Naar hoofdinhoud Naar navigatie
27 februari 2025

Waarom zie je in Ligurië zo veel geschilderde ramen?

Als je ooit door de pittoreske straten van een stad of dorp in Ligurië hebt gewandeld, is de levendige kleurenpracht van de gebouwen je vast niet ontgaan. De gevels schitteren je tegemoet in warmrood, oudroze, azuurblauw of okergeel.

Deze kleurrijke huizen zijn inmiddels echt iets waar de regio om bekend staat, maar wat misschien nog opvallender is, zijn de geschilderde ramen die veel gevels sieren. Deze kunstwerken geven de huizen een uniek aanzicht, maar hun oorsprong is verrassend genoeg politiek. Hiervoor moeten we enkele eeuwen terug in de geschiedenis van de welvarende en machtige Republiek Genua.

Hoe meer ramen, hoe meer belasting je moest betalen

In de achttiende eeuw bevond de Republiek Genua zich in een financiële crisis en dus zocht de overheid naar creatieve manieren om de schatkist te vullen. De oplossing die men bedacht? Een belasting op ramen!

Om mensen met een lager inkomen te ontzien, werden huizen met minder dan zes ramen vrijgesteld van deze belasting. De rijkere inwoners, die vaak grote huizen met veel ramen bezaten, moesten betalen voor elk extra raam. Hoe meer ramen je had, hoe meer belasting je dus moest betalen.

Geschilderde ramen om belasting te ontduiken

De sussidio patriottico sulle finestre, de patriottische bijdrage op ramen, zoals deze belasting werd genoemd, stuitte op veel verzet. De inwoners bedachten een slim plan om aan de belasting te ontsnappen.

Ze metselden een aantal echte ramen dicht en schilderden in plaats daarvan nieuwe ramen op de gevels. De geschilderde ramen waren niet van echt te onderscheiden, omdat de bewoners gebruikmaakten van de schildertechniek trompe-l’œil, die de illusie geeft van diepte en ruimte.

Vandaag de dag kun je deze geschilderde ramen nog altijd bewonderen in onder meer Genua, Camogli, Levanto, Santa Margherita Ligure en Portofino. Terwijl je door de kleurrijke steegjes slentert en de prachtige gevels bewondert, kun je soms maar met moeite ontdekken welke ramen echt zijn en welke niet.

De nep-ramen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar geven ook een kijkje in de sociale en economische geschiedenis van de regio Ligurië. Ze vertellen namelijk niet alleen het verhaal van belastingontduiking, maar laten ook de creativiteit en veerkracht van de Ligurische bevolking zien.

Unieke uitstraling

Zo wisten de inwoners de charme van hun huizen te behouden zonder de overheid rijker te maken. Deze artistieke traditie maakt deel uit van het regionale cultureel erfgoed en geeft de steden en dorpen in Ligurië een unieke en blijvende uitstraling die nog altijd bewonderd wordt.

Als je de volgende keer in Ligurië bent, kijk dan eens goed omhoog en laat je betoveren door de kleurrijke gevels en geschilderde ramen. Een prachtig voorbeeld van hoe kunst en geschiedenis samenkomen in dit stukje Italië!

4 reacties

  1. Madeleine schreef:

    Wat hebben jullie weer een fantastisch onderwerp, : De Ramen. Ik geniet elke keer weer van jullie info. Alles is waar, en alles klopt. Groetjes, Madeleine-reisleidster Italië.

  2. Marieke Langefeld schreef:

    Wat fijn dat er aandacht aan ligurie wordt besteed, de kustlijn van bv riviera di ponente kom ik weinig tegen terwijl ook de bloemenriviera de moeite waard is .

  3. Diane ALBERT schreef:

    Ook in België in de 19de E werd er belasting geheven op het aantal vensters in een huis; belasting op de uiterlijke indiciën van rijkdom! Hier en daar vind je bij ons nog dichtgemetselde vensters, maar ze zijn niet zo mooi beschilderd!

  4. Hilde Dumez schreef:

    Weerom een mooi artikel! Ligurië is prachtig, vandaar dat ik een roman schreef die zich in de regio afspeelt. ‘Afspraak in Ligurië’ spreekt over Sestri Levante, Portofino, Cinque terre… enz
    Er valt nog zoveel moois te ontdekken. Mvg, Hilde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen