Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Panzanella – zomerse tomatensalade uit Toscane

De afgelopen weken mogen we niet klagen over het weer. Bij die al bijna zomerse temperaturen horen natuurlijk ook zomerse gerechten. Niels van Toia deelt daarom het recept voor een van de lekkerste zomerse salades uit Toscane: panzanella!

Niels: ‘Mijn Italiaanse kook-roots liggen in Toscane en als ik denk aan zomerse gerechten komt panzanella als eerste in me op. Het kan in de zomer in Toscane goed warm worden en dan gaat er niets boven een lichte salade met lekker frisse ingrediënten. Heerlijk!

Mijn eerste kennismaking met panzanella was even buiten Florence, in de tuin van een klein maar prachtig huis op een heuvel uitkijkend over Prato, in gezelschap van een fris glas Vernaccia.

Wat is panzanella?

Panzanella is een salade van oud brood (pane raffermo), rijpe tomaten, (rode) ui, komkommer en basilicum. Het brood wordt vochtig gemaakt en uitgeknepen, de dressing bestaat uit olijfolie, azijn, zout en peper.

Vaak worden er nog andere ingrediënten aan toegevoegd. Dat verschilt per familie. Veel voorkomende extra ingrediënten zijn peterselie, olijven en zelfs venkel.

Het gerecht komt voort uit de landelijke Toscaanse keuken en is bedoeld om oud brood in gerechten te verwerken. In Toscane zijn ze namelijk meester in het verwerken van het zoutloze brood, dat na een dag anders niet echt lekker meer is. Denk bijvoorbeeld aan een gerecht als pappa al pomodoro, een dikke pap van brood en tomaten.

De oorspronkelijke naam van panzanella was pan lavato, wat zoveel betekent als gewassen brood. De huidige naam zou afkomstig zijn van de samenvoeging van pane (brood) en zella (een diep bord).

Hoe maak je deze Toscaanse broodsalade?

In feite is het recept hartstikke simpel. Vaak heb je de ingrediënten zelfs al in huis. De verfijning zit echter in de kwaliteit van die ingrediënten.

Gebruik je niet het juiste brood, dan zal de smaak verschillen van de panzanella die je op een Toscaans terrasje at. In Toscane is het gebruikelijk om wit brood zonder zout te eten, dus probeer brood te gebruiken dat daar het meeste bij in de buurt komt (of maak zelf brood naar Toscaans recept).

Hetzelfde geldt voor de tomaten: zorg dat je mooie en rijpe tomaten gebruikt omdat deze het best tot hun recht komen in deze salade.

Hou je niet zo van rauwe rode ui, week de gesneden ui dan eerst in wat water en azijn en voeg de uienringen daarna toe aan de salade.

Voor vier personen heb je nodig: 1 oud (Toscaans) brood | 3 rijpe tomaten | 1 rode ui | 3 takjes basilicum | extra vergine olijfolie | 1/2 komkommer | azijn | zout en peper naar smaak.

Snij of scheur het brood in kleine stukjes en vul een ruime kom met koud water. Voeg de stukjes brood aan het water toe en laat ze een paar minuten weken.

Snij ondertussen de ui in dunne ringen en de tomaat in kleine blokjes. Schil de komkommer en snij deze in schijfjes.

Knijp de stukjes brood uit en leg ze in een mooie schaal. Voeg hier de ui, de tomaten en de komkommer aan toe.

Meng drie delen olijfolie met één deel azijn en schenk deze over de salade. Meng daarna de salade goed en garneer de salade met gewassen blaadjes basilicum. Serveer de salade met een heerlijk frisse witte wijn uit Toscane, zoals Vernaccia of Vermentino.

Variaties op de klassieke panzanella

Hier wordt het interessant. Daar waar ik normaal geen grote voorstander ben van het aanpassen van klassieke Italiaanse gerechten, vind ik dat panzanella zich daar perfect voor leent. Een bijzonder smaakvolle versie is panzanella met vers fruit, zoals watermeloen, in plaats van tomaat en ui, geserveerd met een bolletje ijs.

Of met knapperige crostini uit de oven in plaats van het geweekte brood en heerlijke stukjes mozzarella di bufala. In feite zou je kunnen zeggen dat je de koelkast leeg kunt maken met deze heerlijk en gemakkelijke salade. Probeer vooral een aantal nieuwe variaties uit en experimenteer met wat je maar lekker vindt!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *