Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste steden en dorpjes van Sardinië

Sardinië (Sardegna in het Italiaans) is een uniek stukje Italië, met bijzondere landschappen. Zo vind je in La Gallura glooiende heuvels terwijl bij Capo Testa het water van de zee op de rotskust uiteenspat. In Barbagia wordt het landschap beheerst door ruige bergen, bij Piscinas vind je zelfs een heuse woestijn en bij Stintino waan je je aan een exotisch strand…

Naast prachtige stranden, betoverende baaitjes en ongerepte natuur heeft het eiland ook een aantal gezellige steden en dorpen. Tijdens een rondreis over het eiland mag je in elk geval deze plaatsjes niet overslaan!

Alghero – klein Barcelona

Alghero, een kuststadje in het noordwesten van Sardinië, ligt precies tussen Europa en Afrika in. Daardoor was de stad eeuwenlang een zeer gewilde strategische haven. Er werd dan ook flink om de stad gevochten, al hadden de Spanjaarden de touwtjes stevig in handen.

Nog altijd is Alghero meer Spaans dan Sardijns. Ook de naam van de stad herinnert aan de Spaanse wortels. Alghero is afgeleid van het Catalaanse L’Alguer, dat ‘zeewier’ betekent. Velen noemen Alghero ook ‘klein Barcelona’ en in het
historische centrum zie je twee verschillende namen op de straatnaambordjes staan: een Italiaanse en een Catalaanse naam.

De oude bevolking hoor je nog geregeld een onverstaanbaar taaltje tegen elkaar praten en ook dat is Catalaans. Ook de architectuur van de stad ademt Spanje. De Catalaanse stadsmuur, de huizen, de kathedralen in Gotisch-Catelaanse stijl. Het is een soort van Spaans eilandje op een eiland.

Gelukkig is de stad wel op en top Italiaans, met de authentiek geplaveide straatjes, oude mannetjes die keuvelend de stoeltjes van een koffiebar bezet houden en op de achtergrond de glinsterende zee met kleine vissersbootjes tegen een blauwe hemel. Het is heerlijk om door de kleine straatjes te struinen of wat te drinken op een van de mooie pleintjes. Ook een wandeling door de levendige haven is de moeite waard. Via deze link lees je meer over Alghero.

Bosa – kleurrijk stadje vol verrassingen

Een van de kleurrijke plaatsjes van Sardinië is het stadje Bosa, gebouwd tegen een heuvel aan de westkust van Sardinië. De rivier de Temo stroomt door de stad, waarna deze bij het nabijgelegen Bosa Marina uitmondt in zee. Vanaf de boogbrug uit 1871 heb je prachtig beeld over de kleurrijke huisjes, het kasteel bovenop de heuvel, de vissersbootjes en de statige panden aan het water, met palmbomen die zachtjes wuiven in de wind.

Bosa is een klein stadje, met slechts achtduizend inwoners, dat zeker een bezoekje waard is als je van smalle straatjes en kleurrijke huizen houdt. In dit artikel lees je al onze tips voor Bosa.

Cagliari – not a bit like Italy

De hoofdstad van Sardinië is Cagliari. De stad ligt helemaal in het zuiden van het eiland, waardoor je hier zelfs in januari gewoon in je T-shirt rond kunt wandelen. Het is een bijzondere stad, zoals D.H. Lawrence al schreef toen hij de stad in 1921 bezocht: ‘It is strange and rather wonderful, not a bit like Italy… Lost between Africa and Europe, belonging to nowhere.’

En hoewel Cagliari wel wat moderner is geworden dan tijdens zijn reis, is die bijzondere sfeer nog steeds bewaard gebleven. Dankzij de unieke combinatie van de historische stad, de uitgestrekte stranden en de talloze flamingo’s is Cagliari nog steeds een beetje een exotische bestemming.

Heerlijk, zo’n stad aan het strand! Poetto, het zeven kilometer lange stadsstrand van Cagliari, biedt een fijn zandstrand en een azuurblauwe zee om een frisse duik te nemen. Dankzij de enorme uitgestrektheid is het hier nooit echt druk, ondanks het feit dat de inwoners van Cagliari hier als het maar even kan heen komen. Lunch tijdens je  dagje strand bij Ricciomania, een van de kraampjes op het strand, waar je de linguine ai ricci (met zee-egels) moet proeven.

Check ook onze beste tips voor Cagliari en lees meer over Sant’Efisio – de kleurrijkste processie van heel Sardinië.

Castelsardo – pittoresk plaatsje aan de Golf van Asinara

Zodra je Castelsardo in het vizier krijgt, lachen de kleurige huisjes en de burcht die op de top prijkt je toe. Het pittoreske dorpje ligt aan de Golf van Asinara, aan de noordkust van Sardinië. Felice verkende het kleurrijke burchtstadje en tipt een aantal bijzondere plekken in Castelsardo.

Lees ook: Prachtig Sardinië: Asinara & Stintino

Carloforte – de enige plaats op het Isola di San Pietro

Hoewel het eiland Sardinië een heel eigen sfeer ademt, waan je je op sommige plekken een stukje noordelijker, in Ligurië. In Carloforte bijvoorbeeld, op het Isola di San Pietro, een eilandje voor de zuidwestkust van Sardinië.

Volgens de overlevering meerde de apostel Petrus op de terugweg van Rome naar Afrika aan op het eiland, om te schuilen voor een storm. Hieraan dankt het eiland zijn naam. Carloforte, de enige plaats op het eiland, is vernoemd naar Carlo Emanuele III, die tijdens de stichting van het stadje de koning van Sardinië was.

Carloforte heeft qua sfeer veel weg van de plaatsjes aan de Ligurische kust. Niet gek als je bedenkt dat het eiland in de achttiende eeuw overspoeld werd door een aantal kolonisten, van origine afkomstig uit Ligurië, die lange tijd op het Tunesische eiland Tabarka hadden gewoond. Isola di San Pietro was nog grotendeels onbewoond, dus de nieuwe bewoners hadden vrij spel en konden zich vestigen waar ze maar wilden. Lees meer over Carloforte

Fertilia – fascistische architectuur

Mooi is misschien niet de beste omschrijving voor dit dorpje, maar bijzonder is het wel, dus we willen het in dit lijstje toch noemen. Zoals in heel Italië heeft Mussolini ook op Sardinië zijn sporen nagelaten.

Fonteinen, muurschilderingen, gebouwen… soms verwaarloosd, soms nog helemaal intact. Het meest complete spoor is misschien wel Fertilia, een klein dorp vlak bij Alghero.

De naam doet al vermoeden dat we hier te maken hebben met een fascistische geschiedenis. Mussolini gaf zijn steden en dorpen graag symbolische namen met een krachtige boodschap. Fertilia is afgeleid van fertile, wat vruchtbaar betekent. Dit symbolisme komt ook terug in de architectuur van het dorp; de gebouwen hebben strakke lijnen en stralen zekerheid uit.

Als je door het kleine centrum loopt, waan je jezelf even in het Italië van de jaren dertig. Fertilia is gebouwd naar het model van de tuinsteden van de Britse architect Ebenezer Howard. Het idee was de voordelen van de stad (kansen, amusement, hogere lonen) te combineren met de voordelen van het platteland (schoonheid, frisse lucht en lage huren).

foto’s: Francesco Maltinti 

In het weekend wordt er regelmatig een kleine vlooienmarkt gehouden. De veelal oudere bewoners verkopen antieke prullaria. Grote kans dat je ergens tussen de porseleinen beeldjes een portret van Mussolini of een soldatenhelm vindt. Het fascisme is nu eenmaal onderdeel van de geschiedenis van Fertilia, en door de architectuur ook nog altijd een beetje van het heden.

Luras – een unieke cultuur en een bijzondere wijn

In de Gallura, de noordelijkste regio van Sardinië, vind je veel ruige natuur en verlaten dorpjes. Luras is een klein bergdorp met zo’n 2700 inwoners. Op het eerste gezicht is hier niets bijzonders te zien: op het kleine dorpsplein discussiëren oude mannetjes over politiek en de vrouwen lopen druk pratend achter de kinderwagen.

Een must see in Luras is het etnografisch museum Galluras. Het museum wordt gerund door Mario, een zeer gepassioneerde local. Het is een klein museum, dat niet altijd open is. Op de deur staat een telefoonnummer dat je kunt bellen, waarna Mario binnen vijf minuten tot je beschikking staat. In het museum krijg je dankzij allerlei antieke objecten een levendige indruk van het leven in Gallura van 1400 tot 1800.

Het hoogtepunt is het gereedschap van de accabadora. Letterlijk betekent dat: ‘zij die beëindigt’. Het schijnt namelijk dat in Gallura een van de oudste vormen van euthanasie plaatsvond. Als er iemand ongeneeslijk ziek was, kwam deze accabadora en verloste ze de zieke uit zijn lijden met een klap op het hoofd met een olijfstok of hamer. Dit werd alleen gedaan door vrouwen, want vrouwen geven leven en kunnen dus ook leven nemen, zo geloofde men hier.

Vanuit de hele wereld komen studenten om dit fenomeen te onderzoeken maar tot nu toe is het nog niet duidelijk of dit verhaal klopt. Mario is er in ieder geval van overtuigd en vertelt je er graag meer over.

In Luras produceren ze een bijzondere wijn: een Nebbiolo. Een Nebbiolo? Dat is toch de beroemde druif uit Piemonte, denk je nu vast? Dat klopt, maar dankzij een Italiaanse generaal met een passie voor goede wijn heeft ook Luras zijn eigen Nebbiolo. Het dorp heeft zelfs zijn eigen Nebbiolo-broederschap. Deze club wijnliefhebbers zorgt voor de promotie van de wijn en organiseert evenementen.

Zo wordt tijdens het laatste weekend van september La Festa del Nebbiolo gevierd. Het dorp verandert in één groot openluchttheater, met lange tafels, eten, drinken, muziek… Het is één groot feest. De eerste Nebbiolo-druiven worden geplukt en op traditionele wijze fijngestampt met de voeten. Daarna wordt er gegeten en natuurlijk gedronken. Iedereen mag aanschuiven!

Extra tip: in de buurt van Luras bevinden zich de olivastri millenari, eeuwenoude olijfbomen die zeker een bezoekje waard zijn. De weg ernaar toe is smal en hobbelig, maar het uitzicht is schitterend. Je betaalt een paar euro toegang, want het gebied is sinds 1997 beschermd en eigendom van de staat. In ruil krijg je wat informatie over de bomen en de omgeving – en een unieke ervaring!

foto’s: Andrea Margelli

Orgosolo – een dorp vol muurschilderingen

Orgosolo wordt ook wel ‘het hart van Barbagia’ genoemd. Sinds de film Banditi a Orgosolo van Vittorio de Seta is het dorp beroemd en berucht. Inmiddels zijn de meeste bandieten met pensioen, maar saai is Orgosolo zeker niet. De kleurrijke muurschilderingen, maken een wandeling door het dorp bijzonder.

De eerste street art van Orgosolo is gemaakt door een groep Milanese anarchisten in 1969. Al snel volgden er meer. Zowel de lokale bevolking als kunstenaars van buitenaf gebruikten de muren van Orgosolo als klankbord voor hun ideeën. De meeste murales gaan over sociale, historische of politieke thema’s. Er zijn er inmiddels meer dan honderdvijftig.

Lees meer: Orgosolo – een dorp vol muurschilderingen

foto’s: Elisa Locci & Paolo Bona

Ook de gastvrijheid van de Orgosolesi is hartverwarmend. Vooral tijdens Cortes Apertas, een festival waarbij verschillende dorpen letterlijk hun deuren openen, zullen de inwoners je enthousiast vertellen over hun eeuwenoude tradities. Van jong tot oud, iedereen is trots op Orgosolo – en ze laten je graag van de mooie dingen van hun dorp meegenieten.

San Pantaleo

Niet missen aan de Costa Smeralda: San Pantaleo, een klein bergdorpje aan de rand van de Costa Smeralda. Het schilderachtig dorpspleintje en de ruige rotsen maken het tot een bijzondere plek.

In de zomer lift het dorp mee op de toeristische boom van de Costa Smeralda, maar buiten het seizoen vind je er echte Italiaanse taferelen: oude vrouwtjes met hun stoel voor de deur, spelende kinderen op het plein, religieuze feesten. Zeker een bezoekje waard!

Logeertip: B&B Piazza San Pantaleo

Sassari

Sassari is na Cagliari de grootste stad van Sardinië. Het is ook een van de oudste steden van het eiland. Je vindt er talloze sporen van de eeuwenoude geschiedenis. De Pisanen, Genuezen, Aragonezen en Spanjaarden hebben stuk voor stuk hun stempel op de stad gedrukt.

Neem bijvoorbeeld de Duomo di San Nicola, een kerk uit de dertiende eeuw met een later toegevoegde barokke façade. Of de Pisaanse stadsmuren met de karakteristieke torens. Je kunt er lekker struinen over de prachtige pleinen met wuivende palmbomen.

Een must see in Sassari is het Museo Nazionale Sanna, dat je de ontstaansgeschiedenis van Sardinië laat zien. Zo vind je er een grote schat aan archeologische opgravingen, een kunstgalerij en een etnografische sectie over Sardijnse volkskunst.

Ollolai – het dorp van de televisieserie

Last but not least het Sardijnse dorp Ollolai, dat vorig jaar werd opgeschud door de komst van een aantal Nederlandse stellen die hier voor slechts één euro een huis hadden gekocht. Het normaal zo slaperige dorpje was in rep en roer. Nu de camera’s weg zijn, is de rust weer terug en is het dorpje voorlopig weer zijn kalme zelf…

foto’s: Het Italiaanse Dorp Ollolai

Praktische informatie voor je vakantie naar Sardinië

Zin in een vakantie naar Sardinië? Wij helpen je graag verder op weg, met allerlei praktische tips voor je reis naar en verblijf op Sardinië. Op deze kaart van Sardinië vind je al onze tips voor het eiland terug.

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Check ook onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Christoph de Beukelaar

    Goedemorgen!
    Wat een leuke site met veel informatie en weetjes. Wij zouden graag een eerste keer naar Sardinië vliegen deze zomer. Naar welk deel gaan we dan best de eerste keer? Het noorden met Olbia of eerder het zuiden met Cagliari? Mijn vrouw en ik houden van rust en authentieke stadjes die we kunnen bezoeken met de auto. Onze kinderen zijn het huis al uit dus wij hebben alle tijd. Voor een hotel mag het vooral luxueus zijn maar niet te grootschalig.
    Kan jij ons hierin adviseren?
    Dank en groeten Christoph

  2. Ciao Cristoph en grazie voor je mooie compliment!
    Persoonlijk zou ik niet naar het noorden gaan maar naar het zuiden – met Cagliari en prachtige natuur – of naar het westen – met Alghero, Bosa, Oristano en het schiereiland Sinis. Via https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/sardinie/ en in de gratis Ciao tutti app vind je veel tips voor accommodaties, plaatsen, bezienswaardigheden etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *