Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Livorno – een oneindig terras, een nieuw Venetië en feestelijke vissoep

Anders dan Florence, Siena, Lucca en San Gimignano spreekt Livorno niet meteen zo tot de verbeelding. Maar alleen al voor het schitterende Terrazza Mascagni moet je er een keer zijn geweest. We geven vandaag zes tips voor een bezoek aan de stad, te beginnen met dit mooiste uitzicht aan zee:

Livorno-Terrazza-Mascagni (1)

Terrazza Mascagni

Het mooiste plein van Livorno ligt direct aan zee. Dat zorgt gegarandeerd voor spectaculaire vergezichten, mede dankzij het unieke zwart/witpatroon op het plaveisel van het Terrazza Mascagni, zoals het plein heet, en de ruim vierduizend elegante zuilen van dit ‘balkon aan zee’.

Livorno-Terrazza-Mascagni (2) Livorno-Terrazza-Mascagni (3)

Fortezza Vecchia

Het oudste stukje Livorno vind je aan de haven. Hier verrees eerst een hoge toren om de stad te verdedigen tegen indringers van zee. Al snel werd de toren uitgebreid met dikke muren, opslagplaatsen en nog meer torens. Zo ontstond het Fortezza Vecchia (Oude Fort). Inmiddels hoeft het fort niet meer dienst te doen als verdedigingswerk, maar worden er regelmatig openluchtconcerten gehouden.

Livorno-fort

Oudste vuurtoren aan de Italiaanse kust

Vlak bij Porto Pisano, de noordelijke haven van Livorno, schittert al sinds 1304 een vuurtoren. Deze  vuurtoren doet vooral dienst om schepen te wijzen op de gevaarlijke zandbanken vlak voor de haven en de kust. De toren werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest maar in 1956 weer precies zo opgebouwd als hij ooit was, volgens de originele tekeningen en met zoveel mogelijk dezelfde materialen als in de middeleeuwen.

Livorno-vuurtoren

De vuurtoren van Livorno is de oudste vuurtoren aan de Italiaanse kust die nog altijd in gebruik is. Het is dan ook een nationaal monument, iets waar de Livornesi meer dan trots op zijn!

Venezia Nuova

Een van de sfeervolste wijken van Livorno is Venezia Nuova, het ‘nieuwe Venetië’. Net als in Venetië maken de straten van asfalt hier plaats voor waterwegen, waarlangs ’s zomers vrolijk wordt feestgevierd. De wijk is anders dan de rest van de stad niet onderworpen aan de geometrische regels van de Florentijnse architect Bernardo Buontalenti (die ook het ijs uitgevonden zou hebben), die in 1575 de strakke patronen voor rechte straten tekende.

Livorno-Nuova-Venezia

Venezia Nuova ontstond in 1629 maar bruist na al die eeuwen nog altijd van leven. Vooral ’s avonds; overdag heerst er vaak een verstilde sfeer rondom het water. De kades, straatjes, waterwegen en bruggetjes doen inderdaad een beetje denken aan Venetië, maar meer nog aan de Navigli in Milaan of de grachten in Amsterdam.

Cacciucco – feestelijke vissoep

Livorno doet ook qua keuken soms een beetje Venetiaans aan, met veel verse vis. De stad is vooral bekend om de cacciucco, een feestelijke vissoep. De beste cacciucco eet je volgens de Livornesi bij La Barcarola (Viale Carducci 39), waar Beppino Mancini de lokale vissoep voorschotelde aan de paus, president Ciampi en talloze andere grote Italianen.

Livorno-cacciucco

Beppino serveert een rode wijn bij de cacciucco, wat misschien vreemd lijkt maar een perfecte combinatie oplevert. En een leuke anekdote, want Beppino kan het niet laten om het verhaal van de paars aangelopen baby op te dissen, over een jonge vrouw die met haar zoontje naar de dokter ging, omdat hij zo’n paars aangelopen hoofd had.

Toen de dokter hoorde dat de vrouw hem rode wijn in plaats van melk te drinken gaf, riep hij woedend uit: ‘Bent u gek geworden? Wijn voor een baby?! Melk moet hij drinken!’ Waarop de vrouw de dokter verbaasd aankeek en antwoordde: ‘Maar dokter, melk, dat kan toch niet bij de cacciucco?’

Genieten als Garibaldi

Ga zeker ook even naar Piazza Garibaldi, waar je niet alleen elke ochtend een gezellige markt vindt, maar ook een standbeeld van Garibaldi, uitkijkend over het water.

Livorno-Garibaldi

Doe net als Garibaldi en bestel tijdens je bezoek aan Livorno een ponce bij Bar Civili (Via del Vigna 53). Dit is een sterk kopje koffie waarvan het recept (helaas) geheim is. De basis is espresso, waaraan in elk geval suiker, een citroenschil en een scheutje rum worden toegevoegd. Het drankje zou zijn naam te danken hebben aan Garibaldi, die zich afvroeg of deze koffie hem net zo zou kunnen verwarmen als zijn poncho…

Poggio ai Santi – logeren in de buurt van Livorno

Een prachtig logeeradres in de buurt van Livorno is Poggio ai Santi. Met stijlvol ingerichte suites, de zee op een steenworp afstand, de bewoonde wereld mijlenver weg en een landgoed dat zo ver reikt als het oog kan kijken, lijk je je bij Poggio ai Santi in een andere dimensie te bevinden. De lucht is puur en de nacht pikzwart; de Melkweg fonkelt je ‘s avonds tegemoet als je proost op je droomvakantie.

Poggio-ai-Santi-1 Poggio-ai-Santi-2

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *