Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Liefde voor Liguria

Italië is een schitterend mozaïek, een lappendeken van allerlei verschillende stukjes land met elk een eigen verhaal, eigen recepten, een eigen ‘taal’. Een van die vrijwel onontdekte stukjes is de regio Liguria, in het noordwesten, langs de Ligurische Zee.

SONY DSC

Een regio die bekend staat om haar grillige landschap, haar ietwat gesloten bevolking en haar kruidige keuken. Met haar ‘hooghartige’ hoofdstad Genua, die met haar imago van smeltkroes van zeevaarders en ontdekkingsreizigers menig hart heeft gestolen. Waar nog regelmatig mensen aan wal gaan met hoop op een betere toekomst.

Miriam Bunnik neemt je in dit nieuwe boek mee door Liguria en laat de plekjes zien die volgens haar het meest tot de verbeelding spreken. Met aandacht voor de gastronomische, historische en culturele aspecten van dit grillige gebied vergezelt ze jullie op een vermakelijke ontdekkingsreis langs de Italiaanse Riviera.

PortovenereItalia-mia-Portovenere

Een van de plekken die Miriam in haar boek vermeldt, is Portovenere, met in de buurt een van de pareltjes van de regio: de Golfo dei Poeti, de Baai van de Dichters.

‘Het gebied rond La Spezia was in de negentiende en twintigste eeuw zeer populair bij dichters en schrijvers. Hier verbleven onder anderen Percy Bysshe Shelley – die overigens op 8 juli 1822 in de baai verdronk – en zijn vrouw Mary, Lord Byron, D.H. Lawrence en Virginia Woolf. Uiteindelijk was het de Italiaanse toneelschrijver Sem Benelli die in 1919 de baai de eervolle naam Golfo dei Poeti gaf.

Golfo-Poeti-Portovenere

Geen wonder dat je hier dus overal hotels, restaurants en barretjes ziet waarop de namen van deze personages prijken. Hier gaat het spectaculaire verhaal rond dat George Byron in Portovenere de zee indook om bijna acht kilometer naar de andere kant van de baai te zwemmen, naar het plaatsje San Terenzo (bij Lerici), waar zijn collega Shelley verbleef.’

Lees meer over Ligurië in

Liefde-voor-Liguria

Liefde voor Liguria | Miriam Bunnik | ISBN 9789491172526 | € 19,95 | uitgeverij Edicola | bestel Liefde voor Liguria via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *