Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ciao tutti Agenda – december

In onze agenda van december vind je een overzicht van alle evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Mercato nel Campo
1 en 2 december, Siena (Toscane)
Het is misschien wel onze favoriete kerstmarkt, de sfeervolle Mercato nel Campo die, zoals de naam al zegt, wordt gehouden op het Piazza del Campo in Siena. Voor even krijgt dit plein weer de functie die het ooit, tijdens de middeleeuwen, al had.

Ongeveer 140 kraampjes vullen het schitterende piazza, neergezet zoals de veertiende-eeuwse gemeentelijke richtlijnen dat voorschreven. Lees meer over de Mercato nel Campo in Siena

Luci d’Artista, Turijn (Piemonte)
tot half januari 2019
In november, december en januari worden de straten en pleinen van Turijn gekleurd door tal van kunstige lichtinstallaties. Tijdens Luci d’Artista, zoals dit feestelijke evenement heet, schittert een aantal mooie klassiekers maar er zijn ook weer een paar nieuwe lichtkunstwerken te zien.

foto: Massimo Pica

Luci d’Artista, Salerno (Campanië)
tot half januari 2019
Ook in het Zuid-Italiaanse Salerno schitteren duizenden lichtjes die de stad gezamenlijk een betoverende aanblik geven.

Tot eind januari bieden de straten van Salerno dankzij Luci d’Artista een uniek schouwspel, met onder andere een spectaculair zonnestelsel, schitterende engelen, vallende sterren, artistieke acrobaten, een enorme kerstboom, pinguïns en rendieren, Babbo Natale in zijn slee…

Nieuw: lichtkunstwerken die eerdere jaren in Salerno te zien waren, zullen dit jaar schitteren in Polignano a Mare. Waarschijnlijk zijn ze van half november 2018 tot en met 6 januari 2019 te zien in dit kustplaatsje in Puglia.

Lichtjes in San Gimignano en Florence (Toscane)
8 december
Op 8 december vindt er in San Gimignano een unieke explosie van kleur plaats, tijdens Lumiere a colori. Meer info vind je via deze Facebookpagina.

Vanaf 8 december viert men in Florence het Firenze Light Festival, met kleurrijke lichtinstallaties. Dit jaar zijn de Florentijnse lichtkunstwerken geïnspireerd op de uitvindingen en geniale ideeën van Leonardo da Vinci.

Sinterklaas op Murano en in Bari
5 december
Sinterklaas is de patroonheilige van onder meer de glasblazers. Op het Venetiaanse eiland Murano wordt zijn naamdag dan ook groots gevierd. Let wel: de Venetianen spellen zijn naam als San Nicolò in plaats van als het Italiaanse San Nicola.

Ook in Bari (Puglia) viert men Sinterklaas. Op 9 mei 1087 meerde er een schip aan in de Zuid-Italiaanse havenstad Bari. Het schip had een kostbare schat aan boord: de stoffelijke resten van de heilige Nicolaas, die bijna achthonderd jaar eerder was overleden.

Speciaal voor het graf van de heilige werd er een nieuwe kerk gebouwd, met een crypte voor Sinterklaas’ laatste rustplaats. De crypte van de kerk was zo’n twee jaar later af, maar pas in 1197 werd de Basilica di San Nicola in Bari ingewijd en in gebruik genomen. Sindsdien wordt het graf van de enige echte Sinterklaas jaarlijks bezocht door duizenden pelgrims, vooral begin december.

Kijk uit voor de Krampus!
5 december
Wanneer de zon achter de toppen van de heuvels verdwijnt en de duisternis langzaam over de vallei valt, kruipen de zogenaamde Krampussen uit de bosjes tevoorschijn, op zoek naar hun gids: Sint Nicolaas.

Sinterklaas heeft in het noorden van Italië nog een veel angstaanjagender leger hulpjes dan de Zwarte Pieten die wij
kennen. Kreeg je het als kind al Spaans benauwd van het idee dat je misschien mee moest in de zak van zo’n donkere Piet met felgekleurde baret, deze Krampussen zullen voor nog veel meer enge dromen zorgen…

Vooral in de regio Friuli-Venezia Giulia zullen deze Krampussen je de stuipen op het lijf jagen. Ze komen op 5 december tevoorschijn uit hun mysterieuze schuilplaatsen. Ze hebben wel wat weg van de oude bosgoden: het zijn afschrikwekkende monsters met maskers met enorme monden, hoorns en dikke vachten. Ook hebben ze flinke klauwen.

De naam Krampus slaat namelijk terug op de klauwen van een duivel, waarmee stoute kinderen worden opgepakt om meegenomen te worden naar de hel. Hun lelijke uiterlijk heeft echter meer dan alleen de functie kinderen een beetje bang te maken en in de dagen voor het grote feest in bedwang te houden.

Krampussen moesten kwade geesten verjagen die in de winterse bossen rondwaarden. Daarom hebben ze vaak ook belletjes en kettingen bij zich; het geluid hiervan zou de ongewenste geesten moeten afschrikken.

Fiera degli Oh bej! Oh bej!
7 t/m 10 december, Milaan (Lombardije)
De Fiera degli Oh bej! Oh bej!, die ook wel bekend staat als de Fiera di Sant’Ambrogio, is het startschot van de kerstsfeer in Milaan. De festiviteiten vinden plaats ter ere van de naamdag van de patroonheilige Sint Ambrosius. Op en rondom zijn feestdag vindt er een meerdaagse markt plaats op het plein bij het Castello Sforzesco, met kraampjes vol kleurrijke kunstwerkjes en lokale delicatessen. Lees meer over deze feestelijke markt

La Scala – start van het theaterseizoen
7 december, Milaan (Lombardije)
De feestdag van Sant’Ambrogio is tevens de opening van het theaterseizoen in theater La Scala. Op 7 december gaan de deuren van het theater open en komen Verdi, Puccini en andere grote operasterren weer tot leven.

Festa della Madonna
8 december
Op 8 december vieren de Italianen het feest van de Immacolata Concezione – de onbevlekte ontvangenis van Maria. De hele dag staat in het teken van Maria, waardoor het feest in de volksmond ook wel Festa della Madonna wordt genoemd. Het feest wordt gevierd sinds 1854, toen op 8 december door paus Pius IX de pauselijke bul Ineffabilis Deus werd afgekondigd. Onder de katholieken zorgde dit voor een grote nieuwe golf van Mariaverering.

Hoewel deze dag in veel landen nu niet of nauwelijks meer gevierd wordt, is 8 december in Italië nog steeds een belangrijke feestdag. Veel mensen zijn vrij en er worden duizenden kaarsjes gebrand bij beelden van Maria, zowel thuis als in de kerk. Iedere stad geeft een eigen invulling aan de festiviteiten rondom Maria.

In Rome leggen brandweermannen een bloemenkrans bij het beeld van Maria boven op de zuil op het Piazza di Spagna. In Napels worden alle kleine straataltaartjes helemaal opgepoetst. Er worden bloemen gebracht, kaarsjes aangestoken en foto’s en briefjes achtergelaten, met grote en kleine wensen die Maria wellicht zou kunnen vervullen.

foto: Anna Serrato

Heilig bloed in Napels
16 december, Napels
San Gennaro, de heilige Januarius, is de patroonheilige van de stad Napels. Drie dagen per jaar, op de eerste zondag in mei, op 19 september en op 16 december, staat de hele stad op zijn kop. Op die dagen wordt namelijk bepaald of men goede of kwade tijden tegemoet gaat. Het lot van de stad ligt in handen van deze San Gennaro. Als zijn bloed gaat stromen en voor de ogen van duizenden gelovige Napolitanen vloeibaar wordt, slaakt iedereen een diepe zucht van opluchting. De stad heeft tijden van voorspoed voor de boeg!

Kleurrijke kerstmarkten in Italië
In de meeste Italiaanse steden en dorpen wordt er in de dagen of weken voor Kerstmis een kerstmarkt gehouden. Er zijn vaak talloze kraampjes met lekker eten en drinken, om cadeau te doen of om ter plekke van te genieten, kerstversieringen, kerstcadeautjes en panettones. Een aantal tips:

*de kerstmarkt van Bolzano
*de mooiste kerstmarkten in Noord-Italië
*10 sfeervolle kleine kerstmarkten in Noord-Italië
*de mooiste kerstmarkten in Midden- en Zuid-Italië

Lees ook:
*Kerstshoppen in betoverend Turijn
*Kerstvoorpret in Milaan
*Florence in kerstsfeer
*Kerst in Rome
*Kerstmis in Napels

Kerststallen kijken
Dankzij de heilige Franciscus van Assisi tuigen we niet alleen elk jaar een kerstboom op, maar reserveren we onder of bij de boom ook een plekje voor Maria, Jozef en de kribbe. Tijdens de kerstnacht van het jaar 1223 vierde de  heilige Franciscus voor het eerst een mis bij een stal met levende figuren – de kerststal was geboren.  Naast Maria en Jozef gaan ook de os en de ezel, de herders en hun schapen, de engelen en later de drie koningen deel uit maken van il presepio of il presepe, de kerststal.

In aanloop naar Kerstmis bouwt men overal in Italië aan de meest bijzondere kerststallen. We tippen de mooiste presepi die je minstens één keer in je leven gezien moet hebben:
*de kerststal van de netturbini, straatvegers, in Rome
*de enorme kerststal in de kerk van SS Cosma e Damiano, vlak bij het Forum Romanum, eveneens in Rome
*de drukbevolkte kerststallen in Napels
*de kerststal in de Grotte di Stiffe (Abruzzo)
*de kerststal van zand in Jesolo (Venetië)
*de kerststal van licht in Manarola (Cinque Terre)

Dol op kerststallen? Mis dan de expositie 100 presepi aan het Piazza del Popolo in Rome niet! Ook de moeite waard: de Mostra d’Arte presepiale in Salerno (Campanië) en ‘1000 Presepi per Palazzuolo’ in Palazzuolo sul Senio (Toscane).

Matera-levende-kerststal-3foto: Alexandra Korey | ArtTrav

Levende kerststallen
Vlak voor kerst zijn er in veel Italiaanse dorpjes, zeker in het zuiden, ook presepi viventi te zien, levende kerststallen. Vaak krijgen alle dorpsbewoners een rol toebedeeld, van herder tot engel, van Maria tot kerstkindje. De Sassi (grotwoningen) van Matera bieden elk jaar onderdak aan de heilige familie. Het altijd al bijzondere stadje in Basilicata afficheert zichzelf in december als ‘het Galilea van tweeduizend jaar geleden) en het is inderdaad net of je terug in de tijd reist, met de kribbe als stralend eindpunt.

De grootste kerstboom ter wereld
Gubbio (Umbrië)
In Gubbio staat de grootste kerstboom ter wereld. Van de voet tot aan de ster bovenaan meet deze boom, die zich
nestelt tegen de Monte Ingino, maar liefst zo’n zevenhonderd meter! Het optuigen van de kerstboom is een hele klus; het vergt ongeveer 1900 uren om de kabels (bijna acht kilometer) op hun plek te krijgen en ervoor te zorgen dat alle lichtjes (ruim zevenhonderd in totaal) branden.

foto: Luca Parisse

Giudizio Universale – Michelangelo & de geheimen van de Sixtijnse Kapel
t/m 31 mei 2019, Rome (Lazio)
In Rome kun je je nog tot en met eind mei onderdompelen in Giudizio Universale, een spectaculaire show met in de hoofdrol de schilderingen die Michelangelo in de Sixtijnse Kapel maakte. Lees meer in deze blog over Giudizio Universale.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

MATERA

Ontmoet Dalì in Matera
In 2019 is er nog een extra reden om een bezoek te brengen aan Matera: in de stad vind je een aantal werken van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalì. Een aantal grote werken is al te zien, zoals zijn gesmolten horloge aan de Via Madonna delle Virtù en zijn gigantische olifant op het Piazza Vittorio Veneto.

In 2019 komen daar ook nog eens zo’n tweehonderd kleine meesterwerkjes bij, die tentoon worden gesteld in de rotskerk Madonna delle Virtù. Lees meer over Dalì in Matera

ROME

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ’s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

Ara Pacis by night
t/m 6 januari 2019
Ben je binnenkort in Rome? Dan kun je ook ’s avonds een bezoek brengen aan de Ara Pacis, het vredesaltaar van Augustus. Je kunt er élke avond terecht van 19.30 tot 23.00 uur (de kassa sluit om 22.00 uur). Bovendien kun je tijdens deze speciale avondopenstelling een zogenaamde archeo-show bewonderen, een innovatieve virtual realityshow met 3D-reconstructies in kleur. Spettacolare!

Roma Universalis – l’impero e la dinastia venuta dall’Africa
Colosseum / Forum Romanum / Palatijn, tot en met 24 augustus 2019

 

DREAM – L’arte incontra i sogni
Chiostro del Bramante, t/m 5 mei 2019
Kunst ontmoet dromen, in de unieke setting van het Chiostro del Bramante in hartje Rome, op een steenworp afstand van Piazza Navona. Met open ogen stap je een droomwereld binnen, met kunstwerken die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt door onder anderen Bill Viola, Anish Kapoor, Luigi Ontani, James Turrell en Anselm Kiefer.

Andy Warhol
Vittoriano,
t/m 3 februari 2019
Fan van Andy Warhol? Dan kun je tot en met 3 februari 2019 je hart ophalen aan zijn kunstwerken in het Vittoriano. De expositie wordt georganiseerd ter ere van de negentigste geboortedag van Warhol. Er zijn meer dan honderdzeventig werken te zien, onder meer uit het Whitney Museum in New York.

Het is alvast een opwarmertje voor de grote Warhol-expositie die in 2019 te zien zal zijn in de Braccio di Carlo Magno (Vaticaanstad) en die met name de spirituele kant van Warhols kunst zal belichten. Denk hierbij onder meer aan zijn kunstwerken van het Laatste Avondmaal en zijn Memento Mori-reeks.

Ook te zien in het Vittoriano: Eternal City – architectuurfoto’s van het Royal Institute of British Architects Vittoriano (t/m 28 oktober 2018) en  Pollock e la Scuola di New York (t/m 24 februari 2019).

Impressionisti francesi – Da Monet a Cezanne
Dompel je onder in de kleurrijke wereld van de Franse impressionisten!
Palazzo degli Esami (Trastevere), t/m 9 januari 2019

La Stanza di Mantegna
Palazzo Barberini, t/m 26 januari 2019

Ritratto di Marcello Mastroianni (‘Portret van Marcello Mastroianni’)
Museo dell’Ara Pacis, t/m 6 januari 2019

Je suis l’autre Giacometti, Picasso e gli altri
het primitivisme in de beeldhouwkunst van de twintigste eeuw
Terme di Diocleziano, t/m 20 januari 2019

Ovidio
Scuderie del Quirinale, t/m 20 januari 2019

Lees ook onze uitgebreide blog over deze fenomenale tentoonstelling!

Giappone a colori (‘Japan in kleur’)
Palazzo delle Esposizioni, t/m 6 januari 2019

La Roma dei Re – il racconto dell’Archeologia
(het Rome van de koningen – het verhaal van de archeologie)

Capitolijnse Musea, t/m 27 januari 2019

Pixar – 30 jaar animatie
Palazzo delle Esposizioni, t/m 20 januari 2019

Piero Tosi – Esercizi sulla bellezza
Palazzo delle Esposizione, t/m 20 januari 2019

VENETIË

Il giovane Tintoretto – De jonge Tintoretto
t/m 6 januari 2019
Tijdens deze tentoonstelling in de Gallerie dell’Accademia bewonder je ongeveer zestig kunstwerken uit de vroege jaren, van 1538 (toen hij zijn eerste eigen atelier opende) tot 1548 (toen hij zijn eerste grote succes behaalde, met een werk voor de Scuola Grande di San Marco).

De werken werden over de hele wereld verzameld, van het Louvre in Parijs tot de National Gallery in Washington, van de Galleria degli Uffizi in Florence tot de Courtauld Gallery in Londen, van de Galleria Borghese in Rome tot de Fabbrica del Duomo in Milaan. Een aantal hoogtepunten: Conversione di San Paolo, Apollo e Marsia (dat voor de eerste keer te zien zal zijn in Italië), Cristo tra i dottori en Cena in Emmaus.

Er zijn ook schilderijen en beelden te zien van Tintoretto’s tijdgenoten, onder wie Andrea Schiavone, Lambert Sustris en Bartolomeo Ammannati.

Tintoretto 1519-2019
t/m 6 januari 2019
Ook in het Palazzo Ducale wordt uitgebreid stilgestaan bij Tintoretto’s 500ste geboortedag. Hier zijn vijftig schilderijen en twintig schetsen te zien, allemaal van Tintoretto’s hand, van musea van over de hele wereld en privécollecties. Natuurlijk bewonder je ook Tintoretto’s plafondschilderingen, die hij hier tussen 1564 en 1592 maakte.

La Pelle del Vetro
t/m 6 januari 2019

Ter ere van The Venice Glass Week 2018 organiseert FAI de tentoonstelling La Pelle del Vetro – Carlo Scarpa alla Venini. De winkel van Olivetti op het Piazza San Marco biedt tijdens de duur van de expositie onderdak aan een selectie van vijftien kostbare glazen kunstwerken, die architect Carlo Scarpa ontwierp tijdens zijn carrière bij Venini. Meer informatie vind je op de website van FAI.

Ook te zien in Venetië:

*Collezione Magnani – I Flaconi (met schitterende parfumflesjes)
Palazzo Mocenigo, t/m 17 maart 2019

BOLOGNA

BolognaCityBooming – de grootste Lego-stad ter wereld
t/m 9 december, Chiesa di San Mattia
Lego-fans opgelet: in Bologna bezoek je de grootste Lego-stad ooit gebouwd! BolognaCityBooming bestaat uit zeven miljoen Legosteentjes en meer dan zesduizend poppetjes. Er is een winkelcentrum, een speelgoedwinkel, een hotel en een kermis, er zijn gewone mensen, beroemdheden en superhelden – in deze stad zul je je niet vervelen!

BolognaCityBooming is tot en met 9 december te zien in de Chiesa di San Mattia (Via Sant’Isaia 14), donderdag en vrijdag van 14.30 tot 19.30 uur en zaterdag en zondag van 9.30 tot 19.30 uur. Voor de kleintjes zijn er ook speciale rondleidingen en workshops én is er de gelegenheid vrij te spelen/bouwen.

foto: Bologna Welcome

ELDERS IN ITALIË

*Caravaggio – Oltre la tela
Een virtuele duik in Caravaggio’s meesterwerken
Museo della Permanente, Milaan (Lombardije), t/m 27 januari 2019

*Picasso – Metamorfosi
Palazzo Reale, Milaan (Lombardije), t/m 17 februari 2019

*Romanticismo
Gallerie d’Italia, Milaan (Lombardije), t/m 17 maart 2019

*Storie – il design italiano
Triennale, Milaan (Lombardije), t/m 20 januari 2019

*Le Storie di Botticelli
Accademia Carrara, Bergamo (Lombardije), t/m 28 januari 2019

*La Sindone e la sua immagine
tentoonstelling over de lijkwade van Turijn ter ere van de opening van de Cappella della Sindone
Palazzo Madama, Turijn (Piemonte), t/m 21 januari 2019

*100% Italia – 100 jaar meesterwerken
Biella, Turijn en Vercelli (Piemonte), t/m 10 februari 2019

*Van Dyck – Pittore di Corte
Galleria Sabauda, Turijn (Piemonte), t/m 3 maart 2019

*Elliott Erwitt
Casa dei Carrarresi, Treviso (Veneto), t/m 3 februari 2019

*Van Titiaan tot Van Dyck
Casa dei Carrarresi, Treviso (Veneto), t/m 3 februari 2019

*Gauguin e gli impressionisti
Palazzo Zabarella, Padova (Veneto), t/m 27 januari 2019

*Warhol & Friends – New York in de jaren tachtig
Palazzo Albergati, Bologna (Emilia-Romagna), t/m 24 februari 2019

*Alphonse Mucha
Palazzo Pallavicini, Bologna (Emilia-Romagna), t/m 20 januari 2019

*War is over
Museo d’Arte, Ravenna (Emilia-Romagna), t/m 13 januari 2019

*Da Magritte a Duchamp
Palazzo Blu, Pisa (Toscane), t/m 17 februari 2019

*Bosch, Brueghel, Arcimboldo
Arsenali Repubblicani, Pisa (Toscane), t/m 26 mei 2019

*Il Codice Leicester – Da Vinci in de Uffizi
Galleria degli Uffizi, Florence (Toscane), t/m 20 januari 2019

*Waterbones – Loris Cecchini
Gallery Hotel Art, Florence (Toscane), tot eind 2018

*The cleaner – Marina Abramovic
Palazzo Strozzi, Florence (Toscane), t/m 20 januari 2019

*Banksy – This is not a photo opportunity
Palazzo Medici-Riccardi, t/m 24 februari 2019

*Lorenzo Lotto – Il richiamo delle Marche
Palazzo Buonaccorsi / Musei Civici, Macerata (Le Marche), t/m 10 februari 2019

*Escher
PAN, Napels (Campanië), t/m 22 april 2019

*Escher – La Calabria, Il Mito
Catanzaro (Calabrië), t/m 20 januari 2019

*Viaggio per immagini
Villa Zito, Palermo (Sicilië), t/m 13 januari 2019

*Antonello da Messina
Palazzo Abatellis, Palermo (Sicilië), 14 december 2018 t/m 10 februari 2019

NEDERLAND

Utrecht, Caravaggio en Europa
Centraal Museum Utrecht, 16 december 2018 t/m 24 maart 2019
Vanaf 16 december is in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa te zien. Deze expositie brengt het Rome van 1600-1630 naar hartje Utrecht! In deze blog lees je alle details over deze unieke tentoonstelling (met de eerste vier weken een zeer bijzonder bruikleen uit de Vaticaanse Musea: een originele Caravaggio!)…

De graflegging van Christus | Caravaggio (1602-1603)
Pinacoteca Vaticana, Musei Vaticani

Leonardo da Vinci
Teylers Museum 
Haarlem, t/m 6 januari 2019
Het Teylers Museum in Haarlem organiseert een grote tentoonstelling over Leonardo da Vinci. Na spraakmakende exposities over Michelangelo (2005) en Rafaël (2012) is het nu de beurt aan de meest veelzijdige en beroemdste kunstenaar uit de renaissance.

Twee jaar geleden is Teylers Museum begonnen met het realiseren van een oude droom: de eerste grote Nederlandse tentoonstelling van echte tekeningen van Da Vinci. Leonardo’s werk is verspreid over musea over de hele wereld en het is niet gemakkelijk om het in bruikleen te krijgen.

Bruiklenen zijn onder meer afkomstig uit de verzamelingen van de koningin van Groot-Brittannië, het Magyar Nemzeti Múzeum in Boedapest, de Albertina in Wenen en het Louvre. In totaal verwacht het museum enkele tientallen tekeningen van Leonardo zelf en een aantal werken van zijn navolgers tentoon te stellen.

Het Laatste Avondmaal kan als fresco uiteraard niet reizen, maar zal op een zeer bijzondere wijze op origineel formaat aanwezig zijn op de tentoonstelling. Via deze link lees je meer over deze unieke expositie.

Classic Beauties
Hermitage Amsterdam, t/m 13 januari 2019
In de Hermitage Amsterdam is de tentoonstelling ‘Classic Beauties – Kunstenaars, Italië en het schoonheidsideaal in de achttiende eeuw.’ te zien. Aan de hand van ruim zestig sculpturen, schilderijen en tekeningen van vijfentwintig toonaangevende kunstenaars maak je als bezoeker een unieke Italiëreis. Je ontmoet beroemde kunstenaars uit de achttiende eeuw, onder wie Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann en de beroemdste van allemaal, Antonio Canova. Van hem zijn maar liefst acht beelden te zien, waaronder de beroemde Drie Gratiën, Amor en Psyche en Hebe. Lees meer over Classic Beauties.

Antonio Canova, De Drie Gratiën, 1812-1816 (details)
© Aurelio Amendola / State Hermitage Museum, St Petersburg

Italië Evenement – De smaak van de winter
1 en 2 december, Houten
December gaat dit jaar Italiaans van start. Op 1 en 2 december vindt namelijk de wintereditie plaats van het bekende Italië Evenement. De glazen showrooms van Vireo Auto in Houten (Utrecht) zullen worden omgetoverd tot één grote kerstmarkt met 1500 vierkante meter aan cadeautjes en verrassingen! Proef de Italiaanse winter, laat je inspireren én ontmoet Marije en Ovan uit Ollolai! Meer informatie vind je via deze link.

Una storia nobile – lezing en wijnproeverij
16 december, Rotterdam
Vino Nobile di Montepulciano is een van de bekendste Italiaanse wijnen. De rode wijn wordt geproduceerd van de druiven die groeien in de wijngaarden in en om Montepulciano (Toscane). Sommelier en Italië-specialist Sylvia van der Male neemt je graag mee in de wijnwereld van Montepulciano.

De inhoudelijke en persoonlijke verhalen van Sylvia worden ondersteund door sprekende foto’s, video’s en goede wijnen. Na de lezing is er natuurlijk volop gelegenheid om te proeven!

De lezing vindt plaats bij Cultureel centrum De Buurvrouw in Rotterdam (Schiebroek). De toegang is gratis voor leden van Dante Alighieri; introducés en andere belangstellenden betalen  € 7,50 (ter plaatse contant te voldoen). Klik hier voor alle details.

Bellissimo Beek – Italiaanse kerstmarkt
16 december, Beek (Gelderland)
Bellissimo Beek is een Italiaanse kerstmarkt met voor ieder wat wils. Kom tussen 12.00 en 18.00 uur proeven van delicatessen en wijnen en vind unieke en exclusieve (kerst)cadeaus in Italiaanse stijl. De toegang is gratis.

Stucco Storico
Maastricht, t/m 24 maart 2019
De tentoonstelling Stucco Storico – het verhaal achter een ambacht is tot en met 24 maart 2019 te zien bij Bureau Europa, in de Timmerfabriek (Boschstraat 9) in Maastricht. Lees meer over deze expositie

Naast de tentoonstelling wordt er een bijzonder publieksprogramma georganiseerd. Houd de website van Bureau Europa in de gaten voor meer informatie.

I muri parlano
Mariënhof, Amersfoort, t/m 27 januari 2019
Vanaf 29 oktober 2018 geniet je in Amersfoort van de expositie I muri parlano (‘De muren spreken’), met 55 kalligraffiti kunstwerken, poëzie op muren, in de kloostergang van de Mariënhof.

Van Genua tot Palermo. Van addiopizzo tot viadanza. De kracht van de taal, de ruwe schoonheid van een muur en de stille schoonheid van de kalligrafie: in I muri parlano (‘De muren spreken’) komt het allemaal samen. Een verhaal van mensen, woorden en muren.

High Tech Romeinen
Limburgs Museum, Venlo, t/m 6 januari 2019
Romeinen stoffig en ouderwets? Met High Tech Romeinen laat het Limburgs Museum je zien én ervaren dat dat niet klopt. De uitvindingen van die slimmerds op sandalen zijn nu, tweeduizend jaar later, nog steeds belangrijk. De actieve tentoonstelling High Tech Romeinen léért je niet alleen hoe vernuftig Romeinse bedenksels als dakpannen, hijskranen, bruggen en aquaducten waren – je mag er zelf mee aan de slag! Schiet met een Romeinse katapult, ontdek hoe een Romeinse rekenmachine werkte, bouw als een Romeinse architect of stap in een Romeinse roeiboot.

Italiaans straatbeeld in Gelderland
Gallery Aaldering, Brummen, t/m 14 januari 2019
Duizenden foto’s maakte Nellie Kanters (Ruurlo, 1965) de afgelopen jaren in Italië. Minimaal twee maal per jaar is ze in onder meer Piemonte, Toscane en Umbrië te vinden. Haar missie is het Italiaanse straatbeeld vast te leggen, in alle eenvoud.

Photoshoppen is voor Nellie uit den boze. Het straatbeeld en met name de mensen in dat straatbeeld zijn eenvoudigweg niet mooier te maken. Mensen worden door haar geportretteerd in hun eigen omgeving zonder dat zij zich bewust zijn van de camera. Een deel van deze straatportretten is tot en met 14 januari 2019 te zien bij Gallery Aaldering in Brummen.

Loro – de nieuwe film van Paolo Sorrentino
Regisseur Paolo Sorrentino (die we kennen van onder andere La grande bellezza) schetst in Loro een portret van Silvio Berlusconi (in een schitterende rol van Toni Servillo) op het moment dat hij de controle verliest: zijn echtgenote heeft genoeg van zijn uitspattingen, zijn bondgenoten trekken hun handen van hem af, het doek valt over zijn politieke carrière…

Lees meer over Loro (en bekijk alvast een voorproefje)

Cineforum – Italiaanse films bij Taalhuis Amsterdam
2 en 16 december, Amsterdam
Taalhuis Amsterdam toont onder de noemer Cineforum om de week op zondagavond een Italiaanse film, mét een korte inleiding (in het Italiaans) van Marzia Ruta, een glas wijn, een biertje (of een kop thee) en filmsnacks. Op 2 december geniet je van La ragazza con la pistola, op 16 december van I Soliti Ignoti. De deuren gaan om 17.00 uur open, de film start om 17.30 uur. Een filmavond (incl. inleiding en versnaperingen) kost € 15,-.

BELGIË

De dames van de barok
Vrouwelijke schilders in het Italië van de zestiende en zeventiende eeuw
t/m 20 januari 2019, MSK Gent
Welke rol speelden vrouwelijke kunstenaars in Italië tussen de late renaissance en de barok? Welk pad bewandelden deze kunstenaressen in een wereld geregeerd door mannen? Deze vragen onderzoekt het MSK (Museum van de Schone Kunsten) in haar najaarstentoonstelling.

Aan de hand van circa vijftig topwerken brengt het museum de cruciale rol van de vrouw in de Italiaanse schilderkunst van 1550 tot 1680 aan het licht. Spilfiguur is Artemisia Gentileschi, zonder twijfel dé bekendste schilderes uit de Italiaanse zeventiende eeuw.

Het MSK linkt haar werk aan haar tijdgenotes en neemt de bezoeker mee naar een bijzonder keerpunt voor de vrouw in de kunstgeschiedenis. Via deze link lees je meer over De dames van de barok in het MSK.

Theodoor van Loon – een caravaggist tussen Brussel en Rome
t/m 13 januari 2019, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
In deze prachtige tentoonstelling is de hoofdrol voor Theodoor van Loon, een caravaggist tussen Brussel en Rome. Hij was een van de eerste schilders uit de Zuidelijke Nederlanden die zich verregaand liet beïnvloeden door de kunst van Caravaggio. Net als zijn tijdgenoot Rubens vond hij inspiratie bij de meesters uit Italië en ontwikkelde hij een krachtige, unieke stijl.

Lees meer over deze tentoonstelling

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië