Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De Basilica di Saccargia en andere Pisaanse kerken op Sardinië

Een van de best bewaarde geheimen van Sardinië is de aanwezigheid van enkele prachtige Pisaanse kerken. Verspreid over het eiland, vaak in the middle of nowhere, springen ze ineens te voorschijn.

De karakteristieke zwart/witte stenen en de elegante vorm doen je even twijfelen of je niet per ongeluk in Pisa bent beland. Maar het ruige Sardijnse landschap haalt je terug naar de realiteit: dit zijn Pisaanse kerken op Sardinië. Rond 1100 was Pisa, naast Genua, namelijk een van de sterkste zeemachten van Europa. De Pisanen veroverden ook Sardinië en brachten hun architectonische stijl en techniek naar het eiland.

Basilica di Saccargia in Codrongianos

Een van de bekendste en meest authentieke Pisaanse kerken is de Basilica di Saccargia in Codrongianos (provincie Sassari), die werd ingewijd in 1116. Omdat Sardinië een relatief geïsoleerde geschiedenis kent, is deze kerk, anders dan sommige  kerken in Pisa, niet beïnvloed door de barok.

Dit zorgt voor een sobere, bijna verstilde stijl en sfeer, die nog versterkt wordt door de ruïnes van het naastgelegen klooster. Klein detail is wel dat er een autoweg vlak langs de kerk loopt, maar verder is ook het landschap zeer de moeite waard.

Volgens een legende zou een koe op de plek van de kerk een soort knieval hebben gemaakt, die met een beetje fantasie was
te interpreteren als een gebedshouding. Zo wisten de eilandbewoners dat dit een heilige plek was.

Een andere legende noemt ook een koe, maar vertelt dat deze met haar hoef een boodschap van God aanwees dat er hier een klooster gebouwd moest worden. De koe is ook nog altijd aanwezig; kijk maar eens goed rond in de portico voor de façade!

Binnen in de kerk bewonder je een aantal fresco’s die zijn gemaakt door een kunstenaar uit de omgeving van Pisa. Voor zover bekend is dit de enige plek op Sardinië waar je romaanse muurschilderingen kunt zien.

Ook kun je in de kerk een kopie bekijken van een altaarstuk van de hand van de Maestro di Castelsardo, een schilder uit het plaatsje Castelsardo, met de Maagd Maria, het kindje Jezus, Johannes de Doper en Petrus.

Nog meer Pisaanse kerken

De kerk San Pietro di Sorres ligt tussen de glooiende heuvels van Torralba (in de provincie Sassari) en is gebouwd door Pisaanse werklieden. Er ligt een klooster naast dat wordt bewoond door de Benedictijnen. Ook hier geen toerist te bekennen, alleen schapen en ezels.

Ook de Duomo van Cagliari is gebouwd in Pisaanse stijl, net als de Chiesa di Nostra Signora di Corte in Cabu Abbas (op het platteland bij Sindia, in de provincie Nuoro). Deze kerk is niet te bereiken via de verharde weg maar alleen via een klein zandweggetje. De kerk is meestal gesloten en toch is een bezoekje zeker de moeite waard. De architectuur van de kerk en het uitzicht op de nuraghe-vallei zijn adembenemend.

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. hallo ,ik heb 3 weken geleden het boek de mooiste dorpjes van Italie besteld , het geld is reeds van mijn rekening gegaan , dus de bestelling is zeker geplaatst , maar hoelang duurt dan de levertijd ,want ik zou ook graag nog het boek over Sardinie bestellen ! kan je mij hierover een berichtje sturen aub
    groetjes
    Gracy

  2. Ciao Gracy! De downloadlink heb je al meteen na bestelling ontvangen, maar ik heb je net een mail gestuurd met meer uitleg. Hartelijks, Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *