Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Markante marktmannen & verse vis in Catania

Alsof de hel is losgebroken, zo klinkt het als we ‘s ochtends onze bed & breakfast in hartje Catania uitlopen. Een paar meter verderop schreeuwen de marktkooplui tegen elkaar op. De vissoorten vliegen ons om de oren als we naar ons inmiddels vaste koffiebarretje wandelen. Ook de complimenten zijn niet van de lucht – de marktlui hebben er zin in vandaag…

Catania-markt (4)

We beloven na een extra kopje koffie terug te komen. Maar we struinen eerst langs de Via Cardinale Dusmet, met kraampjes vol groente en fruit. Aan de stoeprand staat hier en daar een Ape, met net geoogste groente, slakjes en zelfs broodjes ijs.

markt-Catania-Sicilie-11markt-Catania-Sicilie-14 markt-Catania-Sicilie-15

‘A Piscaria
Al kijkend en proevend belanden we op het Piazza Pardo, het startpunt van La Pescheria, de vismarkt, die in het lokale dialect ‘a piscaria heet. Dit is de oudste markt van de stad, die elke ochtend (behalve op zondag) voor spektakel zorgt. Het lijkt een grote chaos, met het aanhoudende geschreeuw van de marktkoopmannen die luidkeels hun vis aanprijzen, maar in dit altijd bonzend hart van de stad gebeurt niets zomaar. Alle mannen kennen elkaar; sommigen staan al hun hele leven hier op de markt.

Je blik wordt van een grote zwaardvis naar sardines die glanzen in de zon getrokken, van bakken vol schelpen en schelpjes naar grote stukken tonijn, van zee-egels tot grote bossen peterselie die wandelende marktkooplieden proberen te verkopen. De mooiste kraampjes hebben een plek onder de gewelven van de Porta di Carlo V, maar ook op het pleintje net even daarbuiten, het Piazza Alonzo di Benedetto, gaat de vismarkt verder.

Verwacht hier geen bancarelle, kraampjes, maar geïmproviseerde tafels, emmers en karren. Het afval wordt gewoon op straat gedumpt, hetgeen zeker op warme dagen een niet heel smakelijke aanblik geeft. Ga dus vroeg op pad om de markt op zijn mooist te beleven – want een belevenis is het. Dit stukje Catania moet je echt gezien hebben!

Wandel je aan de hand van een fotoreportage met ons mee over de vismarkt?

vis-markt-Catania-Sicilie-2Catania-markt (3) Catania-markt (3a) vis-markt-Catania-Sicilie-3vis-markt-Catania-Sicilie vis-markt-Catania-Sicilie-4 vis-markt-Catania-Sicilie-5 vis-markt-Catania-Sicilie-6 vis-markt-Catania-Sicilie-7 vis-markt-Catania-Sicilie-8 vis-markt-Catania-Sicilie-9 vis-markt-Catania-Sicilie-10 vis-markt-Catania-Sicilie-11 vis-markt-Catania-Sicilie-12

Nog meer marktkraampjes
De markt gaat verder op de Via Pardo. In deze smalle straatjes vind je geen vis meer, maar fruit, groente, kaas en andere lekkernijen. Veel fruit en groente komt direct van de vruchtbare hellingen van de Etna: aubergines, artisjokken, cactusvijgen, tomaten, kersen… Verder kun je hier je hart ophalen aan kazen als pecorino, caciocavallo en provola, vleeswaren, noten, gedroogde tomaatjes, olijven en gedroogd fruit.

markt-Catania-Sicilie-1 markt-Catania-Sicilie-2Catania-markt (6) markt-Catania-Sicilie-3 markt-Catania-Sicilie-4 markt-Catania-Sicilie-7 markt-Catania-Sicilie-8Catania-markt (1) Catania-markt (5) markt-Catania-Sicilie-9 markt-Catania-Sicilie-10markt-Catania-Sicilie-12 markt-Catania-Sicilie-13

Een paradijsje vol kleuren en geuren is La Bancarella Capricciosa, een winkel vol kruiden, olijfolie, noten en ander lekkers. De hoofdrollen zijn natuurlijk weggelegd voor de amandelen en pistachenootjes van Siciliaanse bodem.

markt-Catania-Sicilie-5 markt-Catania-Sicilie-6

Om bij te komen van ons rondje markt, bestelden we een seltz al limone – die we zelf mochten maken. De perfecte dorstlesser na deze bijzondere ervaring!

Catania-seltz-limone-kiosk (3)foto’s: Merle van de Reep

B&B Bellini
Van een van onze lezers kregen we een fijne tip voor een B&B in Catania: B&B Bellini (aan de Via Auteri 26), die wordt gerund door de zeer gastvrije Lorenza Mirone en haar zonen Tommaso (20) en Andrea (16). Het is een kleine, authentieke B&B, waar je geen anonieme sleutelkaart bent maar echt een zeer welkome gast die ze graag van de fijnste tips voorzien voor een goede trattoria, een mooi museum en alles wat je maar van ze wil weten. En natuurlijk kennen ze ook de beste bancarelle, kraampjes, op de mart!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Geweldig om net voor ons vertek naar Catania deze mooie foto reportage te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *