Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op een Vespa door de Chianti met The Vespa Trip

Op een Vespa door de Chianti, dat klinkt niet alleen heerlijk maar dat ís het ook, zo ontdekte Ciao tutti’s Paul. Een Vespatrip door Toscane stond al lang op zijn wensenlijstje en dit voorjaar kwam het er eindelijk van. Hij mocht voor Ciao tutti op pad met The Vespa Trip, om een week lang door Toscane te toeren op een knalrode Vespa.

In zijn eerste Vespa-blog (die je hier kunt lezen) vertelde hij al over de romantiek van het rijden op een Vespa, het gevoel van vrijheid die een Vespa-tour met zich meebrengt en de enthousiaste reacties van alle Italianen die hij onderweg tegenkwam.

In deze blog neemt hij je mee naar het eerste deel van de route, van Pisa via San Gimignano en Siena dwars door de Chianti naar Florence.

Partenza da Pisa
Paul: ‘Bij aankomst in Pisa werpen we toch even een snelle blik op de Scheve Toren. Het is er zo aan het einde van de dag niet meer zo druk en de toren steekt prachtig af tegen de langzaam donker kleurende lucht.

Bij zonsondergang wandel ik langs de Arno, waarna ik geniet van een overheerlijk diner bij Osteria La Mescita (Via Domenico Cavalca 2), in de gezellige universiteitsbuurt.

Veel mensen komen alleen naar Pisa voor de Scheve Toren, maar daarmee doe je de stad tekort. Pisa is een gezellige stad met veel studenten, levendige barretjes en gelateria’s.

Struinend door het oude centrum stuit ik de volgende ochtend op het intieme Piazza delle Vettovaglie, waar dagelijks een kleurrijke markt plaats vindt. Ik vergaap me aan de stijlvolle gebouwen en palazzi op het Piazza dei Cavalieri, waar de Vespa-club van Pisa zich verzameld heeft. Een beter welkom kan ik me als kersverse Vespa-rijder niet wensen!

Van Pisa naar San Gimignano
De Vespa zoeft, de zon schijnt en het glooiende Toscaanse landschap laat zich van zijn beste kant zien. Heerlijk, dit is echt zoals ik me een Vespatour had voorgesteld!

Ik vind het dan ook bijna jammer als onze eerste tussenstop zich aandient, het Vespamuseum in Pontedera (ik schreef er al over in mijn eerste Vespa-blog).

Na het zien van al die vintage modellen ben ik nog trotser om mijn helm op te zetten en op mijn knalrode Vespa te stappen. Wat een prachtige Italiaanse uitvinding is het toch!

Ik krijg alle gelegenheid om van het Vespa-rijden te genieten, want de volgende stop is pas rond lunchtijd in San Gimignano. De route vanaf Pontedera, die net iets meer dan vijftig kilometer lang is, voert door een niet zo heel fotogeniek stukje Toscane en dus leggen we dit deel in één ruk af.

Een paar kilometer voor San Gimignano stoppen we natuurlijk wel om van de skyline te kunnen genieten, met al die naar de hemel reikende torens. Niet voor niets is de bijnaam van San Gimignano ‘het Manhattan van de middeleeuwen’. Toen waren er nog veel meer torens te zien, maar een deel is inmiddels ingestort of afgebroken.

Het laatste stukje van de route was al erg mooi, maar tijdens de laatste kilometers naar San Gimignano zie je steeds meer die typische Toscaanse landschappen met velden vol graan en klaprozen, eindeloze wijngaarden en overal rijen slanke, in de wind zacht heen en weer wuivende cipressen.

San Gimignano is een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane. Wij komen er het liefst ’s ochtends vroeg of aan het einde van de dag, als de dagjesmensen weer richting camping of hotel zijn en je de magie van de stad het beste ervaart.

Gelukkig weet onze gids een eenvoudig adresje voor een heerlijke lunch. Met nieuwe brandstof gaan we op pad naar Siena. De route leidt ons langs mooie dorpjes als Colle di Val d’Elsa en Monteriggioni. Helaas is er geen tijd voor een bezoek, maar de aanblik alleen al doet mijn hart bijna exploderen van geluk.

Sosta a Siena
In Siena parkeer ik mijn Vespa en wandel ik allereerst naar het misschien wel mooiste plein ter wereld, het Piazza del Campo. Parmantig kijkt de statige Torre del Mangia neer op het schelpvormige plein aan zijn voeten.

Ik vervolg mijn weg in de wirwar van straatjes achter het plein en schuif voor het diner aan bij Osteria La Sosta di Violante, een tip van Saskia die kind aan huis is in Siena. Ik maak het niet te laat, want morgen wacht de beroemde wijnroute (SR222) door de Chianti Classico…

We gaan al vroeg op pad, maar we zijn niet de enigen die de zon op ons hoofd voelen. In de wijngaarden wordt al druk gewerkt. De wijnranken moeten allemaal worden gecontroleerd en zo nodig bijgeknipt of bijgestuurd worden.

De heuvels vormen in deze tijd van het jaar één grote lappendeken aan wijngaarden, korenvelden, klaprozen, cipressen, lange oprijlanen en olijfboomgaarden. Net als ik worden mijn medereizigers bij de aanblik van zoveel moois zichtbaar gelukkig. We genieten met volle teugen en stoppen waar het maar kan om dit geluk vast te leggen.

Radda in Chianti
De trouwe Vespa’s brengen ons naar Radda in Chianti, een gezellig middeleeuws dorpje dat nog een beetje in winterslaap lijkt te verkeren. Er is bijna niemand en dus kunnen we naar hartenlust fotograferen.

De omgeving van Radda in Chianti is rijk aan (wijn)kastelen die vooral bekend staan vanwege hun buitengewoon goede wijnproductie. Tijd om te proeven is er onderweg niet, maar we beloven onszelf om vanavond, in Florence, een mooie fles Chianti Classico te bestellen om te toosten op deze prachtige etappe.

Via schilderachtige dorpjes als Panzano in Chianti (waar de beroemde slager Dario Cecchini te vinden is), Montefioralle en Greve in Chianti slingeren we langzaam richting Florence.

Finish in Florence
Aangezien we vanuit het zuiden aan komen rijden, maken we een laatste tussenstop op het hoog boven de stad gelegen Piazzale Michelangelo, waar je getrakteerd wordt op het mooiste uitzicht over de stad. De skyline van Florence, die wordt gedomineerd door Brunelleschi’s warmrode koepel, zal nooit vervelen. We blijven dan ook lang genieten van dit magnifieke uitzicht, tot de geur van verse tomatensaus en gegrild vlees ons naar beneden lokt…’

Ook meedoen met The Vespa Trip?
The Vespa Trip start op maandagavond met een welkomstdrankje en eindigt op zondagochtend. The Vespa Trip is er al vanaf € 570,- per persoon. Dit is inclusief de huurprijs van de Vespa (per twee personen – alleen op een Vespa rijden kan ook, tegen een meerprijs), zes overnachtingen in drie of vier sterren hotels met ontbijt, af en toe een gezellige aperitivo en een back-up service.

Wil je The Vespa Trip boeken? Dat kan via deze link. Voor meer informatie kun je contact opnemen (dat kan gewoon in het Nederlands) via mail (info@thevespatrip.com) of telefoon (0032-92964850). Via Facebook en Instagram geniet je alvast mee van de mooiste plekjes die je tijdens The Vespa Trip ontdekt.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *