De zon op je gezicht, de wind langs je oren en de snorrende motor van je eigen Vespa onder je achterste. Voor je ogen verglijdt een van ’s werelds mooiste en meest bejubelde landschappen, je geniet van de kruidige geur van de velden, zoeft over prachtige paden, doorkruist middeleeuwse dorpjes en voelt je volmaakt gelukkig. Een roadtrip op een Vespa is de origineelste manier om Toscane te verkennen.
Godfried Bomans verwoordde het in 1956 al zo treffend: ‘Een plankje, met daaronder twee wieltjes en erop een gemakkelijk fauteuiltje. Men gaat in dit fauteuiltje zitten, drukt op een knop en hoort een gezoem, als een wesp die tegen een raam gonst en er niet uit kan.’
Het is inderdaad het gemak én het gevoel van vrijheid die het rijden op een Vespa zo verslavend maken. Je hoeft niet te schakelen, je zet je casco (helm) op, geeft (gedoseerd) gas en de wereld ligt aan je voeten! Je maakt letterlijk deel uit van het landschap, waardoor je het heel intens beleeft. Het is net alsof je door een fotoalbum rijdt.
Eenmaal in de zon is het heerlijk rijden, maar door de permanente wind verbrand je heel snel dus smeer je goed in. Een fleecetrui, sjaal en/of regenjas zijn ook geen overbodige luxe, want als het regent, daalt de temperatuur flink en is het niet prettig rijden. En gebruik je gezond verstand, want het 125cc motortje is verraderlijk pittig en kan vooral in scherpe bochten en in drukke steden tot ongewenste situaties leiden. Voorzichtigheid is dus geboden!
Ciao tutti’s Paul ging op pad met The Vespa Trip, voor een tour dwars door Toscane. De route gaat globaal van Pisa via San Gimignano, Siena, Greve in Chianti, Florence, Vinci en Lucca weer terug naar Pisa of andersom.
Je snort dwars door de Chianti en maakt een stop in idyllische dorpjes als Colle di Val d’Elsa en Monteriggioni. Tussen al dat middeleeuwse moois door zoef je door de typische Toscaanse heuvels, bekroond met wijn- en olijfboomgaarden.
Paul: ‘Ik heb bijna geen ogen genoeg, zo mooi is het landschap in mei. Duizend tinten groen, kleurrijke voorjaarsbloemen, velden vol klaprozen…
Gelukkig kan ik redelijk goed rondkijken, want ik hoef niet op de routebeschrijving te letten. Voorop rijdt namelijk een ervaren gids die vrijwel alle mooie binnenwegen kent. Ik hoef dus alleen maar te volgen. Achteraan rijdt een busje dat je bagage dagelijks naar het volgende hotel brengt. Zo hoef je zelf nergens aan te denken en kun je maximaal van je trip genieten.
Overigens kun je de route desgewenst ook op eigen gelegenheid afleggen. Je huurt dan een GPS-systeem waar alle weggetjes tot in detail in aangegeven staan. Ook dan wordt je bagage naar je volgende hotel gebracht. Bij aankomst op de eerste dag krijg je bovendien een roadbook met info over de route (inclusief bezienswaardigheden) en culinaire tips. Rijd je op eigen houtje, dan kun je bijna overal stoppen om foto’s te maken.
Zelf reed ik mee met de groep. Wees niet bang dat het een wedstrijd wordt, want dat is niet het doel van The Vespa Trip. Alles staat in het teken van intensief genieten. De locals die we onderweg tegenkomen, zwaaien vrolijk en begroeten ons met een luid ‘Ciao!’ of ‘Buongiorno’. Als de groep dan een claxongroet teruggeeft, krijg ik bijna kippenvel. Wat een heerlijk gevoel!
Van de Italiaanse chauffeurs krijgen we alle ruimte om te rijden, we worden niet opgejaagd. Het respect voor de mythische Vespa is blijkbaar groot. Zelfs rond het spitsuur in grote steden als Siena en Florence krijgen we van de Italiaanse automobilisten voorrang en alle ruimte. Ze vinden zo’n grote groep Vespa’s duidelijk prachtig om te zien.
Een van de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van de tour is het eeuwenoude bergdorpje Montefegatesi (op 842 meter hoogte) waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Vooroorlogse slingerweggetjes wijzen je de weg naar het hoogste punt van de omgeving, totdat je vanuit het niets een spectaculair uitzicht op dit droomachtige dorpje hebt.
Het ligt compleet geïsoleerd van de bewoonde wereld. De huizen hebben van die typische zelfgemaakte schoorstenen op hun dak, bestaande uit twee tegen elkaar staande dakpannen, de overwegend stokoude bewoners kijken dan ook hun ogen uit als we aan komen tuffen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde Montefegatesi als onderduikadres voor gestrande geallieerde piloten die via kleine sluipweggetjes naar het dorp gebracht werden. Het lag zo geïsoleerd dat zelfs de Duitsers niet van het bestaan af wisten. In het dorp staat nog een buste van een van de piloten die hier na de oorlog bleef wonen en zelfs tot burgemeester benoemd werd.
Op het hoogste punt van het dorpje staat in een klein park een standbeeld van Dante, die hier een tijdje gewoond heeft. Vanaf deze plek genieten we in het zonnetje van een zelf meegebrachte picknick én een adembenemend uitzicht op de groene omgeving rondom Montefegatesi, met dorpjes als Barga, Bagni di Lucca en Castiglione di Garfagnana.
Natuurlijk mag tijdens The Vespa Trip ook een bezoek aan het Museo Piaggio, het Vespa-museum, in Pontedera niet ontbreken. Dit (gratis toegankelijke) museum ligt naast de huidige Piaggio-fabriek en biedt een overzicht van de allermooiste en beroemdste Vespa’s in de geschiedenis van dit Italiaanse merk.
Naast ruim tweehonderdvijftig Vespa’s vind je er ook een ruime collectie van de vrolijke en superhandige Apes en Gilera-motoren. In deze blog lees je er meer over.
De geschiedenis van Piaggio begon echter niet met de Vespa. In 1884 opende Enrico Piaggio een vliegtuigfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog droeg Enrico zijn ingenieur Carradino D’Ascanio op om iets nieuws te ontwerpen, iets dat gemakkelijk en goedkoop was en tevens geschikt moest zijn voor de grote massa. De magische handen van Carradino ontwierpen, in 1946, de allereerste Vespa. Hij had toen vast niet kunnen vermoeden dat zijn creatie nog altijd zó populair is…
‘De Vespa is een oude dame die na al die jaren nog de charmes van een jong meisje heeft,’ zo sprak de directeur van het Vespa-museum. We kunnen na deze heerlijke Vespatour niet anders dan hem gelijk geven. In de loop der jaren is het een echt cultsymbool geworden waar nog dagelijks duizenden mensen vrolijk op rond toeren.
Ook ik mocht even tot die club van Vesparijders behoren. Aan het einde van de tour was ik echt gehecht geraakt aan mijn rode scooter en leverde ik hem met een beetje tegenzin in. Hopelijk mag ik gauw weer in het zadel springen voor een nieuw Vespa-avontuur!’
Ook meedoen met The Vespa Trip?
The Vespa Trip start op maandagavond met een welkomstdrankje en eindigt op zondagochtend. The Vespa Trip is er al vanaf € 570,- per persoon. Dit is inclusief de huurprijs van de Vespa (per twee personen – alleen op een Vespa rijden kan ook, tegen een meerprijs), zes overnachtingen in drie of vier sterren hotels met ontbijt, af en toe een gezellige aperitivo en een back-up service.
Wil je The Vespa Trip boeken? Dat kan via deze link. Voor meer informatie kun je contact opnemen (dat kan gewoon in het Nederlands) via mail (info@thevespatrip.com) of telefoon (0032-92964850). Via Facebook en Instagram geniet je alvast mee van de mooiste plekjes die je tijdens The Vespa Trip ontdekt.