Maria, Jozef en de kribbe. Tijdens de kerstnacht van het jaar 1223 vierde de  heilige Franciscus voor het eerst een mis bij een stal met levende figuren – de kerststal was geboren.  Naast Maria en Jozef gaan ook de os en de ezel, de herders en hun schapen, de engelen en later de drie koningen deel uit maken van il presepio of il presepe, de kerststal.

In aanloop naar Kerstmis bouwt men overal in Italië aan de meest bijzondere kerststallen. We tippen de mooiste presepi die je minstens één keer in je leven gezien moet hebben:
*de kerststal van de netturbini, straatvegers, in Rome
*de enorme kerststal in de kerk van SS Cosma e Damiano, vlak bij het Forum Romanum, eveneens in Rome
*de drukbevolkte kerststallen in Napels
*de kerststal in de Grotte di Stiffe (Abruzzo)
*de kerststal van zand in Jesolo (Venetië)
*de kerststal van licht in Manarola (Cinque Terre)

Dol op kerststallen? Mis dan de expositie 100 presepi aan het Piazza del Popolo in Rome niet! Ook de moeite waard: de Mostra d’Arte presepiale in Salerno (Campanië) en ‘1000 Presepi per Palazzuolo’ in Palazzuolo sul Senio (Toscane).

Matera-levende-kerststal-3foto: Alexandra Korey | ArtTrav

Levende kerststallen
Vlak voor kerst zijn er in veel Italiaanse dorpjes, zeker in het zuiden, ook presepi viventi te zien, levende kerststallen. Vaak krijgen alle dorpsbewoners een rol toebedeeld, van herder tot engel, van Maria tot kerstkindje. De Sassi (grotwoningen) van Matera bieden elk jaar onderdak aan de heilige familie. Het altijd al bijzondere stadje in Basilicata afficheert zichzelf in december als ‘het Galilea van tweeduizend jaar geleden) en het is inderdaad net of je terug in de tijd reist, met de kribbe als stralend eindpunt.

De grootste kerstboom ter wereld
Gubbio (Umbrië)
In Gubbio staat de grootste kerstboom ter wereld. Van de voet tot aan de ster bovenaan meet deze boom, die zich
nestelt tegen de Monte Ingino, maar liefst zo’n zevenhonderd meter! Het optuigen van de kerstboom is een hele klus; het vergt ongeveer 1900 uren om de kabels (bijna acht kilometer) op hun plek te krijgen en ervoor te zorgen dat alle lichtjes (ruim zevenhonderd in totaal) branden.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

MATERA

Matera is dit jaar Europese Hoofdstad van de Cultuur. Er zijn het hele jaar door allerlei tentoonstellingen en evenementen. Met een speciaal ‘paspoort’ à € 19 kun je alle evenementen zien/bezoeken. Lees al onze tips voor Matera

Ontmoet Dalì in Matera
Er is nog een extra reden om een bezoek te brengen aan Matera: in de stad vind je een aantal werken van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalì. Een aantal grote werken is al te zien, zoals zijn gesmolten horloge aan de Via Madonna delle Virtù en zijn gigantische olifant op het Piazza Vittorio Veneto. Lees meer over Dalì in Matera

ROME

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ’s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

Honderd kerststallen in het Vaticaan
Sala San Pio X, tot 12 januari 2020
In Rome kun je elk jaar de tentoonstelling 100 presepi in Vaticano bezoeken, met (meer dan) honderd kerststallen uit verschillende landen. De expositie wordt gehouden in de Sala San Pio X (aan de Via dell’Ospedale 1, op de hoek met de Via della Conciliazione).

Tot 12 januari geniet je hier dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur (op 24 en 31 december tot 17.00 uur) van tientallen Maria’s, Jozefs, herders, wijzen en kindjes Jezus. De toegang is gratis, dus ga zeker een kijkje nemen als je in de kerstvakantie in Rome bent!

I Love Lego
Palazzo Bonaparte, 24 december 2019 tot 19 april 2020
Dompel jezelf onder in een wereld van Lego, met schitterende constructies bestaande uit duizenden bouwsteentjes. Lees meer over I Love Lego

Frida Kahlo – Il Caos dentro
SET Spazio Eventi, Rome, tot 29 maart 2020
Van 12 oktober 2019 tot 29 maart 2020 schitteren de kleurrijke werken van Frida Kahlo in Rome, tijdens de tentoonstelling Frida Kahlo – Il Caos dentro, een mix van originele en fotografische werken van Kahlo en haar echtgenoot-kunstenaar Diego Rivera, aangevuld met multimediale extra’s. De tentoonstelling is te zien bij SET Spazio Eventi, aan de Via Tirso 16, niet ver van Villa Borghese.

Colori degli Etruschi – Tesori di terracotta
Centrale Montemartini, tot 2 februari 2020

Picasso 1953-1973
Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea (GNAM), tot 29 december 2019
Overzichtstentoonstelling met werken uit de laatste twintig jaar van Picasso’s leven

Eruzioni: Pompei e Santorini
Scuderie del Quirinale, tot 6 januari 2020

Eterna Bellezza – Canova
Palazzo Braschi – Museo di Roma, tot 15 maart 2020

Lees meer over deze schitterende tentoonstelling in ons uitgebreide artikel met foto’s van Canova’s meesterwerken.

Leonardo da Vinci in Villa Farnesina
In het kader van het Leonardo da Vinci-jaar herbergt Villa Farnesina tot 12 januari 2020 de tentoonstelling Leonardo a Roma – Influenze ed eredità.

Santi Pietro e Paulo – El Greco
Palazzo Rhinoceros, tot 15 maart 2020
Na Michelangelo’s Adolescente, een ontroerend beeld van een hurkende jongeman, bewonder je in het Palazzo Rhinoceros in Rome het schilderij Santi Pietro e Paolo van El Greco. De apostelen Petrus en Paulus zijn goed te herkennen: Petrus aan de sleutel in zijn linkerhand en Paulus aan het open boek. El Greco schilderde het werk tussen 1587 en 1592.

Palazzo Rhinoceros is gratis toegankelijk. Het is geopend van dinsdag tot en met zondag, van twaalf uur ’s middags tot middernacht (laatste toegang om 23.30 uur).

C’era una volta Sergio Leone
Ara Pacis, Rome, tot 3 mei 2020
De Romeinse regisseur Sergio Leone is de ongekroonde koning van de spaghettiwestern, met klassiekers als Once Upon a Time in the West en The Good, The Bad and The Ugly. Het museum bij de Ara Pacis eert Leone met een schitterende overzichtstentoonstelling, een beeldend eerbetoon van een hedendaagse filmkoning.

VENETIË / VENETO

Da Tiziano a Rubens – capolavori da Anversa e da altre collezioni fiamminghe
Palazzo Ducale, Venetië, tot 1 maart 2020 
Vlaamse meesters schitteren samen met hun Venetiaanse collega’s in het Palazzo Ducale, het Dogepaleis, in Venetië. Tot 1 maart 2020 is daar de expositie Da Tiziano a Rubens – capolavori da Anversa e da altre collezioni fiamminghe te zien, een schitterend verzorgde tentoonstelling die werd samengesteld met veel inspraak van Ben Van Beneden, directeur van het Rubenshuis in Antwerpen.

De voormalige appartementen van de doge – die normaal gesproken al meer dan het bewonderen waard zijn – worden speciaal voor de tentoonstelling omgetoverd tot ware ‘constkamers’, zorgvuldig ingerichte kunstkamers die de rijkdom van de Vlaamse collectie prachtig tot uiting brengen.

Er zijn werken te zien van onder anderen Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck en Michiel Sweerts, aangevuld met andere Vlaamse kunstenaars en Venetiaanse meesters als Titiaan en Tintoretto. Bekijk via deze link alvast een voorproefje van deze expositie.

Peggy Guggenheim – The Last Dogaressa
Peggy Guggenheim Collection, Venetië
Van 21 september 2019 tot en met 27 januari 2020 organiseert het Guggenheim Museum in Venetië met de expositie Peggy Guggenheim – The Last Dogaressa een eerbetoon aan de vaste collectie, die Peggy Guggenheim na haar dood naliet, met werken van onder meer Salvador Dalí en Joan Mirò.

Moderne kunst uit Zuid-Afrika in Conegliano
Palazzo Sarcinelli, Conegliano, tot 2 februari 2020
Het Palazzo Sarcinelli in Conegliano (in de proseccostreek) neemt je van 11 oktober 2019 tot 2 februari 2020 mee op een kleurrijke reis langs een aantal kunstwerken uit de Johannesburg Art Gallery, een van de belangrijkste kunstmusea van Afrika.

Het museum werd in 1910 opgericht door Florence Philips, die met behulp van Hugh Lane een unieke collectie Europese kunst verzamelde, met werken van onder anderen Picasso, Degas, Turner, Monet, Cézanne en Warhol. Via deze link lees je er meer over.

De haven van Trouville | Louis Eugéne Boudin

FLORENCE / FIRENZE

La Botanica di Leonardo
Santa Maria Novella, Florence, tot 15 december 2019
Een deel van Da Vinci’s botanische (aan)tekeningen is te zien in het kloostercomplex van de Santa Maria Novella in Florence, tijdens de tentoonstelling La Botanica di Leonardo, een schitterend samenspel van moderne techniek en Da Vinci’s eeuwenoude bevindingen.

De tentoonstelling laat je kennismaken met Leonardo da Vinci’s fascinatie voor de connectie tussen kunst, wetenschap en natuur. Het is de laatste in een reeks tentoonstellingen die werd gehouden ter ere van het feit dat Leonardo da Vinci precies vijfhonderd jaar geleden overleed. In deze blog delen we meer details en foto’s.

Obiettivo Buchette – Florentijnse wijnraampjes in the picture
Teatro della Pergola, tot 10 januari 2020
Klein maar fijn: de tentoonstelling Obiettivo Buchette in het Teatro della Pergola (Via della Pergola 12), met schitterende foto’s van verschillende wijnraampjes, gemaakt door Robbin Gheesling van Wine Doors Florence en door Andrew Barrow.

foto: Robbin Gheesling

Enigma Pinocchio – Da Giacometti a LaChapelle
Villa Bardini, Florence, tot 22 maart 2020
Voor alle Pinokkio-fans: Villa Bardini wijdt deze winter een expositie aan Pinokkio, met beelden, schilderijen en meer. Op de website van Villa Bardini al een mooi voorproefje, met ook een video.

Natalia Goncharova – tra Gauguin, Matisse e Picasso
Palazzo Strozzi, t/m 12 januari 2020
De grote najaarstentoonstelling in Palazzo Strozzi is een eerbetoon aan Natalia Goncharova, een van de meest bijzondere vrouwelijke schilders uit de negentiende eeuw. Je bewondert ook werken van haar tijdgenoten, zoals Paul Gauguin, Henri Matisse, Pablo Picasso en Umberto Boccioni, afkomstig uit grote musea van over de hele wereld.

De tentoonstelling omvat ruim 130 werken, een reis van het Russische platteland via Moskou naar Parijs. Je maakt kennis met Natalia Goncharova en haar onconventionele denkwijze, in een originele samensmelting van oost en west. Kijk voor meer informatie op de website van Palazzo Strozzi.

ELDERS IN ITALIË

Rafaello 2020 – Rafaël in Milaan
tot 2 februari 2020
Ter ere van de 500ste sterfdag van renaissancekunstenaar Rafaël toont het Museo della Permanente in Milaan een kleurrijke multimedia-presentatie van zijn werk. Klik hier voor meer informatie.

De Chirico
Palazzo Reale, Milaan, tot 19 januari 2020
Het Palazzo Reale in Milaan wijdt een schitterende tentoonstelling aan kunstenaar Giorgio Di Chirico. Via deze link lees je meer over deze unieke expositie.

Il sarcofago di spitzmaus e altri tesori
Fondazione Prada, Milaan, tot 13 januari 2020
Een bijzondere, nee, zelfs bizarre tentoonstelling, met items die zijn geselecteerd door filmregisseur Wes Anderson en zijn vrouw Juman Malouf. Het echtpaar dook in de archieven en depots van het Kunsthistorisches Museum en het Naturhistorisches Museum, beide in Wenen.

Ze kozen 537 verschillende voorwerpen, die gezamenlijk voor een fantastische beleving zorgen, zeker op deze unieke plek in Milaan. Via deze link lees meer over deze expositie en bekijk alvast een voorproefje:

Canova vs. Thorvaldsen
Milaan, t/m 15 maart 2020
Net als Antonio Canova woonde ook de Deense Bertel Thorvaldsen eind achttiende, begin negentiende eeuw in Rome. Dat zorgde niet voor een bijzondere vriendschapsband tussen beide beeldhouwers, maar voor een flinke rivaliteit.

De Gallerie d’Italia, aan het Piazza della Scala, heeft nu ruim honderdvijftig van hun werken naast elkaar gezet, zodat je zelf kunt oordelen welke kunstenaar de mooiste beelden maakte…

Canova – I volti ideali
Galleria d’Arte Moderna, Milaan, tot 15 maart 2020
Nog meer Canova in Milaan, dankzij deze expositie in de Galleria d’Arte Moderna (GAM), met een aantal nooit eerder tentoongestelde beelden van Canova, met onder meer zijn Corinne en Muse.

Art Nouveau – il trionfo della bellezza
Sale dei Paggi, Reggia di Veneria, Turijn (Piemonte), tot 26 januari 2020
Schilderijen, beelden, keramiek, documenten… Meer dan tweehonderd museumstukken vieren de triomf van de schoonheid: art nouveau. Lees meer via deze link.

Vittorio Corcos – L’avventura dello sguardo
Turijn, tot 16 februari 2020
Prachtige vrouwen bewonder je in het Museo Accorsi-Ometto in Turijn, dankzij de kleurrijke portretten van Vittorio Corcos, die daar deze winter te zien zijn.

Sogni | Vittorio Corcos

De Etrusken – reis naar de wereld van de Rasna
Museo Civico Archeologico di Bologna, tot 24 mei 2020
In het archeologisch museum van Bologna (aan de Via dell’Archiginnasio 2) vindt een grote tentoonstelling over de cultuur van de Etrusken plaats. Er zijn circa 1400 objecten te zien, afkomstig uit het museum zelf en uit zestig andere musea van over de hele wereld. Meer informatie vind je op de speciale website die voor de tentoonstelling in het leven is geroepen.

foto: Roberto Serra | Electa

Leggere – Steve McCurry
Gallerie Estensi, Modena, tot 6 januari 2020
De tentoonstelling Leggere omvat zeventig foto’s van de wereldberoemde fotograaf Steve McCurry, allemaal rondom het thema lezen. Hij schoot de foto’s van mensen die verdiept zijn in een boek, een krant of een tijdschrift op verschillende momenten tijdens zijn carrière, in verschillende landen, van Italië, Cuba en de Verenigde Staten tot Afghanistan, Thailand en Turkije.

Tot 6 januari 2020 zijn ze allemaal te zien in de Gallerie Estensi in Modena, vergezeld van inspirerende quotes die zijn geselecteerd door de schrijver Roberto Cotroneo. Allemaal zo mooi dat ze je wil opschrijven om af en toe te lezen en over na te denken.

Mandalay, Birma | © Steve McCurry (2013)

De Nittis e la rivoluzione dello sguardo
Palazzo dei Diamanti, Ferrara, tot 13 april 2020
Giuseppe De Nittis (1846-1884) werd geboren in Barletta (Puglia), waar normaal gesproken veel van zijn schilderijen te zien zijn. Tot 13 april 2020 zijn ze uitgeleend aan het Palazzo dei Diamanti in Ferrara, dat de Italiaanse schilder eerst met een schitterende overzichtsexpositie, met ongeveer negentig kunstwerken, die De Nittis grotendeels schilderde in Parijs.

Nel grano | Giuseppe De Nittis (1873)

Een Italiaans portret uit Sint-Petersburg
Chiostri di San Pietro, Reggio Emilia, tot 8 maart 2020
Het Chiostri di San Pietro in Reggio Emilia toont een van de mooiste portretten uit de renaissance: dat van een jonge dame, vereeuwigd door Correggio (wiens echte naam Antonio Allegri luidde).

Correggio schilderde haar rond 1520. Wie het precies is weten we niet, al wordt er gesuggereerd dat het zou gaan om Veronica Gambara, met wie Correggio een relatie had. Het doek is normaal gesproken te zien in de Hermitage in Sint-Petersburg, maar is komende maanden weer te zien op Italiaanse bodem.

Mooi detail: op de rand van de schaal die de dame vasthoudt, is een citaat uit Homerus’ verhalen over Odysseus geschreven.

Giulio Romano 2019
Palazzo Ducale & Palazzo Te, Mantova, tot 6 januari 2020
De belangrijkste werken van Giulio Romano, een van de favoriete leerlingen van Rafaël, komen ter ere van deze expositie vanuit onder meer het Louvre in Parijs en het Metropolitan Museum of Art in New York terug naar Mantova, waar Romano van 1524 tot 1546 schitterende meesterwerken maakte. Kijk voor meer informatie op de speciale website GiulioRomano2019.it.

het door Romani beschilderde plafond in het Palazzo Te

Raffaello e gli amici di Urbino
Galleria Nazionale delle Marche, Urbino, tot 19 januari 2020
Naar aanleiding van de vijfhonderdste verjaardag van het overlijden van de beroemde kunstschilder uit Urbino, in 2020, organiseert de Galleria Nazionale delle Marche in zijn geboorteplaats Urbino alvast een mooie tentoonstelling van werken die de band tussen Rafaël, Urbino, zijn tijdgenoten en vrienden illustreren.

Meer dan tweehonderd werken van Andy Warhol in Napels
In de Basilica della Pietrasanta in Napels zijn tot 23 februari 2020 meer dan tweehonderd werken van Andy Warhol te zien, met extra veel aandacht voor zijn Italiaanse werken in het algemeen en zijn Napolitaanse kunststukjes in het bijzonder. Je ziet bijvoorbeeld zijn kleurrijke Vesuvius uit 1985, maar ook iconen als Campbell’s Soup, Marilyn, Mao en Flowers.

NEDERLAND

De beroemde bereninvasie van Sicilië
vanaf 18 december 2019 te zien in de filmtheaters
De fantasierijke en stoere animatiefilm De beroemde bereninvasie van Sicilië van regisseur Lorenzo Mattotti. Een berespannend avontuur, dat is gebaseerd op het boek van Dino Buzzati – een visueel spektakel over een berenvolk dat naar de mensenwereld trekt om de ontvoerde zoon van hun koning op te sporen. Lees meer in deze blog

Italië Evenement | Smaak van de Winter
30 november en 1 december 2019
Op zaterdag 30 november en zondag 1 december kun je je bij Vireo in Houten (Utrecht) laten inspireren tijdens de wintereditie van het bekende Italië Evenement. Het Italië Evenement | Smaak van de Winter biedt mooie cadeautjes voor onder de boom en ideeën voor een Italiaans kerstdiner, met o.a. kookworkshops en (wijn)proeverijen. Kijk voor meer informatie op de website van het Italië Evenement.

Mondo Mendini – de wereld van Alessandro Mendini
Groninger Museum, Groningen, t/m 15 mei 2020
Het mooiste museum van het hoge noorden wijdt dit najaar een tentoonstelling aan de Italiaanse architect Alessandro Mendini, die vijfentwintig jaar geleden tekende voor het ontwerp van het Groninger Museum.

Tot en met 15 mei 2020 ontdek je tijdens de expositie Mondo Mendini al Mendini’s ontwerpen, waaronder ook de kurkentrekker van Alessi, plus werken van andere kunstenaars die hem wisten te inspireren met hun creaties. Lees via deze link ons artikel over Mondo Mendini.

Materia Impura – Lorenzo Vitturi
FOAM, Amsterdam, t/m 19 januari 2020
Lorenzo Vitturi (Venetië, 1980) onderzoekt stedelijke veranderingen, processen van culturele vermenging, en de bewegingen van mensen en goederen in een globaliserende wereld. Al spelend met realiteit en fictie vermengt hij fotografie, beeldhouwkunst, schilderkunst en collage en bouwt hij sets in zijn studio.

Zijn projecten spelen zich af in steden zoals Lagos, Londen en Venetië en in verschillende gebieden in Peru. Ze leggen de nadruk op kleuren en vormen die kenmerkend zijn voor die gebieden én op de mensen die er wonen. Vitturi gebruikt specifieke materialen in zijn sculpturen en foto’s om het verstrijken van tijd in een geglobaliseerde wereld te onderzoeken en de veranderingen die daarmee samenhangen vast te leggen.

Bellissimo Beek – Italiaans event in kerstsfeer
Kom op zondag 15 december 2019 naar Beek (bij Nijmegen) voor de vierde editie van Bellissimo Beek. De organisatie is in handen van Marlou Boelens van Soprattutto, die dit jaar koos voor het thema Sardinië. Eregasten zijn Ovan en Marije, de winnaars van het televisieprogramma Het Italiaanse dorp: Ollolai.

Daarnaast dompel je je onder in Italiaanse sferen, geniet je van proeverijen en koop je de lekkerste delicatessen en andere Italiaanse producten. Er is ook genoeg ruimte voor reisadvies en ontmoetingen met andere Italiëliefhebbers. Buiten is er pizza uit de houtoven en Italiaanse glühwein. Ook binnen is er volop gelegenheid voor een hapje en een drankje. Op de speciale Facebookpagina worden alle deelnemers voorgesteld én maak je alvast kans op mooie prijzen.

BELGIË

Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië
Gallo-Romeins Museum, Tongeren, t/m 26 april 2020
Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren brengt zes boeiende culturen uit de oudheid samen in één expositie! De tentoonstelling Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië brengt het fascinerend verhaal van zes volkeren die het verre verleden van Roemenië kleurden, tussen 650 voor en 270 na Christus, pakweg tweeduizend jaar geleden.

Blikvangers zijn imposante goud- en zilverschatten van Geten en Daciërs, volkeren die in de pre-Romeinse tijd leefden in het gebied dat vandaag Roemenië is. Ook te zien zijn een keur aan objecten van andere cultuurgroepen die zich tot de regio aangetrokken voelden en zich er tijdelijk of permanent vestigden: Romeinen, Grieken, Scythen, Kelten… Het merendeel van de objecten behoort tot de collecties van twintig Roemeense musea, in het bijzonder het Nationaal Museum van de Roemeense Geschiedenis in Boekarest.

Je maakt een reis die je steeds dieper terug in de tijd voert. Elke cultuur passeert de revue, in een sfeervol decor, met unieke filmbeelden van Roemeense natuurlandschappen en archeologische sites.

De tentoonstelling is zeer gezinsvriendelijk. Voor kinderen zijn er interactieve applicaties en een speciale audioguide. Er is ook een mooi randprogramma met lezingen, een culinair weekend en workshops voor kinderen.

Ovidius in Metamorfose
Universiteitsbibliotheek Leuven, 21 november 2019 – 16 februari 2020
Na de schitterende Ovidius-tentoonstelling in de Scuderie del Quirinale in het voorjaar van 2019 wijdt de Universiteitsbibliotheek in Leuven (Mgr. Ladeuzeplein 21) deze winter een expositie aan de Romeinse dichter – en dan met name aan zijn meesterwerk, de Metamorphoses, een omvangrijk dichtwerk bestaande uit vijftien boeken met verhalen uit de Griekse mythologie.

De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen KU Leuven Bibliotheken en de KBR. Curator Michiel Verweij toont het leven en werk van Ovidius. Zijn tijd in Rome wordt tot leven gewekt aan de hand van een indrukwekkende maquette van het Forum Romanum, omringd door enkele handschriften van tijdgenoten als Horatius en Vergilius.

Zijn eigen werk, Amores, Heroides, Ars amatoria, de Fasti en de werken die hij schreef tijdens zijn ballingschap in het afgelegen oord Tomi, worden gepresenteerd in verschillende vormen: Latijnse handschriften, vertalingen, gedrukte edities en geïllustreerde versies.

De meeste aandacht gaat naar de beroemde Metamorphoses: de tragische liefde tussen Pyramus en Thysbe, de foute keuze van Midas, de desastreuze wens van Phaeton, de onfortuinlijke Narcissus, de onbereikbare liefde tussen Apollo en Daphne, de rampzalige vlucht van Daedalus en Icarus, de dramatische lotgevallen van Actaeon en Niobe…

De verhalen worden niet alleen verbeeld in mooi geïllustreerde middeleeuwse handschriften, incunabelen en oude drukken, maar ook munten, parfumflesjes, schilderijen en beelden tonen aan hoe de Metamorphoses doorheen de eeuwen een inspiratiebron van vele kunstenaars waren. De reeks van zestig prenten van Hendrick Goltzius (1558-1617) is een van de topstukken van de tentoonstelling.

100 jaar Carrozzeria Zagato
tot 26 januari 2020
Zagato werd in 1919 in Milaan opgericht door Ugo Zagato en is hiermee al precies honderd jaar lang een ronkende naam in de carrosseriewereld. Om dit bijzondere jubileum te vieren, stelt Autoworld in Brussel een aantal historische wagens van het merk tentoon, waaronder enkele uiterst exclusieve exemplaren.

Ugo Zagato ontwierp hoogwaardige carrosserieën voor de meest exclusieve limited editions van een aantal gerenommeerde merken, zoals Lancia, Maserati en Aston Martin. Maar het merk dat zijn werk een echte cultstatus bezorgde, was Alfa Romeo. In de jaren 1930 ontwierp hij voor hen enkele legendarische carrosserieën: de Alfa Romeo 6C 1500 (1929), de Alfa Romeo 6C 1750 (1932) en de Alfa Romeo 8C 2300.

Het bedrijf wordt nog steeds door de familie Zagato uitgebaat. Momenteel staat Ugo’s kleinzoon Andrea Zagato aan het roer. De ontwerpen en ideeën van Zagato blijven tijdloos. Een greep uit de tentoonstellingsmodellen: een Alfa Romeo 1750 (1932), een Lancia Appia, Flaminia en een Fulvia Zagato, een Alfa Romeo Junior Z en een TZ, een Aston Martin DB4 en een Nissan Stelvia.

Steun Ciao tutti & Italië!