Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10x de lekkerste pizza fritta in Napels

Wie aan Napels denkt, zal ongetwijfeld ook direct denken aan de vele lekkernijen die deze stad te bieden heeft, van dolci als babà en sfogliatelle tot de Napolitaanse pizza.

Er is zo veel te proeven, dat er zelfs een nieuwe variant is ontstaan van een reeds bestaande uitdrukking: ‘Wanneer je naar Napels gaat, huil je drie keer: wanneer je er arriveert, wanneer je vertrekt en wanneer je op de weegschaal gaat staan…’

Een van de lekkerste calorieënbommetjes is de pizza fritta, oftewel de gefrituurde pizza, een specialiteit die de Napolitanen zich eigen hebben weten te maken.

foto: Antica friggitoria Masardona

Het ontstaan van de pizza fritta

De gefrituurde variant van de geliefde pizza is vooral populair geworden tijdens de Tweede Wereldoorlog, eigenlijk uit pure armoede. Door het gebrek aan houtovens en de juiste ingrediënten was de traditionele pizza een luxe geworden die veel mensen zich niet meer konden veroorloven.

Omdat er toch geld verdiend moest worden, zocht men naar iets wat makkelijker te maken én goedkoop was. Het frituren van het pizzadeeg bleek hiervoor een uitstekende oplossing. Deze creatie wist de magen goed te vullen en was nog lekker ook!

Het waren met name de vrouwen van de pizzabakkers die begonnen met het verkopen van gefrituurde pizza, gewoon aan de voordeur van hun huis. Hierbij werd ook vaak gebruik gemaakt van pizza a otto: je mocht de pizza onmiddellijk eten, maar hoefde pas na acht dagen te betalen.

Inmiddels is de pizza fritta uitgegroeid tot een ware specialiteit en bestaan er verschillende varianten. Omdat het deeg opzwelt tijdens het frituren, is het ideaal om deze lege ruimte te vullen met allerlei lekkere ingrediënten, iets waar men in de afgelopen jaren volop mee geëxperimenteerd heeft.

Heb je deze variant van de pizza nog nooit geprobeerd, dan moet je deze zeker in Napels komen proeven. Felicia van Salerno Travel tipt tien adressen in Napels waar je kennis kunt maken met de overheerlijke pizza fritta.

1 De’ Figliole

Deze historische pizzeria aan de Via Giudecca Vecchia 39 is zeer geliefd bij locals en zit tijdens de lunch dan ook vaak vol. Op de menukaart vind je hier uitsluitend pizze fritte, iets waar deze zaak al sinds 1860 bekend om staat.

Hoewel De’ Figliole niet meer is gevestigd op de plek waar men in 1860 de deuren opende, wordt de pizzeria nog steeds door dezelfde familie gerund. Het is een zeer geschikte plek om kennis te maken met deze gefrituurde specialiteit, aangezien dit een van de eerste zaken in de stad is geweest waar uitsluitend pizze fritte op de kaart te vinden waren. Voor slechts een paar euro bestel je een overheerlijke, goed gevulde pizza fritta waar je voor de rest van de dag goed vol van zit.

2 Zia Esterina Sorbillo

Zia Esterina Sorbillo maakt deel uit van de beroemde Sorbillo-familie. De eenentwintig nakomelingen hebben zich allemaal op het bakken van pizza’s gestort, maar Esterina was de eerste. Ze wist zich met haar pizze fritte onsterfelijk te maken.

Op verschillende plekken in de stad (aan de Via dei Tribunali 35, aan het Piazza Trieste e Trento 53 en aan de Via Luca Giordano 33) kun je kennismaken met de gefrituurde lekkernij volgens haar recept. Het kan goed zijn dat je bij de kleine zaakjes een lange rij aantreft, maar ik kan je garanderen dat deze pizza fritta de wachttijd meer dan waard is.

3 Da Fernanda

[update: helaas is Fernanda in mei 2023 overleden, maar we herdenken haar graag met onderstaande foto’s]

In het hart van de Quartieri Spagnoli, aan de Via Speranzella 180, vind je het zaakje van Fernanda. Sinds jaar en dag frituurt en verkoopt zij vanuit haar basso – een woning op straatniveau – pizze fritte, exact op dezelfde manier zoals het ooit allemaal begonnen is.

Het hele tafereel is alleen al het aanschouwen waard en Fernanda zelf is het absolute hoogtepunt. Arriveer je net iets te vroeg en moet de olie nog op temperatuur gebracht worden, dan kijkt Fernanda ondertussen op haar gemak naar een soapserie.

Met een glimlach overhandigt ze jou vervolgens een verse pizza, die je al wandelend door de steegjes van de Spaanse Wijk kunt opeten. Ga dus zeker langs bij Fernanda om je even volledig onder te dompelen in de sferen van een puur stukje Napels en te smullen van een klassieke pizza fritta.

4 Pizze Fritte – Gennaro

Ook Gennaro maakt een goede pizza fritta in zijn basso aan de Via Giuseppe Simonelli 58. Hij bereidt zijn versie volgens geheel eigen recept. Ruim vijfenveertig jaar geleden begon Gennaro met het verkopen van deze makkelijke hap en sindsdien weten veel locals de weg naar zijn zaak te vinden.

Inmiddels hebben zijn kinderen het werk grotendeels overgenomen en krijgt ook de volgende generatie de fijne kneepjes van het vak onder de knie.

5 Isabella de Cham

In het hart van Rione Sanità, aan de Via Arena della Sanità 27, is de zaak van Isabella de Cham gevestigd. Je kunt vast geen genoeg krijgen van de pizza’s van deze jonge pizzaiola die het deeg met veel passie en liefde frituurt.

Al op jonge leeftijd wist Isabella een verpletterende indruk te maken op de juryleden van 50 Top Pizza. In 2017 werd ze beloond met de titel ‘Pizzaiola van het jaar’. Sindsdien is ze alleen maar verder gegroeid en weet ze mensen te verbazen en te verrassen met creaties die je het water in de mond doen lopen.

Om jou zo veel mogelijk van haar goddelijke creaties te laten proeven, kun je een halve pizza fritta combineren met drie montanare (gefrituurd pizzadeeg met een topping naar keuze). Het kan dan nog altijd lastig zijn om hier een keuze in te maken, maar het personeel kan je goed adviseren.

Wanneer je geluk hebt, treft je haar persoonlijk aan in de open keuken van haar zaak. De lekkerste pizza fritta bereiden voor haar klanten is namelijk wat ze nog altijd het liefste doet.

6 Dal Presidente

De Via dei Tribunali staat bekend als de straat waar je de beste pizza’s van de stad kunt eten. Op nummer 120 vind je de zaak van Ernesto Cacciali, Dal Presidente genaamd.

Ernesto was werkzaam als pizzabakker bij Pizzeria Di Matteo, waar hij tijdens het bezoek van Bill Clinton de eer had om de pizza voor de president te bakken. Kort na dit bezoek opende hij zijn eigen zaak, waarbij hij bij het kiezen van de naam duidelijk nog onder de indruk was van het bezoek van de Amerikaanse president.

Naast de traditionele pizza’s, die trouwens ook erg smakelijk zijn, kun je hier aanschuiven voor een pizza fritta, die door veel locals vaak wordt bestempeld als de beste gefrituurde pizza van het centro storico.

7 Starita

Deze historische pizzeria aan de Via Materdei 27/28 mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. Het is een van de oudste pizzeria’s van Napels, die een rol speelt in de film L’Oro di Napoli, met Sophia Loren in de hoofdrol.

In deze film kruipt Sophia in de rol van pizzabakker om pizza fritta aan buurtbewoners te verkopen. Starita leverde voor deze scènes de benodigde apparatuur en de pizzabakkers gaven tips om een zo realistisch mogelijk beeld te kunnen schetsen:

De pizza’s van Starita zijn van hoogstaande kwaliteit en zo populair dat er inmiddels over de hele wereld vestigingen zijn geopend.

8 Concettina ai tre Santi

Net als de zaak van Isabella de Cham bevindt ook deze pizzeria zich in het hart van de Rione Sanità. Concettina ai tre Santi aan de Via Arena della Sanità 7Bis (waarover we al schreven in deze blog) is bij locals erg geliefd en er staat dan ook vaak een lange rij mensen, wachtend op een vrije plek in de kleine maar sfeervolle zaak.

Dit is niet zonder reden. Het deeg waarmee de pizza wordt bereid, is van een zeer hoge kwaliteit en het gehele bereidingsproces is een uiterst serieuze zaak. Ook wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van verse ingrediënten, iets wat je bij elke hap kunt proeven.

Op de kaart vind je naast de traditionele pizza’s allerlei heerlijke creaties die met zorg en kennis zijn samengesteld. Uiteraard ontbreekt de pizza fritta niet en is er ook een selectie montanarine die het proberen waard is.

9 Pizzeria Di Matteo

Pizzeria Di Matteo bevindt zich in het hart van het historisch centrum, aan de Via dei Tribunali 94. De kunst van het pizzabakken en de bijbehorende geheimen zijn van generatie op generatie overgedragen.

In Italië was Pizzeria Di Matteo groot in het nieuws toen president Bill Clinton in 1994 er een pizza kwam eten; een gebeurtenis waarvan het bewijs nog altijd aan de muur hangt.

Het is ook een van de aangewezen plekken waar je kennis kunt maken met een overheerlijke pizza fritta, die zonder twijfel in de smaak zal vallen en die je net als Clintons bezoek altijd bij zal blijven.

10 Antica friggitoria Masardona

Bij La Masardona (aan de Via Giulio Cesare Capaccio 27 en aan het Piazza Vittoria 5) wordt tot op de dag van vandaag het authentieke recept van Anna Manfredi gebruikt. Zij was een van de vrouwen die in de naoorlogse periode gefrituurde pizza begon te verkopen om wat geld te kunnen verdienen.

De kneepjes van het vak bracht zij bij aan haar schoondochter, die deze culinaire kennis vervolgens weer overdroeg aan de volgende generaties. Om deze bijzondere erfenis niet verloren te laten gaan, werd door kleinzoon Vincenzo Piccirillo de Antica friggitoria Masardona in het leven geroepen.

De term masardona wordt gebruikt om een betrouwbare vrouw aan te duiden die mondelinge boodschappen van de ene aan de andere persoon overbrengt. Hiermee verwijst Vincenzo naar Anna Manfredi, die deze belangrijke taak toebedeeld had gekregen tijdens de bevrijding van Napels.

Inmiddels runt Vincenzo de zaak samen met zijn zoon, die de liefde voor het maken van pizza’s heeft geërfd en dit met een flinke dosis kennis en passie doet. De kleine ruimte zit dan ook vaak vol met vaste klanten die voor een paar euro hun maag komen vullen met een verrukkelijke pizza fritta, bereid met verse ingrediënten.

Extra tip

Op zaterdagmiddag vind je op het Piazza Fontanelle in Rione Sanità een kraampje waar je voor twee euro een pizza fritta proeft, die voor je neus wordt gemaakt.

Trek in een bezoek aan Napels? Nog veel meer lekkere adressen in de stad vind je in Felicia’s digitale reisgids Jouw Local in Napels. Op een smakelijke stedentrip!

Cugine Pizza Fritta – proef gefrituurde pizza in Nederland

We mogen al een klein geheim verklappen: dit voorjaar geniet je ook van authentieke Napolitaanse pizza fritta in Nederland, met dank aan de jonge ondernemers van Cugine Pizza Fritta. Er wordt op dit moment nog flink geklust aan de food truck, maar de pizzabakkers hebben de kunst van de pizza fritta al helemaal onder de knie.

Nieuwsgierig? Volg hen via Instagram en Facebook en je blijft op de hoogte van de ontwikkelingen. Uiteraard doen we later dit jaar uitgebreid verslag van onze pizza fritta-proeverij.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Hi! Wat een leuk artikel over deze heerlijke lekkernij. Heel informatief en goed geschreven. Helaas worden niet alle Nederlandse pizza fritta makers genoemd. Sterker nog, de allereerste ondernemers die deze lekkernij naar onze lage landen hebben gebracht staan er niet bij. Dit is namelijk Via Mangiare! Sinds 2019 al druk bezig met de pizza en het maken van hoge kwaliteit deeg en ingrediënten. Wij hebben jullie artikel meegenomen in onze promoties en hopen daarom ook dat u ons erbij zou willen zetten.

    Alvast heel erg bedankt voor het lezen van mijn bericht.

    Groeten,
    Riccardo

  2. Ciao Riccardo,
    dank voor de complimenten en voor de tip! We noemen inderdaad niet alle pizza fritta-makers, ook niet in Napels 😉 We moeten namelijk zelf wel geproefd hebben willen we een adres tippen aan onze lezers. Waar kunnen we de pizza fritta van Via Mangiare proeven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *