Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Napels & de Amalfikust – praktische tips & informatie voor je vakantie

Op zoek naar een bruisende stedentrip in Zuid-Italië? Ga dan naar Napels! Ciao tutti heeft alle praktische informatie op een rijtje gezet, van het vinden van vluchten en het openbaar vervoer in de stad tot fijne accommodaties en mooie bezienswaardigheden in de stad. Ook lees je hoe je het beste naar de Amalfikust kunt reizen, met tips voor het openbaar vervoer en voor de boot. Buon viaggio!

Boek je vlucht naar Napels

Vliegen naar Napels kan vanaf Amsterdam, Eindhoven of Brussel/Charleroi en hoeft zeker niet duur te zijn. Er zijn meerdere luchtvaartmaatschappijen die direct naar Napels vliegen, onder meer Easyjet, Ryanair en Transavia. De vluchtduur is ongeveer tweeëneenhalf uur. Via Tix.nl vind je met één druk op de knop een overzicht van de meest voordelige vluchten naar Napels.

Vergeet vooraf ook niet een eventuele parkeerplek te regelen bij het vliegveld van vertrek. Dat kan onder meer via Park Care, check bijvoorbeeld de opties voor parkeren bij Eindhoven Airport.

Hoe reis je van het vliegveld van Napels naar de stad?

Met de shuttlebus of taxi
Napels heeft één vliegveld, Capodichino, dat op zes kilometer ten noordoosten van de stad ligt.  De snelste manier om vanaf het vliegveld van Napels naar het stadscentrum van Napels te reizen is met de shuttlebus van Alibus. De bus maakt twee tussenstops: bij het treinstation van Napels (ongeveer twintig minuten vanaf het vliegveld) en in de haven van Napels (ongeveer een half uur vanaf het vliegveld).

Tussen 10.00 en 21.00 uur vertrekt er ieder kwartier een bus van het vliegveld richting het centrum (en viceversa), daarbuiten om de twintig à dertig minuten. Op de website van ANM vind je de actuele vertrektijden.

Een kaartje voor de Alibus kost € 5 (enkele reis). Je kunt online een kaartje kopen, maar ook op het vliegveld (bij een loket of bij een van de automaten) en in de bus zelf. Vergeet niet om je kaartje in de bus af te stempelen; pas dan is het kaartje geldig. Je vindt de halte van de Alibus meteen bij de uitgang van de aankomsthal.

Liever met de taxi? De taxistandplaatsen vind je eveneens bij de uitgang van de aankomsthal. Voor een taxirit van het vliegveld naar het station van Napels betaal je ongeveer € 18,- tot € 20,-.

Metro, tram, bus en funicolare in Napels

Je kunt in Napels zowel met de bus, tram, metro als met de funicolare, kabelbaan, reizen. Alle openbaar vervoer in de stad is in handen van vervoersmaatschappij ANM. Kaartjes koop je bij het loket of in de automaat. Een kaartje kost € 1,60 voor een enkele reis. Voor een dagkaart betaal je € 4,50 en een weekkaart kost € 16,-. Het is verplicht de kaartjes af te stempelen in de automaat in de tram of bus zodra je reis begint. Pas dan is je kaartje geldig.

Let op: de kaartjes van de ANM kun je niet gebruiken van en naar het vliegveld: daarvoor koop je een kaartje voor de Alibus.

Met de metro
Hoewel het centrum van Napels vrij compact is en je veel bezienswaardigheden te voet kunt bezoeken, is het de moeite waard om tijdens je bezoek een keer een ritje met de metro te maken. Een aantal metrostations is namelijk voorzien van bijzondere kunstwerken. Lees er in deze blog meer over!

De funicolare in Napels
Napels kent vier funicolare-lijnen, die je vanuit de stad naar de Vomero-heuvel brengen. Je kunt vanaf het Piazzetta Augusteo (aan de Via Roma) naar het Piazza Fuga, van het Parco Margherita (Chiaia) naar de Via Cimarosa, van Montesanto naar de Via Morghen en van Mergellina naar de Via Manzoni.

Handige link: de plattegrond van de metrolijnen en de funicolare

Verblijf je buiten Napels?

Vanaf het vliegveld (vanaf P1) vertrekken er ook bussen naar onder andere Castellammare di Stabia, Pompeï, Sorrento en Vico Equense. Je kunt deze plaatsen ook bereiken met de Circumvesuviana, vanaf het treinstation van Napels. De Circumvesuviana is een regionaal treinnetwerk tussen Napels en Sorrento.

De Circumvesuviana maakt tussenstops bij onder andere Herculaneum, Torre Annunziata (voor een bezoek aan de Villa van Poppeia in Oplontis), Pompeï, Castellammare di Stabia en Vico Equense.

Van Napels naar de Amalfikust

Vanuit Napels reis je binnen no time naar de beroemde Amalfikust. Sommige stadjes liggen aan zee, zoals Positano, Amalfi en Atrani, andere kijken vanaf een hoogte uit over de zee, zoals Ravello.

Met de auto
Het makkelijkste is om een auto te huren. Via Sunnycars.nl huur je zorgeloos een auto waarmee je altijd optimaal verzekerd bent.

In een uur en twintig minuten rijd je van Napels naar Ravello, in anderhalf uur bereik je Amalfi en Positano ligt op een kleine twee uur rijden van Napels. Tussen de verschillende stadjes en dorpen aan de Amalfikust loopt een smalle, veertig kilometer lange, kronkelende weg.

De Strada Statale 163 wordt niet voor niets ‘de weg van de duizend bochten’ genoemd en is altijd druk, waardoor je minder kilometers per uur kunt maken dan je gewend bent.

Felicia van Salerno Travel deelt in dit artikel ook een aantal fijne tips voor als je de Amalfikust met de auto bezoekt. Zo is er elke zomer een verordening van kracht waar je ook als vakantieganger met een eigen of gehuurd voertuig rekening mee dient te houden. Hierbij bepaalt het laatste nummer van je kentekenplaat of je wel of niet de kustweg op mag.

Eindigt het kenteken op een oneven nummer? Dan mag je op een oneven datum de kustweg NIET op. Op een even datum moeten voertuigen met als laatste nummer een even getal zich aan deze regel houden. Deze verordening geldt in 2023 van 1 augustus tot en met 30 september, elke dag tussen 10.00 en 18.00 uur.

Wil je geheel in stijl toeren langs de Amalfikust? Huur dan een oldtimer en geniet met volle teugen van het rijden op de Strada Statale 163 die langs de Amalkust voert. Lees meer over het huren van een oldtimer aan de Amalfikust.

Parkeren aan de Amalfikust
Houd er rekening mee dat het aan de Amalfikust lastig parkeren kan zijn, omdat er in de plaatsjes zelf nauwelijks parkeerplekken zijn. In Positano kun je je auto gelukkig veilig achterlaten bij Gennaro. Parcheggio di Gennaro (aan de Via Pasitea 1) is groot, maar in het hoogseizoen is het slim om van tevoren een plekje te reserveren als je een dagje aan het strand van Positano wil vertoeven. Reserveren kan via 0039-089875575. Via deze link vind je nog meer parkeeropties in Positano.

Om Amalfi en Atrani te bezoeken kun je bijvoorbeeld parkeren in parkeergarage Luna Rossa aan de doorgaande weg tussen Amalfi en Atrani. Kijk er overigens niet gek van op als je op een parkeerterrein gevraagd wordt door de terreinbeheerder om je autosleutels in te leveren! Zo kunnen zij auto’s verplaatsen als er nieuwe auto’s geparkeerd moeten worden of auto’s weer worden opgehaald.

Met trein & bus
Om de Amalfikust te bereiken, kun je ook gebruik maken van het openbaar vervoer. Met de Circumvesuviana reis je vanaf het treinstation van Napels in ongeveer een uur en tien minuten naar Sorrento. Vanaf Sorrento zijn er vervolgens verschillende mogelijkheden om naar de Amalfikust zelf te reizen.

Met de busmaatschappij Sita Sud reis je vanaf Sorrento naar Positano, Praiano en Amalfi. Wil je ook de andere stadjes tussen Amalfi en Salerno bezoeken? Dan moet je in Amalfi overstappen op een andere bus van Sita Sud, die je naar Atrani, Minori, Maiori, Cetara, Vietri sul Mare en uiteindelijk Salerno brengt. Vanuit Amalfi vertrekt ook de bus naar het hoger gelegen Ravello. Alle actuele vertrektijden en de busroutes vind je hier.

Als je van plan bent om tussen meerdere stadjes aan de Amalfikust te reizen, is het voordeliger om een 24uurs-buskaart van Unico Campania te kopen in plaats van losse buskaartjes. Voor € 10,- kun je dan een hele dag met de bus reizen. Je kunt de buskaartjes niet in de bus zelf kopen, maar bij een tabaccheria, kiosk of bar in een van de plaatsjes aan de Amalfikust. In Sorrento koop je een buskaartje in de automaat in het Circumvesuviana-station.

Met de ferry
Vanaf Sorrento kun je van april tot eind oktober ook met een ferry naar Positano (in circa veertig minuten) of Amalfi (in circa een uur, via Positano). Actuele vertrektijden vind je hier.

Ook tussen de stadjes van de Amalfikust kun je met een ferry reizen. Je hebt dan schitterend uitzicht op de gehele kustlijn. De veerboten van Travelmar varen tussen Amalfi en Positano, Amalfi en Salerno, Positano en Salerno en van Amalfi naar Salerno via Minori, Maiori en Cetara. Meer informatie over de dienstregeling vind je op Travelmar.it.

De Amalfikust op een Vespa

Je kunt de Amalfikust ook per scooter verkennen. Bij JollyRent of Amalfi Rent a Scooter kun je een scooter huren voor een of meerdere dagen. De scooters worden afgeleverd en opgehaald bij de accommodatie waar je verblijft.

Met The Vespa Trip kun je zelfs een hele week op pad met een Vespa en de Amalfiroute rijden, inclusief overnachtingen. Je start in het drukke Napels, om vervolgens de Amalfikust te ontdekken, alleen of met een gids en in een groep.

Boek je verblijf in Napels

De échte sfeer van Napels ontdek je als je een paar dagen lang in de stad verblijft. We tippen daarvoor vijf fijne logeeradresjes midden in het bruisende centrum van Napels:

Casa Napolanda
Napoli Great View
B&B Donna Regina
B&B Ovo
B&B Parthenope Suite

Nog veel en veel meer hotels en bed & breakfasts in Napels vind je via Booking.com. In het zeer ruime aanbod kun je makkelijk zoeken op de door jou gewenste data, prijs(range) en ligging.

Boek je verblijf aan de Amalfikust & elders in Campanië

We tippen ook vier heerlijke adressen aan de Amalfikust:
B&B Fenice in Positano
Convento San Basilio Relais in Amalfi
Amalfi Residence in Conca dei Marini
B&B Rosa e Valentino in Ravello

In deze blog tipt Felicia van Salerno Travel nog veel meer droomplekken voor een vakantie aan de Amalfikust.

Ook elders in Campanië wachten heerlijke accommodaties, zoals:

Villa Ketty in Vico Equense
Marulivo Hotel in Pisciotta

Nog veel en veel meer hotels en bed & breakfasts aan de kust van Campanië vind je via Booking.com. In het zeer ruime aanbod kun je makkelijk zoeken op de door jou gewenste data, prijs(range) en ligging.

Plan je bezoek aan de bekendste bezienswaardigheden van Napels

Wil je je tijd niet spenderen aan het in de rij staan voor een kaartje voor de bekendste bezienswaardigheden in Napels? Reserveer dan voorafgaand aan je trip alvast kaartjes voor de bekendste bezienswaardigheden, zoals het Koninklijk Paleis van Napels, het Museo Archeologico en Napoli Sotterranea, ondergronds Napels. Klik hier voor een handig overzicht van alle bezienswaardigheden in de stad die je vooraf al kunt boeken.

Er is ook de Campania ArteCard Napoli-kaart, waarmee je maar liefst drie dagen lang het culturele erfgoed van Napels kunt ontdekken, van musea en archeologische sites tot ondergrondse tours en bezoek aan theaters. De kaart kost € 21,- en is geldig bij veertig bezienswaardigheden in Napels. De eerste drie activiteiten naar keuze zijn gratis, vanaf de vierde activiteit krijg je 50% korting op je toegangskaartje.

Een greep uit het aanbod: het Museo Archeologico Nazionale, het MADRE (een oud klooster dat is omgetoverd tot een museum voor moderne kunst), de catacomben, het Palazzo Reale en Castel Sant’Elmo. Ook mag je met de kaart drie dagen lang met het openbaar vervoer in Napels reizen. Een extra voordeel is dat je bij de musea waar de kaart geldig is niet in de rij hoeft te staan voor een ticket.

Even de stad uit
bewonder het koninklijk paleis en de tuinen van Caserta
verken het oud-Romeinse Herculaneum
ontdek de prachtige Romeinse resten in Pompeï
(je kunt ook een combiticket voor Pompeï en Herculaneum kopen)

Download ook de gratis Ciao tutti app!

In de gratis Ciao tutti app zijn alle tips die we de afgelopen jaren hier op Ciao tutti deelden nóg beter terug te vinden. Bovendien delen we er nog meer culinaire en culturele tips voor een onvergetelijke vakantie dan op deze website.

Vanaf je vakantiebestemming zie je op de kaart bij de plekken die wij de moeite waard vinden vanzelf rondjes verschijnen, met per plek onze review en meestal ook een button naar meer informatie – ofwel op Ciao tutti ofwel op een andere relevante website.

Je kunt op de kaart in- en uitzoomen om te zien wat er in de buurt allemaal nog meer te doen is. Let wel: door de hoeveelheid tips kan het soms even duren voor je alle rondjes ziet opduiken. Probeer niet te snel in/uit te zoomen, maar geef de app even de tijd je locatie te bepalen en alle tips op te halen.

Op pad met een Nederlandstalige gids

Wil je met een Nederlandstalige gids op pad in Napels? Boek dan een tour bij de Nederlandse Iris en Joël van Ontdek Napels. Ze organiseren verschillende Nederlandstalige tours in Napels. Zo kun je al wandelend, fietsend of zelfs op de Vespa met Iris of Joël de stad verkennen. Daarnaast bieden ze ook een Street Art-tour, een Dolci-tour, een Vintage shopping-tour, een Instawalk en een Maradona-tour.

Ook Felicia van SalernoTravel leidt je graag rond. Zij is ook helemaal thuis in Napels, maar weet daarnaast alle mooie plekjes aan de Amalfikust en in Salerno.

Lees meer over Napels & de Amalfikust

Lees al onze blogs over Napels, de Amalfikust en de regio Campanië en duik in deze boeken, reisgidsen en kookboeken met Napels & de Amalfikust in de hoofdrol.

Ontdek Napels op een unieke manier met onze City Walk, die je langs de mooiste en meest bijzondere plekken van Napels voert.

Wil je je nog verder verdiepen in Napels? Bestel dan Mijn Napels, Saskia’s boek vol tips en verhalen over Napels en de Amalfikust inclusief Capri, Ischia, Procida en de Cilento.

Meer tips specifiek voor de Amalfikust vind je in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust van Felicia Giordano van Salerno Travel.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips