Download gratis de Ciao tutti app

De Saccargia en andere Pisaanse kerken op Sardinië

Een van de best bewaarde geheimen van Sardinië is de aanwezigheid van enkele prachtige Pisaanse kerken, zo weten Nina en Andrea ons te vertellen.

Verspreid over het eiland, vaak in the middle of nowhere, springen ze ineens te voorschijn. De karakteristieke zwart/witte stenen en de elegante vorm doen je even twijfelen of je niet per ongeluk in Pisa bent beland. Maar het ruige Sardijnse landschap haalt je terug naar de realiteit: dit zijn Pisaanse kerken op Sardinië.

Pisaanse-kerken-Sardinië (3)

Hoe zit dat precies? Rond 1100 was Pisa, naast Genua, een van de sterkste zeemachten van Europa. De Pisanen veroverden ook Sardinië en brachten hun architectonische stijl en techniek naar het eiland.

Een van de bekendste Pisaanse kerken is de Saccargia, gebouwd in 1116 en misschien wel een van de meest authentieke Pisaanse kerken ter wereld. Omdat het eiland Sardinië een relatief geïsoleerde geschiedenis kent, zijn de kerken namelijk niet, zoals sommige kerken in Pisa, beïnvloed door de barok. Bovendien zijn er nauwelijks toeristen. Dit zorgt voor een sobere, bijna verstilde stijl en sfeer. Klein detail is wel dat er een autoweg vlak langs de kerk loopt, maar verder is ook het landschap zeer de moeite waard.

Pisaanse-kerken-Sardinië (6b) Pisaanse-kerken-Sardinië (6a)

De kerk Pietro in Sorres ligt tussen de glooiende heuvels van Torralba en is gebouwd door Pisaanse werklieden. Er ligt een klooster naast dat wordt bewoond door de witte Benedictijnen. Ook hier geen toerist te bekennen, alleen schapen en ezels.

Ook de Duomo van de hoofdstad Cagliari is gebouwd in Pisaanse stijl, net als de Chiesa di Santa Maria de Cabuabbas. Deze kerk is niet te bereiken via de verharde weg maar alleen via een klein zandweggetje. De kerk is meestal gesloten en toch is een bezoekje zeker de moeite waard. De architectuur van de kerk en het uitzicht op de nuraghe-vallei zijn adembenemend.

Pisaanse-kerken-Sardinië (1)

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

  1. hallo ,ik heb 3 weken geleden het boek de mooiste dorpjes van Italie besteld , het geld is reeds van mijn rekening gegaan , dus de bestelling is zeker geplaatst , maar hoelang duurt dan de levertijd ,want ik zou ook graag nog het boek over Sardinie bestellen ! kan je mij hierover een berichtje sturen aub
    groetjes
    Gracy

  2. Ciao Gracy! De downloadlink heb je al meteen na bestelling ontvangen, maar ik heb je net een mail gestuurd met meer uitleg. Hartelijks, Saskia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *