Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Sicilië in 360 graden – het historische centrum van Noto

Sicilië is een heerlijk veelzijdig eiland. Julian Tramper ging er op ontdekkingstocht en neemt ons in een serie 360 graden-video’s mee langs de hoogtepunten van dit fascinerende stukje Italië. In zijn eerdere videoblogs bezochten we onder meer Agrigento, Syracuse, Erice, Selinunte, de stranden van Lo Zingaro, Cefalù en Caccamo (via deze link vind je al die blogs).

Vandaag neemt Julian ons mee naar de Val di Noto, de vallei vol barokke stadjes in het zuidoosten van Sicilië, voor een bezoek aan de ‘hoofdstad’ van deze vallei: Noto.

Julian: ‘Noto is een stadje ten zuiden van Syracuse en staat bekend om het goed bewaard gebleven historische centrum. Met ‘historisch’ bedoel ik de achttiende eeuw, toen de stad na een verwoestende aardbeving opnieuw werd opgebouwd. En het resultaat mag er zijn. Langs de hoofdstraat, de Corso Vittorio Emanuele, staan goudgele kerken en andere imposante gebouwen, afgewisseld met gezellige pleintjes.

Ik vind het stadje zelfs wat on-Siciliaans aandoen. In tegenstelling tot veel andere plaatsen rijdt er geen verkeer door de hoofdstraat maar is er een fijne voetgangerszone. De prachtige gebouwen lijken te gloeien in de avondzon.

Het pronkstuk is de Cattedrale di San Nicolò, in de verte te zien vanaf het begin van onderstaande 360 graden-video. Deze kerk is na een grondige restauratie in 2007 opnieuw opengesteld voor bezoekers. In de video neem ik je mee naar binnen (1:40 in de video), waar de kleurrijke plafondschilderingen prachtig afsteken tegen de witte muren.

Eenmaal weer buiten kun je lekker rondkijken en van het zonnetje genieten op een van de vele pleintjes, zoals bij de historische toegangspoort, Porta Reale (2:45 in de video), of op het Piazza XVI Maggio (3:30).’

Lees meer over Val di Noto

*Barokke balkonnetjes in de Val di Noto

*Noto – tempo al tempo (alles op z’n tijd)

*5 must do’s in Ragusa

*De charme van Scicli

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *