Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een nieuw thuis voor de Gallerie d’Italia Napoli

Het prachtige schilderij Het martelaarschap van de heilige Ursula van Caravaggio is verhuisd. Maar gelukkig hoef je niet lang te zoeken: het hele museum waarin het meesterwerk te zien is, is namelijk verhuisd.

De Gallerie d’Italia Napoli verruilde het eerdere onderkomen in het Palazzo Zevallos voor het statige (voormalige) pand van de Banco di Napoli aan de Via Toledo: Palazzo Piacentini. Iris en Joël van Ontdek Napels bezochten de nieuwe locatie, die op 21 mei de deuren opende.

Palazzo Piacentini

Vestigingen van de Gallerie d’Italia vind je niet alleen in Napels, maar ook in Milaan, Turijn en Vicenza. Het is een initiatief van de bank Intesa Sanpaolo.

Om die reden heeft de vestiging in Napels nu ook onderdak gekregen in het Palazzo Piacentini. Dit is namelijk het pand waar vroeger de Banco di Napoli in zat, een van de oudste banken van Italië.

Aan het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw werd het uiterlijk van deze bank grondig aangepakt. Het ontwerp van architect Marcello Piacentini werd in 1939 onthuld. Naar deze architect is het imposante gebouw midden op de Via Toledo ook vernoemd.

Niet alleen kunst van Caravaggio

Ook op de nieuwe locatie van de Gallerie d’Italia Napoli staat het laatste werk van Caravaggio centraal. Zijn Het martelaarschap van de heilige Ursula vind je op de eerste verdieping.

Uiteraard is de collectie van het museum nog heel veel groter. Verspreid over drie verdiepingen vind je collecties met Napolitaanse kunstwerken van de zeventiende tot en met de twintigste eeuw, waaronder een groot aantal beelden van Vincenzo Gomito.

Ook bewonder je een complete collectie aardewerk uit Magna Graecia. Je vindt er zelfs een aantal werken van Nederlandse schilders die allemaal in Napels gewerkt hebben. Uiteraard Caspar van Wittel, maar ook Anton Sminck Pitloo en Gerrit van Honthorst.

Bezoek de Gallerie d’Italia in Napels

Je vindt de Gallerie d’Italia Napoli aan de Via Toledo 177 in Napels. Het museum is zes dagen per week te bezoeken. Dinsdag tot en met vrijdag kun je er terecht van 10.00 tot 19.00 uur. In het weekend zijn de deuren geopend van 10.00 tot 20.00 uur. Op maandag is het museum gesloten.

Tickets kosten € 7,- (het gereduceerd tarief voor o.a. vijfenzestigplussers en jongeren bedraagt € 4,-). Kinderen onder de achttien jaar mogen gratis naar binnen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *