Download gratis de Ciao tutti app

Le Marche – Ongekend mooi

Le Marche, in het Nederlands de Marken, is een van de mooiste, maar tegelijk ook een van de minst bekende regio’s van Italië. Iedereen looft en prijst Toscane en Umbrië, terwijl het naburige Le Marche voor velen onbekend en dus onbemind is. En dat is volstrekt onterecht, want deze regio – ingeklemd tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee – combineert het beste van beide werelden. De natuur is er overrompelend mooi en gevarieerd. In het noorden heb je het ruige Montefeltro, in het westen de Sibillijnse bergen, in het zuiden stuit je op het massief van de Gran Sasso en in het oosten schittert de Adriatische Zee. Tijd voor een boek dus:

Omslag_LeMarche

Voor Le Marche – Ongekend mooi stelde Evert de Rooij acht schitterende routes samen. Wij tippen vanmiddag drie details van drie verschillende routes:

1 Een etappe op deze route is Pesaro, met twee monumenten die je niet mag overslaan. Bij het eerste lukt dat ook bijna niet: Arnaldo Pomodoro’s wereldbol, Sfera grande genaamd, kun je bijna niet over het hoofd zien.

Le-Marche-Pesaro

Het tweede monument is veel kleiner maar des te indrukwekkender. Evert: ‘Op de hoek van de Via Rossini en het Piazza del Popolo wordt je blik getrokken door een eenvoudig, maar indrukwekkend monument. Het is net of er een stapeltje documenten nonchalant op straat is gegooid. Als je beter kijkt, zie je dat het onder meer een pagina is uit het dagboek van Anne Frank, alsmede een persoonsbewijs van het beroemdste Amsterdamse meisje aller tijden. Zo wordt de holocaust herdacht in Pesaro, dat voor de oorlog een grote joodse populatie kende.’

2 Op zoek naar romantiek? Ook daarvoor biedt de regio ongekende mogelijkheden! Evert: ‘Een van de meest romantische stadjes in Le Marche is Corinaldo. Heel wat verliefde stelletjes hebben zichzelf al laten vereeuwigen op La Piaggia, de trap met de honderd treden, met halverwege de Pozzo della Polenta, een oude put.’

Le-Marche-Corinaldo

3 Een bezoek aan Urbino mag tijdens een reis naar Le Marche niet ontbreken. Evert tipt vooral de fresco’s in het Oratorio di San Giovanni Battista: ‘Indrukwekkend is het door Lorenzo en Jacopo Salimbeni beschilderde interieur van de San Giovanni Battista. Deze broers uit San Severino Marche voltooiden hier in 1416 hun magnum opus, een klassieke strip van de levensverhalen van Jezus en Johannes de Doper. De linkerzijde van de kapel wordt in beslag genomen door een Madonna dell’Umiltà en een Madonna con il Bambino in Trono.’

UrbinoUrbino-2

Nog veel en veel meer tips, voorzien van prachtige foto’s vind je in

Omslag_LeMarche

Le Marche – Ongekend mooi | Evert de Rooij | ISBN9789491172533 | € 19,95 | uitgeverij Edicola | bestel Le Marche – Ongekend mooi via deze link bij bol com

Omdat al het moois van Le Marche niet in één boek past, is er ook een tweede deel, waarin het zuiden van Le Marche (met de provincies Macerata, Fermo en Ascoli Piceno) aan bod komt. Via deze link lees je onze blog over dit tweede boek.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

  1. In het zuiden stuit je inderdaad op het bergmassief “De Gran Sasso”. Echter ben je dan al lang niet meer in Le marche maar bevind je jezelf in de regio “Abruzzen”.

  2. De Gran Sasso vind je zowel in Le Marche als in Abruzzo en Lazio, het is een zeer uitgestrekt gebied. Het bekendste punt ligt inderdaad in Abruzzo, maar er is dus ook meer buiten deze regio!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *