Download gratis de Ciao tutti app

Oh bej! Oh bej! – feestelijke decembermarkt in Milaan

Milaan is de stad van mode en design, van prachtige binnenpleintjes en kathedralen, van mooie parken en de typisch Milanese keuken. Wie Milaan bezoekt, raakt eigenlijk niet uitgekeken op alles wat deze stad te bieden heeft. Daarnaast heeft Milaan ook een aantal bijzondere evenementen en traditionele feesten.

Een daarvan is de ‘Fiera degli Oh bej! Oh bej!’, dat ook wel bekend staat als ‘Fiera di Sant’Ambrogio’. Dit feest vindt van 5 tot en met 8 december plaats in het centrum van de stad, ter ere van de patroonheilige Sint Ambrosius, wiens naamdag op 7 december wordt gevierd.

Tijdens deze dagen vind er een meerdaagse kerstmarkt plaats op het plein bij het Castello Sforzesco. Voorheen werd deze markt gehouden in de buurt van de heilige zelf, rondom de Basilica di Sant’Ambrogio. We weten dat de markt hier vanaf 1866 plaats vond, maar ook dat er al in 1288 een markt ter ere van de heilige Ambrosius bestond. Een decembermarkt met een lange geschiedenis dus!

De traditionele markt is niet alleen een gezellige ontmoetingsplek voor Italianen, de inwoners van Milaan doen hier ook hun inkopen voor kerst. Bij de verschillende bancarelle, kraampjes, wordt van alles verkocht; speelgoed, keukengerei, sieraden maar vooral ook kerst- en winterdelicatessen. Daarnaast kun je ook allerlei culinaire specialiteiten proeven. Een bijzonder artikel dat elk jaar weer opnieuw op de markt verschijnt, zijn de collane di castagne, oftewel kastanjekettingen.

Ondanks de drukte heerst er een gemoedelijke sfeer. Dat komt vooral ook door de gezellige kerstversiering en feestverlichting. Denk hier het prachtige kasteel bij – zeker in de vroege avondschemer een donker silhouet tegen de Milanese hemel – en je waant je al helemaal in kerstsfeer.

De naam van het feest komt overigens voort uit het Milanese dialect. Oh bej! Oh bej staat voor ‘Oh belli! Oh belli!’ wat betekent ‘Wat mooi! Wat mooi!’ Dit verwijst naar de reacties van de kinderen (toegegeven, ook van menig volwassene) bij het zien van alle mooie artikelen en vooral het verleidelijk uitgestalde snoepgoed.

Deze uitspraak zou voor het eerst zijn genoteerd door de klerk van paus Pius IV, die de Milanese kinderen tijdens het feest van Ambrosius in 1510 blij maakte met prachtige geschenken. Het feest was namelijk van oorsprong een kinderfeest, dat een klein beetje te vergelijken was met onze Sinterklaas. Tegenwoordig is het echter bedoeld voor iedereen, een feestelijker begin van de decembermaand is er bijna niet!

Het feest is tevens de opening van het theaterseizoen in theater La Scala. Op 7 december gaan de deuren van het theater open en komen Verdi, Puccini en andere grote operasterren weer tot leven. Het wordt een feestelijke dag dus voor de Milanezen, volgende week woensdag. Nog snel een ticket boeken dus als je het niet wil missen. Ik weet zeker dat de kreet ‘Wat mooi! Wat mooi!’ die dag vaak door je hoofd zal schieten…

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

  1. leuk leuk leuk!!!! Wil er naartoe 🙂

  2. Dank voor het delen, leuk! Ga je ook naar de tentoonstelling van Artemisia? Ik wil er graag heen maar wil weten of het de moeite waard is om even voor een dagje heen te vliegen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *