Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Acquario di Napoli – bezoek het oudste aquarium van Italië in Napels

Op een paar passen van de Baai van Napels ligt het stadspark Villa Comunale. Het park scheidt de boulevard en de zee van de wijk Chiaia.

Midden in dit park vind je echter een klein stukje zee terug. In het grote crèmekleurige gebouw dat uitkijkt op de baai huist namelijk het Stazione Zoologica Anton Dohrn. Hier vind je het oudste aquarium van Italië.

Joël en Iris van Ontdek Napels bezochten deze plek, die vorige zomer heropend werd voor het publiek, en nemen je er in deze blog mee naartoe.

Het oudste aquarium van Italië

In 1872 opende het Stazione Zoologica de deuren, als onderzoeksinstituut voor mariene biologie. Het was een idee van Anton Dohrn, een Duitse bioloog die een plek zocht om zeedieren te bestuderen.

Napels was de perfecte stad. Niet alleen vanwege de ligging aan de zee, maar ook vanwege de toeristen die de stad (toen al) bezochten. Onderdeel van het onderzoeksinstituut was een groot aquarium, dat toegankelijk zou zijn voor het publiek. Dat bestond nog niet in Italië en met de ticketverkoop zou er geld binnen komen voor onderzoek.

Het aquarium opende in 1874, om kennis over de wereld onder zee te kunnen delen. Studenten, wetenschappers en onderzoekers uit de hele wereld kwamen naar Napels om zeedieren te bestuderen.

Flora en fauna in de Baai van Napels

Het aquarium heeft na zoveel jaar nog steeds dezelfde functie en laat je de flora en fauna in de Baai van Napels zien.

In de zomer van 2021 heropende het aquarium, na zes jaar van restauratie en modernisering. De ruimte waarin het aquarium zich bevindt, is niet erg groot. Toch zie je er bijna twintig verschillende aquaria, die grotendeels in originele staat zijn gehouden.

Net als vroeger is het aquarium nog steeds verbonden met de zee. Via een ondergrondse verbinding stroomt het water uit de Baai van Napels het aquarium in. Een geavanceerd systeem zorgt ervoor dat de organismen ook in deze nagebootste zee goed kunnen blijven leven.

In totaal bewonder je hier bijna tweehonderd(!) verschillende dieren en planten in negen verschillende leefgebieden.

Ook leuk met kinderen

Het aquarium is een populair uitje voor Italiaanse gezinnen. Kinderen kijken hun ogen uit, omdat ze er niet alleen de vissen zien die ze al kennen. Zet het dus zeker op je lijstje als je Napels met kinderen bezoekt!

De verandering in de Middellandse Zee zorgt ervoor dat er ook steeds meer tropische vissen zwemmen, die je ook in het aquarium terugziet.

Praktische informatie

Het Acquario di Napoli is dagelijks geopend van 09.00 tot 14.00 uur en van 15.00 tot 18.00 uur. Op maandag is het aquarium altijd gesloten.

Tickets kosten € 7,- voor een volwassene en € 5,- voor een kind. Voor families met twee kinderen tussen de vier en twaalf jaar is er een speciale prijs van € 20,-. Navigeer op Stazione Zoologica Antonio Dohrn om de locatie makkelijk te vinden.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *