Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 sfeervolle, kleine kerstmarkten in Noord-Italië

Naast de beroemde kerstmarkten in Milaan, Bolzano, Merano en Turijn vind je in het noorden van Italië ook tal van kleine kerstmarkten. Ciao tutti tipt er tien!

kerstmarkt-Italie

1 Marché Vert Noël – Aosta
Begin december al wordt het Piazza Caveri in het hart van Aosta omgetoverd tot een authentiek bergdorpje. Van 1 december tot en met 6 januari is er een sfeervolle kerstmarkt. Je ruikt de gemberkoekjes en de vin brulée, de glühwein, al van ver. Slenter na een hartverwarmend culinair tussendoortje langs de kraampjes met houtsnijwerk, kerstversieringen, kleding, delicatessen en bijzondere cadeautjes. Voor de kleintjes is er een enorme zak vol brieven aan Babbo Natale, de Kerstman. Uiteraard past hun brief met wensen er nog bij!

brief-Kerstman-Aosta

2 Mercatini di Natale – Ornavasso
In Ornovasso kun je met uitzicht over het Lago Maggiore genieten van de kerstmarkt. Er zijn vooral kraampjes van boeren en ambachtslieden uit de omgeving, met smakelijke delicatessen en kunstige cadeautjes. Voor de kinderen is er, naast de Kerstman met zijn onafscheidelijke rendieren, het Parco delle Renne, met de magische hulpjes van Babbo Natale. Maar dat is nog niet alles; er is zelfs een heuse grot van roze marmer, waar de dwergen wonen die zorg dragen voor de kerstcadeaus. Je kunt er te voet heen of met de speciale Renna Express. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij de mechanische kerststal, met een oppervlakte van maar liefst honderd vierkante meter, bij het Santuario della Madonna della Guardia.

kerststal-Ornavasso
3 Mercatino di Natale – Camogli
Sfeervolle lichtjes, een levende kerststal en een gezellige markt: in Camogli wordt elk jaar flink uitgepakt met kerst. Het plaatsje, prachtig gelegen aan een kleine baai, licht tijdens de kerstdagen letterlijk op: alle huizen en monumenten worden prachtig verlicht, zodat de hele kustlijn flikkert en in het zeewater weerspiegeld wordt. Op de kerstmarkt kun je natuurlijk kerstversiering en handgemaakte producten kopen, maar ook allerlei delicatessen voor op de kersttafel. De levende kerststal is vanaf 22 december tot en met 6 januari te bewonderen.

4 Mercatino di Natale – Urgnano
Urgnano heeft ooit beroemd bezoek gehad. Niemand minder dan Leonardo da Vinci verbleef in dit plaatsje, waar ook een geweldig sfeervolle kerstmarkt wordt gehouden in december. De markt heeft extra aantrekkingskracht vanwege de mooie locatie, het Castello di Urgnano uit 1354. Precies hier zou Leonardo da Vinci eens overnacht hebben, zo vertellen de dorpsbewoners maar al te graag. Op de markt vergeet je Da Vinci al snel, wanneer je je verliest tussen de lichtjes, kerstversieringen en heerlijk winterse hapjes en drankjes.

kerstmarkt-versiering
5 Mercatini di Natale – Livigno
In Livigno hebben ze het maken van ijssculpturen tot kunst verheven. De gezellige kerstmarkt in het oude centrum is er vanaf eind november en wordt gecombineerd met het evenement Livigno Art in Ice – een grote wedstrijd ijssculpturen maken, waarvan de kunstzinnige resultaten soms nog tot in maart te zien zijn…

ijssculpturen-Livigno

6 Christkindlmarkt – Verona
Geen romantischer plek om in de kerstsfeer te komen dan de stad van de liefde: Verona. Met kerst wordt de stad van Romeo en Julia, nog meer dan anders, een echte magische plek. De zogenaamde Christkindlmarkt op het Piazza dei Signori biedt plek aan een vijftigtal houten huisjes, waar typische streekspecialiteiten en handgemaakte producten worden verkocht. Kerstversieringen van glas, hout en aardwerk en allerhande cadeautjes ontbreken niet tussen het aanbod. Natuurlijk maak je na je bezoek aan de kerstmarkt ook even tijd om de geschiedenis van Romeo en Julia achterna te reizen én om de schitterende ster te bewonderen die de Arena in het licht zet!

big Comet that comes out of the arena di Verona in Italy

7 Natale di Vetro – Murano
Ook met kerst is glaswerk het handelsmerk van Murano, gelegen in diezelfde Venetiaanse lagune. De meester-glasblazers maken de meest prachtige kerstballen en andere boomversieringen van glas. Ieder stuk decoratie is uniek en met passie gemaakt door de lokale glaskunstenaars. Wandel over de pleintjes van Murano en laat je verwonderen door de prachtige straatversieringen – uiteraard van glas – die hier alleen tijdens de feestdagen te zien zijn.

kerstbal-glas-Murano

8 Natale d’A…mare – Lignano Sabbiadoro
Lignano Sabbiadoro wordt door veel (Italiaanse) toeristen vooral in de zomer bezocht; niet in de laatste plaats vanwege de fijne stranden die je er kunt vinden. Ook in de wintermaanden speelt zand een belangrijke rol in het plaatsje. Tijdens de feestdagen wordt hier namelijk een gigantische kerststal van zand gemaakt, die jaarlijks door velen bewonderd wordt. Een bezoek aan de kerststal wordt uiteraard gecombineerd met een bezoek aan de lokale kerstmarkt.

kerststal-zand

9 Mercatini di Natale – Udine
In de hele maand december – tot aan de kerstdagen – vind je in het centrum van Udine een sfeervolle kerstmarkt. De kraampjes en huisjes die langs de straten en op de pleinen staan, zijn traditiegetrouw rood van kleur en bieden van alles en nog wat om er een heerlijke kerst van te maken: versieringen voor de boom, cadeaus en allerhande lokale specialiteiten. Geniet met volle teugen van de kerst, met een glaasje vin brulé in de ene hand en een gesuikerde appel in de andere.

Kerstmis-appels

10 Mercatino di Natale – Trieste
Het Piazza Sant’Antonio in de prachtige grensstad Trieste is jaarlijks vanaf 8 december het plein van de grote kerstmarkt van de stad. De kraampjes stellen zich op rondom een grote, sfeervol verlichte kerstboom en verkopen alles wat je maar rond het thema kerst kunt bedenken. Marktlui uit heel Italië komen hun waren aanbieden op deze kerstmarkt – van kerstcadeaus en decoraties tot allerhande lekkernijen. In het midden van het plein vind je ook een mooie kerststal.

kerstmarkt-Italie-versiering

Morgen tippen we nog meer leuke Italiaanse kerstmarkten, in het midden en zuiden van de laars!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. dat is nog eens een kerstbal

  2. Wat een leuk artikel! Via mijn google zoektocht kwam ik op deze site terecht. Super leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *