Sardinië kent prachtige steden en dorpjes, schitterende stranden én unieke rotsen. In deze blog zetten we vier bijzondere rotsen op het eiland voor je op een rijtje, van de Roccia dell’Orso tot de rode rotsen bij Arbatax.
Roccia dell’Orso – berenrots bij Palau
Op Sardinië stikt het van de rotsen. Maar de Roccia dell’Orso bij Palau (aan de Costa Smeralda) is wel een hele bijzondere!
Deze ‘berenrots’ ligt op honderdtwintig meter hoogte en is al eeuwenlang een attractie. Zo heeft Homerus de rots beschreven in zijn mythische vertellingen, en werd de opvallende vorm van de rots gebruikt als navigatiepunt voor schepen in de Middellandse Zee.
Nu zijn het vooral toeristen die de beer komen bewonderen. Je moet er wél wat voor doen. Er is een vijfhonderdveertig meter hoge trap in de berg gebeiteld die je voor een klein bedrag mag beklimmen. Deze trap brengt je tot in de buik van de beer. Hier is de wind op z’n sterkst, dus houd je goed vast!
Vanuit de buik heb je een fantastisch uitzicht op de Maddalena-eilanden en als het helder weer is kun je zelfs Corsica zien liggen!
Roccia dell’Elefante – olifantenrots bij Castelsardo
Net even buiten Castelsardo, aan de SS134, vind je de Roccia dell’Elefante, de olifantenrots. De rotsblokken zijn naar beneden gerold vanaf de Monte Casteddazzu. Na eeuwen te zijn blootgesteld aan weer en wind is de rots uitgesleten in de vorm van een olifant.
De minder romantisch aangelegde eilandbewoners noemen de rots ook wel simpelweg Sa Pedra Pertunta, ‘de geperforeerde rots’.
De rode rotsen bij Arbatax
Arbatax werd gesticht bij Capo Bellavista, door vissers die afkomstig waren van het eiland Ponza (voor de kust van de regio Lazio). De rode rotsen waar Arbatax beroemd om is, schitteren in de branding.
De unieke rode kleur van deze rotsformatie steekt prachtig af tegen de blauwe tinten van de zee en de lucht. Het is een uniek schouwspel, dat op elk moment van de dag mooie foto’s oplevert, maar vergeet ook de onderwaterwereld hier niet. Je kunt rondom de rotsen prachtig snorkelen.
Il Fungo – de paddenstoel bij Arzachena
Hoor je de inwoners van Arzachena praten over een paddenstoel? Grote kans dat ze het niet over een eetbare zwam hebben, maar over de markante rots Il Fungo, die ook wel bekend staat als Monti Incappiddhatu.
In de loop der eeuwen heeft het graniet hier dankzij de erosie van wind en regen de vorm aangenomen van een gigantische paddenstoel. Tijdens archeologisch onderzoek is vastgesteld dat er al in het tijdperk van de nuraghi onder deze rots geschuild werd.
Il Fungo is een van de zeven archeologische monumenten die officieel deel uitmaken van het Parco Archeologico di Arzachena, waarover je meer leest in deze blog.
Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië
Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:
Bestel de Special over Sardinië
We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!
De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.