Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een broodje ijs – een Siciliaanse lekkernij

Een echte Siciliaanse traditie is un brioche con gelato, een broodje ijs. In plaats van Nutella op een zoet broodje te smeren, ‘beleg’ je het broodje met een paar bolletjes ijs.

Saskia kan zich haar eerste broodje ijs nog levendig herinneren. Saskia: ‘Hoewel je me mag wakker maken voor een lekker Italiaans ijsje, keek ik wel vreemd op toen ik de Siciliaanse barman Carlo een paar jaar geleden op een vroege doordeweekse ochtend midden in de zomer een broodje ijs zag eten.

Ik wreef de slaap uit mijn ogen, kneep mezelf in mijn arm en keek nog eens goed. Een broodje ijs? Carlo zag mijn ongelovige blik en grijnsde. ‘Lekker hoor, een broodje ijs! Zeker als ontbijt!’ Nu ben ik van nature niet erg goedgelovig aangelegd, dus ik keek Carlo twijfelend aan. Een broodje ijs?

Ik besloot het te proberen en vroeg Carlo om ook zo’n broodje ijs voor mij te maken. Hij dook meteen achter de toonbank.

‘Een broodje ijs maak je altijd met een brioche, een zoet broodje,’ zo vertelde hij. ‘En nooit met sorbetijs!’ – zo liet hij er streng op volgen. Ik knikte braaf, nog een beetje beduusd van deze riskante onderneming op de vroege ochtend. Carlo had in de tussentijd een broodje ijs gefabriceerd en dirigeerde me naar buiten.

In het ochtendzonnetje nam ik een hap van mijn broodje ijs. Carlo keek me met opgetrokken wenkbrauwen aan, maar ik kon met mijn mond vol weinig verstaanbaars uitbrengen.

Daarom op deze plek, Carlo, mijn grote dank voor dat mooie begin van de dag! Hoe wantrouwend ik er in het begin ook tegenover stond, je had helemaal gelijk! Het zachte briochedeeg combineert eigenlijk nog wel beter met het romige ijs dan een knapperig hoorntje.

Er is geen zomerser ontbijt denkbaar dan een broodje ijs, dus ben je komende tijd op Sicilië (of vind je een Siciliaanse bar elders in Italië), bestel dan zeker een brioche con gelato!

Ook lekker als zomers ontbijt op Sicilië: granita (schaafijs). In deze blog hebben we de 40 lekkerste granita-adresjes voor je op een rijtje gezet. Nog meer lekkers proeven op Sicilië? Check dan onze 20 culinaire tips voor Sicilië!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *