Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de mooiste botteghe storiche (historische winkels) van Genua

In Genua duik je in het spinnenweb van caruggi, de kleine steegjes in het centro storico, voor een ontdekkingstocht langs een aantal van de beroemde botteghe storiche, historische winkeltjes, die Genua rijk is.

Dat de Italianen altijd erg trots zijn op alles wat uit eigen stad of dorp komt, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Genua tilt het beschermen van haar historisch erfgoed echter naar een nóg hoger niveau. De havenstad heeft een albo, een officieel register, opgesteld voor haar botteghe storiche.

In die historische winkeltjes worden met vakmanschap en volgens een familietraditie ambachtelijke producten  gemaakt. Het zijn plekken waar de geschiedenis van de stad tot leven komt, waar je de historie nog kunt ruiken en waar niks doet denken aan de anonimiteit van de moderne winkelketens.

Genua heeft deze botteghe storiche als cultureel erfgoed aangemerkt, zodat ze niet uitsterven. Momenteel staan er ongeveer dertig van deze ‘levende monumenten’ in het register, van een macelleria (slagerij) tot een pasticceria (banketbakkerij), van een fabbrica cioccolato (chocoladefabriekje) tot een farmacia (apotheek), van een libreria (boekhandel) tot een barbiere (barbier).

foto: VisitGenova

Een van de voorwaarden om in het beroepsregister opgenomen te worden, is dat de winkel al minstens zeventig jaar op die plek in originele staat gevestigd moet zijn, al dan niet gerund door één en dezelfde familie. Bovendien dient de winkel ook van buiten als zodanig herkenbaar te zijn en zoveel mogelijk authentiek te zijn.

Ciao tutti’s Paul en Liza gingen op bezoek bij een aantal van de botteghe storiche en tippen de mooiste adresjes voor een bezoek.

Chocoladefabriek – Fabbrica Cioccolato Viganotti

Allereerst gaan we proeven bij Fabbrica Cioccolato Viganotti (Vico dei Castagna 14), verstopt in de steegjes tussen het Piazza delle Erbe en het Piazza Matteotti.

Genua-Botteghe-Storiche-Viganotti-4

Hier startte Domenico Viganotti in 1866 een chocoladefabriekje, waar nog altijd chocolade wordt gemaakt met de originele mixers en mallen uit die tijd! Dit maakt dit schattige oude winkeltje niet alleen een ‘chocoladehemel’ maar ook een levend museum.

Er is sinds 1866 maar weinig veranderd. De schitterende oude houten 3D-vloer, de oude houten vitrinekasten gevuld met glazen potten en de originele houten toonbank met glasplaten werpen je even terug in de tijd, een slordige honderdvijftig jaar geleden…

Genua-Botteghe-Storiche-Viganotti Genua-Botteghe-Storiche-Viganotti-2

De huidige eigenaar Alessandro Boccardo is pas het eerste niet-familielid dat deze chocolaterie runt. Hij heeft jarenlang met én voor de Viganotti’s gewerkt en is momenteel de bewaker van de waardevolle familierecepten en de beheerder van de historische inrichting en het pand. Hier, in de oudste chocolaterie van de stad, wordt met vakkundig vakmanschap een oeroude traditie in stand gehouden.

De chocoladepralines gevuld met kersen zijn een begrip in Genua en omstreken. Maar behalve de traditionele heerlijke chocolaatjes en pralines zoals scorze d’arancio, crocantini en cremini is Viganotti ook altijd op zoek naar nieuwe recepten en smaakcombinaties. Een recente specialiteit zijn pralines met kruiden die sierlijke vormen hebben en heerlijk exotische smaken. Ik krijg er geen genoeg van!

Genua-Botteghe-Storiche-Viganotti-1 Genua-Botteghe-Storiche-Viganotti-3

Nog meer zoete verleiding bij Pasticceria Mangini

Bij Pasticceria Mangini aan het Piazza Corvetto ontmoet Liza Enrica Monzani, geboren en getogen in ‘Zena’, zoals de Genuezen hun stad noemen. De liefde voor de Ligurische keuken is haar met de paplepel ingegoten door haar moeder en oma, zo schrijft ze op haar blog A Small Kitchen in Genoa. Ze geeft ook kleinschalige kookworkshops in haar knusse huis en food tours door Genua en andere delen van Ligurië.

In deze negentiende-eeuwse bar en patisserie worden de lekkerste zoetigheden gebakken. Enrica wijst ze aan: gobeletti (kruimeldeegkoekjes in bloemvorm), canestrelli (koekjes met poedersuiker) en torta Zena (een lokale taart met amandelspijs en een crème met Marsala).

Drink een espresso aan de bar, tussen de Italiaanse zakenmannen in pak. Na al die jaren is Pasticceria Mangini (Piazza Corvetto 3R) namelijk nog altijd een plek waar de locals graag samenkomen.

foto’s: Enrica Monzani

Stropdassenwalhalla Finollo

Vervolg je weg over de Via Roma naar Finollo Abbigliamento (Via Roma 38). ‘Het is voor de Genuezen erg belangrijk elegant en stijlvol voor de dag te komen,’ zo vertelt Enrica. Zodra je dit stropdassenwalhalla binnenstapt voel je je als een negentiende-eeuwse Italiaanse signore van stand die hier een passende das voor zijn pak komt kopen. Zelfs de beruchte Hertog van Windsor was hier klant.

De winkel wordt nog altijd gerund door de familie Finollo. Tegenwoordig heeft de achterkleindochter van de oprichter de leiding. Naast stropdassen worden er ook handgemaakte overhemden verkocht.

foto’s: Finollo

Stijlvolle schoenen bij Luigi Stagno Calzature

Een mooi pak heeft niet genoeg aan een bijpassende stropdas, er horen ook stijlvolle schoenen bij. Daarvoor gaan de Genuezen graag naar het kleine schoenenparadijs van Luigi Stagno (Largo Sandro Pertini 5), met mooie klassieke schoenen in de etalage.

De achterkleinzoon van de oprichter werkt hier nu aan de prachtigste creaties voor dames en heren. Zowel aan de buitenkant van het pand als in het interieur zijn originele details in Liberty-stijl te zien.

Als je een paar schoenen van Stagno wil bemachtigen, moet je wel iets langer in Genua verblijven, want ze worden helemaal met de hand voor je op maat gemaakt.

foto: BottegheStoricheGenova.it

De snoepwinkel van Pietro Romanengo

De volgende stops op de historische winkelroute hebben – hoe kan het ook anders in Italië – weer met eten te maken. Op het Piazza di Soziglia loop je binnen bij de snoepwinkel van Romanengo (op nummer 74R). Dit snoepparadijs werd opgericht in 1780 en is daarmee de oudste bottega storica van de stad. Naar eigen zeggen is het ook de oudste confetteria van Italië.

Liza: ‘Ik staar naar een grote glazen pot gevuld met felgekleurde ‘boontjes’. Gocce di rosolio, staat er op het kaartje. ‘Wil je er eentje proberen?’ vraagt het meisje achter de kassa. Ik pak een felblauw snoepje, dat een harde buitenkant heeft maar een vloeibare binnenkant met anijssmaak.

Dan valt mijn oog op de prachtig versierde cadeaudozen met gekonfijt fruit. ‘Frutta candita was in de negentiende eeuw een luxe cadeau voor de rijken. Suiker was duur, dus hoe zoeter iets was, hoe meer het getuigde van rijkdom,’ legt Enrica uit.’

Kruiden & specerijen bij Drogheria Torielli

Als je van kruiden en specerijen houdt, is deze drogheria een absolute aanrader. Al voordat je de piepkleine deurtjes van Drogheria Torielli (Via di San Bernardo 32R) opendoet, komt de kruidige geur je tegemoet.

Eenmaal binnen weet je niet waar je moet kijken: het kleine zaakje is van top tot teen gevuld met kasten met daarin potjes, doosjes en zakjes kruiden, koffie, thee, snoepjes en meer. De gekleurde tegeltjes op de vloer zijn afgesleten op de plekken waar door de decennia heen klanten over de vloer hebben geschuifeld. Aan de drukte te zien, is het nog steeds een geliefde plek voor locals.

foto’s: Enrica Monzani

Kippen en eieren bij Antica Polleria Anna e Sergio

Antica Polleria Anna e Sergio (Vico Inferiore del Ferro 1) is nog zo’n pareltje. In 1910 begon men hier kippen en eieren te verkopen en die traditie houden ze tot op vandaag in stand. Het assortiment is in de loop der jaren wel aangevuld met ander gevogelte: fazanten, ganzen en duiven.

Genua-Botteghe-Storiche-Aresu-1 Genua-Botteghe-Storiche-Aresu-3

We zien een prachtig, oud marmeren werkblad, vriescellen met de originele houten deuren en een balkenplafond met haken waar de vleeswaren aan hangen (en ‘Viagra voor de armen’). Verder is de achterwand uitgevoerd in prachtige witte tegeltjes en is er een schitterende symmetrische stenen vloer.

Deze winkel leeft! Vader, moeder en hun twee zonen werken in de zaak, waar een heerlijke authentieke, theatrale sfeer hangt. Onlangs is er zelfs gezinsuitbreiding geweest, zo getuigt het bordje boven de toonbank met L’e arrivôu o pollìn (er is een kuikentje geboren).

Genua-Botteghe-Storiche-Aresu-2 Genua-Botteghe-Storiche-Aresu-4 Genua-Botteghe-Storiche-Aresu-5

Met veel liefde en gezelligheid wordt hier een oude familietraditie in stand gehouden. De mannen dragen petten en mooie schorten en hebben het hoogste woord. Het lijkt wel of ze hardop denken – en dat op die typische passionele, Italiaanse manier.

Zoon Matteo: ‘Vroeger liepen de kippen hier gewoon door de zaak en kon de klant zijn kip uitzoeken, waarna gelijk vakkundig de kip de nek werd omgedraaid! Tegenwoordig is er geen levende kip meer te bekennen, maar alles is nog altijd kakelvers.’

Geurige gebakjes bij Pasticceria Confetteria Profumo

Bij Pasticceria Confetteria Profumo (Via Portello 2r), een banketbakkerij uit 1827, staat net als bij Viganotti nog de originele apparatuur. Er worden hier nog altijd traditionele methoden en de allerbeste ingrediënten gebruikt; alles met het oog op versheid en vakmanschap. Sinds Domenico Villa de zaak startte zijn de geheime familierecepten van de dolci en gesuikerde amandelen van generatie op generatie doorgegeven.

Genua-Botteghe-Storiche-Profumo Genua-Botteghe-Storiche-Profumo-2

Overal waar je kijkt, zie je gesuikerde amandelen in alle mogelijke kleuren, in wel honderd glazen potten die zich sierlijk tegen de gespiegelde achterwand nestelen. Boven op de glazen toonbank staan marron glacés, chocolade-olijven, gekonfijte vruchtjes, pandolce genovese, kleine gebakjes én de traditionele Avola chocolaatjes op hun nieuwe eigenaar te wachten.

Maar er is meer moois: de marmeren vloer is prachtig en boven mijn hoofd schittert een nóg mooier gewelfd plafond, beschilderd met fresco’s met bloemmotieven. Wat moet het een feest zijn om in deze fantasie van kleuren te mogen werken!

Genua-Botteghe-Storiche-Profumo-3 Genua-Botteghe-Storiche-Profumo-4 Genua-Botteghe-Storiche-Profumo-5 Genua-Botteghe-Storiche-Profumo-6 Genua-Botteghe-Storiche-Profumo-7

Knippen en scheren bij Antica Barberia Giacalone

In een smal straatje in het historisch centrum vind je de allerkleinste kapperszaak die je ooit hebt gezien: Antica Barberia Giacalone (Vico Caprettari 14R). Deze barbier heeft slechts plek voor twee personen. Op het moment dat Liza er langsloopt is er maar één kapper aan het werk, wat betekent dat de volgende klant rustig op een van de klapstoeltjes zit te wachten.

Als je als man eens een scheer- of knipbeurt wil zoals je overgrootvader die vroeger kreeg, is het zeker aan te raden hier eens binnen te lopen.

Shop de streepjesshirts van Lucarda

Oorspronkelijk was Lucarda (Via di Sottoripa 61R) een winkel waar zeelui hun werkkleding en –schoenen kochten, maar door de decennia heen werd het ook een geliefde plek voor vrijetijdskleding.

Lucarda was de eerste in Genua die spijkerbroeken verkocht en nu is hun bestseller, met een knipoog naar hun mariniersverleden, het streepjesshirt. De planken liggen vol met longsleeves met een Bretons streepje in allerlei kleuren: een fijne basic waarin de elegante maar bescheiden Genuezen graag voor de dag komen.

Brood & focaccia bij Panificio e Grissineria Claretta

Ander lekkers proef ik bij Panificio Grissineria Claretta (Via della Porta Vecchia). Direct bij binnenkomst zie, ruik en voel je de historie. Deze bakkerij is (nog) niet opgenomen in de officiële lijst van de botteghe storiche, maar dat doet niets af aan de sfeer en aan het vakmanschap van de familie Claretta. De passie en het plezier spatten er vanaf, alleen maar lachende gezichten!

De bakkers maken hier op een uiterst eenvoudige manier brood, met alleen basisingrediënten als meel, water, zout, olie, gist én hun handen. Het deeg wordt nog liefdevol en vakkundig met de hand gekneed. De specialiteit van het huis is de focaccia, waarbij het zout niet in het deeg verwerkt wordt maar aan de oppervlakte van het brood aangebracht wordt. Heerlijk!

Genua-Grisseneria-3Genua-Grisseneria Genua-Grisseneria-2

Als laatste schieten we nog naar binnen bij Da Mario Pasta Fresca (Salita S. Paolo 28). De zakken met ingrediënten staan broederlijk tegen de muur opgesteld, precies zoals dat vroeger ook was. De pasta die ermee gemaakt wordt (natuurlijk honderd procent met de hand) ligt in de glazen vitrines. Een grote kom met de beroemde verse pesto genovese nodigt uit om meteen even te proeven. Buonissimo!

Genua-Da-Mario-pasta-fresca Genua-Da-Mario-pasta-fresca-2 Genua-Da-Mario-pasta-fresca-3 Genua-Da-Mario-pasta-fresca-4

Wil je ook op historische shoptour? Visit Genoa organiseert regelmatig rondleidingen. Alle botteghe storiche zijn ook te vinden op de website BottegheStoricheGenova.it, zodat je op eigen houtje op pad kunt. Geïnteresseerd in een specifieke food tour? Enrica laat je graag de lekkerste hotspots zien (én proeven)!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Weer een geweldig verhaal over Genua door Paul, het water loopt me uit de mond.

  2. Afgelopen maandag bij het chocoladewinkeltje van Viganotti binnen geweest, even zoeken, maar hemels! Hele aparte smaken en alles wordt ook erg stijlvol verpakt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *