Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Palazzuolo sul Senio – een van de mooiste dorpjes van Toscane

Sinds kort maakt Palazzuolo sul Senio deel uit van i borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. We laten je graag alle mooie plekken van deze borgo zien, van het Palazzo dei Capitani tot prachtig geplaveide straatjes waar slechts een Ape je eraan herinnert dat je niet in de middeleeuwen bent beland.

Palazzuolo sul Senio is een charmant dorpje in de Alto Mugello, het noordelijke deel van de Mugello. Het ligt midden in de Apennijnen, tegen de grens van Toscane en Emilia-Romagna.

De weg ernaartoe is al een feestje, zeker in de herfst. Na het verlaten van de autosnelweg bij Barberino di Mugello rijd je via Borgo San Lorenzo naar de Passo della Colla en de Passo della Sambuca, om vervolgens langzaam af te dalen in een landschap vol bossen die van dieprood tot goudgeel kleuren, afgewisseld met groene weiden. Elke bocht onthult weer een ander vergezicht en we moeten onszelf bedwingen om de auto niet elke tien meter aan de kant te zetten om foto’s te maken.

In 1362 kwam het dorpje in handen van de Florentijnse Republiek en kreeg de familie De’ Medici het ook hier voor het zeggen. Net als in Scarperia, het enige andere dorpje in de Mugello dat op de lijst van de borghi più belli prijkt, zie je de tekenen van de heerschappij van De’ Medici hier en daar nog terug. Maar er waren meer beroemde bezoekers: in 1506 sliepen Giulio II en Niccolò Macchiavelli hier, later bracht Garibaldi hier de nacht door.

Fresco’s en een fontein
De porticato, booggalerij, van het gemeentehuis biedt onderdak aan een kapel die is gewijd aan de slachtoffers van beide oorlogen, met fresco’s en majolicadecoraties van de hand van Tito Chini. Tussen het gemeentehuis en het Palazzo dei Capitani staat een grote fontein met een brede trappartij, die ’s zomers vaak als decor dient voor concerten en andere evenementen.

Palazzo dei Capitani
Op het veertiende-eeuwse Palazzo dei Capitani prijken de familiewapens van de capitani, de lokale machthebbers. Binnen in het palazzo vind je het Museo Archeologico Alto Mugello, met veel archeologische vondsten, en het Museo della Civiltà Contadina e delle Genti di Montagna, dat de geschiedenis van de gewone mens vertelt, die in en om Palazzuolo sul Senio woonde en werkt.

Het interessantst is het Museo della Civiltà Contadina e delle Genti di Montagna, met meer dan duizend voorwerpen die lang vervlogen tijden weer tot leven wekken. Je ziet oude gebruiksvoorwerpen, van mattenkloppers tot weefgetouwen, van kruisbeelden tot schoenen. Oude foto’s vertellen het verhaal erachter, wat het geheel een mooi persoonlijk tintje geeft – alsof je bij je oma op bezoek bent en met een fotoalbum vol oude schatten in haar oude leunstoel kruipt.

De musea zijn in mei en oktober geopend op zaterdag en zondag van 10.00 tot 12.00 uur en van 15.00 tot 18.00 uur. In juni en september kun je er op vrijdag, zaterdag en zondag een kijkje nemen, van 10.00 tot 12.00 uur en van 15.00 tot 18.00 uur. In juli en augustus zijn de musea dagelijks geopend (behalve op maandag), van  10.00 tot 12.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur. In april, november en december kun je er alleen terecht op zaterdag- en zondagmiddag (15.00-18.00 uur),

Het oudste deel van het dorp
Na een bezoek aan beide musea wandel je door het dorpje, zonder plattegrond, op zoek naar fotogenieke hoekjes.

Wandel in elk geval ook onder de porticati, booggangen, rondom het Piazza Garibaldi, waar vroeger de markt was. De graanmarkt werd gehouden op het Piazza del Grano. Neem de tijd om door de Via Borgo dell’Ore te slenteren, het oudste stukje van het dorp, waar je even terug in de tijd stapt.

Klim ook even naar het Piazza della Chiesa, voor een bezoek aan de parochiekerk, die is gewijd aan Santo Stefano.

Een kruisbeeld van keramiek
Ook de moeite waard: het Piazza del Crocefisso, waar ooit het Spedale di Santa Maria Maddalena gevestigd was, waar zowel inwoners als pelgrims en reizigers terecht konden als ze ziek waren. Later werd het ziekenhuis een kapel, nu is het een gewoon woonhuis, waar slechts een kruisbeeld van majolica nog herinnert aan de geschiedenis.

Piazza Striggelli
Aan het Piazza Strigelli vind je het gelijknamige palazzo, dat onderdak biedt aan de bibliotheek. Vraag of je er een kijkje mag nemen, want sommige ruimtes hebben prachtige fresco’s.

De culinaire specialiteiten van Palazzuolo sul Senio
Hongerig geworden van al dat moois? Gelukkig kun je in Palazzuolo sul Senio je hart ophalen aan heel veel lokaal lekkers: tortelli met aardappel, cappelletti palazzuolesi (gevulde pasta), pasta met paddenstoelen, vleesspiezen, gebraden vlees, heerlijke kazen, zoals de raviggiolo, truffels en – in de herfst – kastanjes.

De lekkerste adresjes van Palazzuolo sul Senio
Proeven van al dat lekkers kan op een aantal plekken, allemaal met een traditionele menukaart waar bovenstaande specialiteiten de hoofdrol spelen. Aanraders zijn:
*Il Cinghiale Bianco (Via Prato dei Berti 5)
*La Bottega dei Portici (Piazza Garuibaldi 3)
*Le Spiagge (Località Alpe 3)
*Locanda Senio (Via Borgo dell’Ore 1)
*Rifugio I Diacci (Località I Diacci, Passo della Sambuca)

Voor een aperitivo of een drankje na het eten ga je naar Mavì Cafè (Viale degli Ubaldini 7), voor koffie naar Bar Centrale (Via Roma 4) en voor een lekker ijsje naar Gelateria Gentilini (Via Roma 9).

Kastanjefeesten
In oktober geniet je elke zondag van de Sagra del Marrone. Tijdens deze kastanjefeesten is er heel veel lekkers om te proeven, van gepofte kastanjes met vino brulé tot tortelli gevuld met kastanjes, van een budino (pudding) van kastanjes tot kastanjetaart. Voor de afwisseling zijn er ook crostoni met kippenleverpaté, dansvoorstellingen en muzikale optredens.

Het hele dorp loopt uit en mensen komen van heinde en verre om dit feest mee te maken, met dank aan de fantastische kastanjes die in de herfst rondom Palazzuolo sul Senio en het nabijgelegen Marradi voor veel lekkers zorgen.

Deze bezoeker trok veel bekijks – en zijn reisgezelschap nog meer:

Kerstmarkt en kerststallen
Elke zondag in december (tot aan Kerstmis) geniet je al van de kerstsfeer tijdens een grote kerstmarkt. Bovendien telt het dorp in december maar liefst duizend kerststallen. Ter gelegenheid van het evenement ‘1000 Presepi per Palazzuolo’ wordt in elke hoek van de borgo een mooi stalletje neergezet, allemaal anders maar allemaal betoverend mooi!

Nog veel meer moois in de Mugello
Nog veel meer moois in de Mugello ontdekken? Op de website MugelloToscana.it vind je allerlei informatie voor deze groene streek ten noordoosten van Florence, van mooie wandel- en fietsroutes tot evenementen, van fijne accommodaties tot bezienswaardigheden, musea en restaurants.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *