Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Naar de kerstmarkt in Midden- en Zuid-Italië

Naast de grote kerstmarkten in Florence, Siena en Rome vind je in het midden en zuiden van Italië ook tal van kleine kerstmarktjes. Ciao tutti geeft de leukste tips!

kerstmarkten-midden-zuid-Italie (12)

Kerstmarkten in de food valley
De regio Emilia-Romagna wordt ook wel de food valley van Italië genoemd. Die bijnaam komt niet uit de lucht vallen: deze streek is het thuis van Parmezaanse kaas, parmaham, balsamico, lasagne en tagliatelle alla bolognese. Maar weinig mensen bezoeken Emilia-Romagna in de winter, terwijl er een paar mooie kerstmarkten zijn die de moeite van een bezoek waard zijn.

Vanaf eind november tot begin januari is er bijvoorbeeld in Bologna een mooie kerstmarkt aan de Via Altabella, naast de Cattedrale die San Pietro. Het is een overdekte markt, dus van decemberkou en eventuele sneeuw zul je geen last hebben. Wel kun je je er warmen aan lokale kersthapjes, snoep en drankjes en de talloze kraampjes met decoraties en cadeaus.

kerstmarkten-midden-zuid-Italie (6) kerstmarkten-midden-zuid-Italie (13)

In Ferrara wordt het ‘feest van het cadeau’ gevierd – la festa del regalo is de naam van de lokale kerstmarkt. Natuurlijk wordt hiermee bedoeld dat je op deze markt terecht kunt voor de leukste en meest bijzondere cadeaus om onder de boom te leggen. De kerstmarkt is te vinden op het Piazza Trento e Trieste. Ook sommige cantine die langs de beroemde plaatselijke wijnroutes liggen hebben een eigen kraampje – waar geproefd kan worden.

Fiera di San Michele di Natale – Lucca
Vanaf 7 december is het kerst in Lucca. Op die dag start namelijk de kerstmarkt van de stad, die bestaat uit meer dan zeventig kraampjes en voornamelijk plaatsvindt op en om het Piazza San Michele. Naast decoraties voor in de boom en cadeaus voor eronder, kun je hier ook allerlei delicatessen kopen. Het blijft overigens niet alleen bij de kerstmarkt: er worden in Lucca nog veel meer activiteiten georganiseerd in de aanloop naar kerst, zodat het er de hele maand extra gezellig, levendig en sfeervol is.

kerstmarkten-midden-zuid-Italie (7) kerstmarkten-midden-zuid-Italie (14)

La Fabbrica di Babbo Natale – Pisa
Tijdens het weekend van 8 december verandert het Pisaanse Stazione Leopolda in de Fabbrica dei Babbo Natale – de fabriek of ‘werkplaats’ van de Kerstman. Het is een kerstmarkt met alles erop en eraan: van kerstspulletjes en cadeaus voor onder de boom tot aan allerlei delicatessen. Maar wat dit pas echt tot een ‘werkplaats van de Kerstman’ maakt, is het feit dat kinderen er, samen met de elven, naar hartenlust kunnen kerstknutselen.

kerstmarkten-midden-zuid-Italie (5) kerstmarkten-midden-zuid-Italie (8)

Kerstsfeer in Umbrië
In Umbrië is misschien wel de meest sfeervolle en bijzondere locatie voor een kerstmarkt te vinden… de Rocca Paolina, in Perugia. De Rocca is een verdedigingswerk dat in de zestiende eeuw werd gebouwd in opdracht van paus Paulus III. Het is nu niet meer als zodanig in gebruik, maar binnen in de Rocca kronkelen nog talloze antieke straatjes en liggen tal van pleintjes verscholen. Precies die straatjes en pleintjes zijn de betoverende locatie van de jaarlijkse kerstmarkt in Perugia, Natale alla Rocca, waar je vanaf 7 december de kerstsfeer kunt opsnuiven.

kerstmarkten-midden-zuid-Italie (2) kerstmarkten-midden-zuid-Italie (3)

Wie de grootste kerstboom ter wereld met eigen ogen wil aanschouwen, moet afreizen naar het plaatsje Gubbio. Het prachtige dorpje biedt elk jaar plaats aan een bijzondere kerstmarkt, midden in het oude centrum. Kerststallen in levensgroot formaat en kerstkraampjes wisselen elkaar af op de mooiste pleinen en in de meest pittoreske straatjes. Om de eerdergenoemde grootste kerstboom ter wereld te bewonderen, moet je echter niet in het oude centrum zijn: deze bevindt zich op de zuidhelling van de Monte Ingino en is versierd met meer dan twaalf kilometer kerstverlichting.

Winter-in-Caldese-3

Onze laatste tip in Umbrië is de dubbele kerstmarkt in Spoleto in de tweede helft van december. Dubbel, want er zijn in dit pittoreske plaatsje twee verschillende kerstmarkten: een op het Piazza Garibaldi en een op het Piazza della Libertà. De eerste is helemaal gewijd aan gastronomie: hier komen de geuren van kaneel, kruiden en allerlei kerstlekkers je tegemoet vanuit de blokhutjes. De markt op het Piazza della Libertà staat daarentegen in het teken van kunst en ambachten – een mooie plek om unieke kerstcadeautjes te scoren dus!

Le Marche in december
Wanneer je in de aanloop naar de feestdagen in de regio Le Marche bent, vind je in tal van plaatsjes een kerstmarkt. Een van de leukste is de kerstmarkt van Ancona, die elk jaar vanaf 8 december wordt gehouden op het Piazza Pertini. De geur van verse dolci en frisse dennennaalden komt je tegemoet en er is van alles te koop om van je kersttafel een prachtig kunststuk te maken. Verder kun je hier flink inkopen doen voor de kerst, zowel wat betreft cadeaus als delicatessen.

kerstmarkten-midden-zuid-Italie (10)

Begin december is ook Candele a Candelara een bezoekje waard. De straatverlichting wordt hier een week lang uitgeschakeld en het werk van de lantaarns wordt overgenomen door candele, kaarsen, hetgeen de straten van Candelara een bijzonder sprookjesachtige uitstraling geeft. Tijdens dit lichtfeest is er ook een markt, met een zeer divers aanbod kaarsen en kandelaars, maar ook handgemaakte cadeautjes, mooie decemberversieringen, kastanjes en ander lekkers.

kerstmarkten-midden-zuid-Italie (15)

Kerst in het zuiden van de laars
Misschien ligt het niet direct voor de hand om Kerstmis te vieren in het zuiden van Italië. Toch is het een aanlokkelijk idee om te overwinteren in het zuidelijkste deel van de laars, waar de temperaturen meestal een stuk minder ver zakken dan bij ons in het noorden. Alhoewel het natuurlijk ook wel eens sneeuwt in Puglia of Campanië… Mochten winterweer en sneeuwbuitjes uitblijven, dan kun je alsnog gemakkelijk in kerstsferen komen in Zuid-Italië, op een van de vele kerstmarkten die er georganiseerd worden.

Op een steenworp afstand van de beroemde opgravingen van Pompei, bij het Santuario della Beata Vergine del Rosario, vind je elk jaar in december Natale in Fiera, een mooie kerstmarkt met ongeveer vijftig kraampjes. Veel kerststallen en decoraties – vaak origineel handwerk gemaakt in lokale ateliers. Daarnaast valt er een hoop lekkers te proeven: lokale zoetigheden als struffoli en mostaccioli zijn onweerstaanbaar!

struffoli

De Sassi van Matera geven tijdens de kerstdagen een extra betoverende aanblik. Ondanks dat het meestal niet erg koud wordt in de stad, is de kerstsfeer er duidelijk te proeven op de markt in het oude centrum. Lekkernijen, kerstdecoraties, cadeautjes… alles wat je op een kerstmarkt verwacht is er te vinden, en meer. Ook de levende kerststal van Matera is de moeite van een bezoekje waard.

Tussen de Romeinse ruïnes en oude monumenten van Bari komt elk jaar in december de magie van Kerstmis tot leven, tijdens de markt È Natale a Bari Vecchia. Bari Vecchia is het historische gedeelte van de stad en vormt een mooi en sfeervol decor voor de kerstmarkt, die altijd druk bezocht wordt.

kerstmarkten-midden-zuid-Italie (4) kerstmarkten-midden-zuid-Italie (9)

Het kerstseizoen start in Lecce pas echt vanaf half december – als de Fiera dei Presepi e dei Pupi weer is opgebouwd op het Piazza Sant’Oronzo. Sfeervolle kerstverlichting, gezellige kraampjes, specialiteiten uit de streek: alle ingrediënten voor een gezellige kerstmarkt zijn aanwezig. Vergeet de cartapesta niet: papier-maché is de lokale kunstvorm en er worden prachtige poppen (pupi) van gemaakt.

In december kun je de magische kerstsfeer opsnuiven in het centrum van de Siciliaanse hoofdstad Palermo. Kraampjes vol lokaal gemaakte kerstversieringen, cadeautjes voor groot en klein, heerlijke hapjes, dolci tipici en culinaire hoogstandjes uit de keuken van het eiland… Het is volop genieten op de kerstmarktjes die zich door het hele centrum van Palermo verspreiden. Wandel vooral even tussen de kraampjes die zich bevinden op het Piazza Campolo en het Piazza Sant’Oliva.

kerstmarkten-midden-zuid-Italie (11)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Voor de liefhebbers hier een video over hoe je zelf Ricciarelli kunt maken
  Vul het volgende in op you tube
  ‘Tutto il Natale di Siena’ è anche enogastronomia

 2. Kerst in de hak van de laars….. Canosa een aanrader !!!

  E’ davvero tutto pronto per l’XI edizione del Presepe Vivente di Canosa di Puglia, l’evento natalizio per eccellenza del nostro territorio. L’iniziativa, organizzata dallo stesso Comitato in collaborazione con la Parrocchia Maria SS. Del Rosario di Canosa di Puglia con il Patrocinio di Provincia di Barletta – Andria – Trani, Comune di Canosa e Regione Puglia, si terrà nei giorni 26- 27- 28 Dicembre 2014 e 2- 3- 4 e 6 Gennaio 2015, dalle ore 17.30 alle ore 20.30 nell’area di Costantinopoli di Canosa di Puglia, ad alto interesse archeologico e che si estende su circa 12.000 metri quadrati.
  Oltre 300 i figuranti di ogni età che, con spirito di sacrificio, caparbietà e generosità, animeranno anche quest’anno le oltre 25 scene di vita quotidiana del villaggio presepiale, consentendo alle decine di migliaia di visitatori di immergersi nella suggestiva Betlemme di oltre 2.000 anni fa. Anche quest’anno ci saranno delle novità e, «L’unico modo per apprezzare realmente il Presepe Vivente è visitarlo».
  http://www.presepeviventecanosa.it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *