Napels zien en dan pas is het Kerstmis. Zo gaat het gezegde natuurlijk niet helemaal, maar de stad is al wel eeuwenlang, sinds de zestiende eeuw, hofleverancier van kerstfiguren en kerststallen… Het hele jaar door!
Pizzabakkers, de paus en Pulcinella
De Via San Gregorio Armeno is van oudsher de straat van de kerststallen. Hier maken talloze ambachtslieden dagelijks de mooiste en meest bijzondere kerstfiguren voor in de kerststal, van uiterst modern tot traditioneel. Hier is het driehonderdvijfenzestig dagen per jaar Kerstmis.
Het hele jaar door kun je bij de kraampjes en achtergelegen winkeltjes terecht voor werkelijk alles dat bij de kerststal hoort, van de behuizing tot de figuurtjes in alle soorten en maten, van de aankleding (inclusief konijnenhokken, pizzaovens en spinnewielen) tot allerlei elektrische apparaten die van het geheel een zelfstandig functionerend dorp moeten maken.
Daarnaast leven de Napolitanen zich elk jaar opnieuw uit om bekende personen een plek te geven in de kerststal. Je ziet dan ook honderden versies van Maradona, Obama, de paus, Berlusconi, Pulcinella, Kate & William en andere beroemdheden tussen de herders en de koningen in staan. Ook de lokale komiek Totò ontbreekt niet.
Struin tussen de traditionele kerststalbewoners en geniet van de bijzondere verzamelingen. Zo staan de drie koningen uit het oosten zij aan zij met (voormalige) sterspelers van FC Napoli en buigt Pulcinella zich over het kerstkindje.
Iets ten noorden van de Via San Gregorio Armeno, in de Via Anticaglia, vind je de echte ateliers. De deuren staan meestal wijd open, zodat je met eigen ogen kunt aanschouwen hoe de kerststalbouwers te werk gaan. Elk atelier heeft zijn eigen specialiteit: de een maakt allerlei stalletjes, de ander knutselt schitterende waterpartijen in elkaar en weer een ander houdt zich bezig met alle mogelijke verlichting. Een klein kijkje in deze kerststallenwereld (en via deze link zie je er nóg meer):
Nog meer Napolitaanse kerststallen
In december vind je in Napels ongeveer op elke straathoek wel een kerststal. Tijdens een wandeling door de stad val je vaak van de ene verbazing in de andere. Vaak stuit je op een kleine loggia waar de buurtbewoners een enorme kerststal hebben opgebouwd. Vaak zitten een paar bejaarde mannetjes er gezellig bij te keuvelen.
Als je ze wat kleingeld geeft voor het onderhoud van de stal vertellen ze je uit dankbaarheid de hele geschiedenis van de kerststal en van hun familie, in plat Napolitaans, waar zelfs na een paar dagen Napels nog geen touw aan vast te knopen is. Maar de trots straalt uit hun ogen, en als ze dan met hun grove handen een klein teer beeldje rechtzetten, dan kun je niks anders doen dan hun verhaal aanhoren en telkens enthousiast knikken.
Uiteraard pakken de kerken en kloosters ook flink uit. Let wel: tot 24 december zie je in Napels bijna nergens een kindje in de kribbe liggen – dat wordt er pas op kerstavond ingelegd, vaak tijdens de Nachtmis.
In het Certosa di San Martino, het kartuizer klooster dat hoog boven het oude centrum uittorent, vind je een van de grootste collecties kerststallen en losse pastori, kerststalfiguren, van Napels. Hier vind je ook een collectie originele beelden van de hand van Giuseppe Sanmartino, die tot in het kleinste detail met de hand vervaardigd zijn.
Sfogliatelle, babà & struffoli
Een dagje kerstsfeer opsnuiven in Napels begint met het eten van een sfogliatella, een gebakje van bladerdeeg gevuld met ricotta, vruchtjes, vanille en kaneel. Heel kleverig en superzoet, maar erg lekker! Lang geleden was Pintauro, aan de Via Toledo, de plek waar je sfogliatelle moest gaan eten.
De Napolitanen hadden de bakkerij zelfs tot onderwerp van een veelgebruikte uitdrukking gemaakt. ‘Het is er net zo druk als bij Pintauro,’ klonk het als het ergens te vol was om je vrij te kunnen bewegen.
Vandaag de dag is La Sfogliatella Mary favoriet, aan een van de uitgangen van de statige winkelgalerij Galleria Umberto I, ooit gebouwd naar het voorbeeld van de chique galerij in Milaan.
Ook hier verdringen de lekkerbekken (voornamelijk Napolitanen) zich voor de vitrines met sfogliatelle. Je kunt er helaas niet zitten, maar in de galerij is zoveel moois te zien dat het geen straf is er rond te wandelen terwijl je je sfogliatella opeet. Zeker in kersttijd, met een grote kerstboom en kunstige kerstversiering:
Ook niet te missen zijn de babà, kleine cakejes in de vorm van een hoge koksmuts, gedrenkt in rum. In Napels bestrijken ze de babà vaak ook nog met sinaasappelmarmelade, extra zoet dus!
De Napolitaanse bakkers leven zich in aanloop naar Kerstmis helemaal uit om struffoli te bakken en met deze struffoli de meest bijzondere bouwwerken te maken. Kerststallen zijn natuurlijk populair, maar ook vallende sterren, kerstbomen en panettonevormen zijn erg in trek.
Vroeger werden er gesuikerde amandelen en marasquinkersen tussen de struffoli gestapeld en werd ‘de berg’ bestrooid met gehakte noten. Tegenwoordig worden de kleine gefrituurde deegballetjes voor het serveren rijkelijk overgoten met honing en vrolijk versierd met gekleurde hagel. Voor wie thuis ook een berg van deze Napolitaanse kerstlekkernij wil maken, hier het recept van een Napolitaanse banketbakker.
Kerstversiering
Naast de versiering in de Galleria Umberto I schittert er in de hele stad kerstversiering, van de winkelstraten tot het statige Piazza del Plebiscito. Un mondo magico!