Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het klooster van San Gregorio Armeno in Napels

Napels is een stad van grote contrasten. Zo kun je in een van de drukste straatjes van de stad ook een oase van rust vinden, zoals Iris en Joël van Ontdek Napels je in deze blog laten zien.

Iris: ‘De Via San Gregorio Armeno staat bekend als de ‘kerststraat’ van Napels. Deze kleine straat barst bijna uit z’n voegen door de vele kerststallen en handgemaakte figuren, die lokale ambachtslieden er maken en verkopen. Direct naast deze drukte vind je echter een verborgen parel die veel toeristen missen: het klooster van San Gregorio Armeno.’

Chiostro di San Gregorio Armeno
Joël: ‘De ingang van het Chiostro di San Gregorio Armeno vind je aan de bovenkant van de straat, als je omlaag komt lopen vanaf de Via dei Tribunali, op de hoek van de Via San Gregorio Armeno en de Vico Giuseppe Maffei. Eenmaal door de poort vind je direct een enorme stilte.

Wanneer het klooster exact gebouwd is, is onduidelijk, maar het zou volgens sommige bronnen ontstaan zijn in de negende of tiende eeuw. Toen arriveerde een groep nonnen uit Constantinopel in Napels. Zij brachten een aantal delen van het stoffelijk overschot van San Gregorio Armeno met zich mee.

Je komt het klooster binnen via een lange trap die parallel loopt aan de drukke kerststraat. De trap leidt naar een enorme deur, met aan weerszijden twee bronzen draaimechanismen.

Deze worden nogal eens aangezien voor ruote degli esposti, ‘vondelingenwielen’, maar in werkelijkheid dienden de ‘draaitonnen’ voor het leveren van etenswaren, kleding en andere benodigdheden aan de nonnen, die geheel afgeschermd van de buitenwereld leefden. Na intrede in dit klooster was er geen enkel contact met anderen meer, hetgeen nog tot 1922 het geval was.

Nu mogen de nonnen spreken. Je wordt in de hal naar de kloostertuin verwelkomd door een van hen. Nadat je bij haar een toegangskaartje hebt gekocht, loop je naar de binnenplaats.’

De kloostertuin
Iris: ‘De binnenplaats van het klooster wordt volledig ingenomen door de kloostertuin, die is verdeeld in een grote tuin en een groentetuin. De grote tuin staat vol met planten en bomen, maar de aandacht wordt getrokken door de grote fontein in het midden.

Onderdeel van de marmeren fontein zijn de beelden van Christus en de Samaritaanse vrouw. Rondom zie je zuilengangen met verschillende ingangen met trappen en deuren naar de vertrekken van het klooster.’

De kapel van Santa Maria dell’Idria
Joël: ‘Aan de rand van de binnentuin staan twee verloren kapellen, die bij een grote verbouwing in de zestiende eeuw ongemoeid zijn gelaten.

De linker is de kapel die is opgedragen aan Santa Maria dell’Idria. Het prachtige altaar in het midden wordt verlicht door de ramen aan de tuinkant. Deze bijzondere ruimte is de oudste kamer van het kloostercomplex.’

De kerk van Santa Patrizia
Iris: ‘San Gregorio Armeno was een bisschop uit Armenië, die leefde in de vierde eeuw. Hij wordt gezien als patroonheilige van het Armeense volk. Binnen in de rijk versierde kerk vind je onder andere de schedel van San Gregorio Armeno, die de nonnen vanuit Constantinopel meenamen.

Maar Napels zou Napels niet zijn als deze kerk in de volksmond niet anders genoemd werd. De Napolitanen noemen het de Chiesa di Santa Patrizia, de kerk van Santa Patrizia.

Deze Santa Patrizia is eveneens patroonheilige van Napels, net als San Gennaro. En net als bij San Gennaro is er ook een bloedwonder van Santa Patrizia, dat zich elke dinsdagochtend (!) in deze kerk voltrekt.’

Praktische informatie
Het klooster van San Gregorio Armeno is dagelijks geopend; doordeweeks van 9.30 tot 18.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 19.00 uur, met de gebruikelijke sluiting tussen de middag van 13.00 tot 15.00 uur. De entree bedraagt € 4,- voor een volwassene.

Wil je meer van dit soort pareltjes in het historisch centrum ontdekken, samen met een Nederlandse local? Joël en Iris nemen je dan graag mee door hun stad. Via deze link vind je alle mogelijkheden.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *