Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De kerststal van de straatvegers – de mooiste kerststal van Rome

De medewerkers van de Romeinse AMA, de stadsschoonmaakdienst, hebben in hun depot een schitterende kerststal gebouwd, die door de Romeinen de ‘kerststal van de straatvegers’ (Presepe dei Netturbini) is gedoopt. Volgens ons is dit de állermooiste kerststal van Rome!

kerststal-straatvegers-1

Een dorp als kerststal

Het idee voor de kerststal kwam van de inmiddels helaas overleden netturbino Giuseppe Ianni, die in 1972 samen met zijn collega’s van de wijk Cavalleggeri een enorme kerststal bouwde.

Hij deed dit volgens goed Italiaans gebruik, hetgeen wil zeggen dat je er niet alleen een Jozef en Maria met herders en koningen vindt, maar een heel dorp zoals dat rond de geboorte van Jezus in Palestina moet hebben gestaan. Met kooplieden, bakkers, wasvrouwen, rovers en allerlei andere mensen die druk doende zijn met het leven van alledag.

kerststal-straatvegers-3

In de loop van zo’n dertig jaar is de kerststal steeds verder uitgebreid. Straatveegcollega’s van over de hele wereld dragen letterlijk hun steentje bij. Zo zijn er anno nu meer dan driehonderdvijftig stenen vanuit alle continenten. Letterlijk een kerststal die gebouwd is op broederschap en wereldvrede dus…

Paus Johannes Paulus II was groot fan van de kerststal

De Romeinse straatvegers zijn terecht trots op hun kerststal. Maar ook andere Romeinen dragen de stal een warm hart toe. Zo was paus Johannes Paulus II een fervent bezoeker van de presepe. Hij wist precies wat er al jaren stond en wat net nieuw was.

Hij kende elk van de honderd huisjes, die allemaal tot in de kleinste details zijn neergezet. Hij kende elk stukje van de in totaal vierenvijftig meter weg, van de drie rivieren met zeven bruggen en vier aquaducten, de zeshonderdvijftig treden en trappetjes (waarvan er vierhonderd gemaakt zijn met marmer van de colonnades op het Sint-Pietersplein) en de waterput.

Als je voor het eerst gaat kijken, neem dan even de tijd om net als paus Johannes Paulus II alle details in je op te nemen. En mocht je een van de straatvegers tegen het lijf lopen, zij vertellen je graag waar al die stukjes steen, hout en ander materiaal vandaan komen!

kerststal-straatvegers-4kerststal-straatvegers-2 kerststal-straatvegers-5 kerststal-straatvegers-6 kerststal-straatvegers-7met dank aan Lucia voor de foto’s

Bezoek de kerststal van de straatvegers

De kerststal van de straatvegers bevindt zich in het depot van de AMA, de Romeinse vuilnisdienst, aan de Via dei Cavalleggeri 5 (vlak bij het Sint-Pietersplein).

De kerststal is gedurende het hele jaar elke dag open van 9.00 tot 19.00 uur. Op zon- en feestdagen kun je alleen ’s ochtends terecht, van 8.00 tot 11.30 uur. Van half december tot en met eind januari is de kerststal iets langer te bewonderen; de deuren zijn dan dagelijks geopend van 8.00 tot 20.00 uur. De toegang is gratis.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Bedankt voor de tip over de kerststal van AMA in ROME , wij waren er vandaag (16dec. ) Het was wel even zoeken want het adres ligt wat verstopt . Het was prachtig ik kan mij hier een voorstelling maken hoe het vroeger geweest moet zijn.
    Het zag er heel natuurgetrouw uit dit heeft vele jaren werk gekost , en er word nog steeds aan gewerkt , vandaag was een medewerker een bruggetje aan het maken dat over een riviertje moest komen . Het was wel jammer dat er geen Engels werd gesproken alles werd heel enthousiast in het Italiaans verteld , ondanks dat zeer de moeite waard .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *