Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Stazioni dell’Arte – de mooiste metrohaltes in Napels

Hoewel het centrum van Napels vrij compact is en je veel bezienswaardigheden te voet kunt bezoeken, loont het de moeite om een keer een dagkaart voor de metro te kopen. Niet zozeer voor de rit zelf, maar voor een verrassende reis langs de zogenaamde Stazioni dell’Arte, de kunststations.

Een aantal ondergrondse metrostations is namelijk voorzien van bijzondere kunstwerken. In totaal kun je meer dan honderd kunstwerken bewonderen, verspreid over een parcours van ruim twintig kilometer – van foto’s van Olivero Toscani (die de beroemde Benetton-portretten schoot) tot mozaïeken van William Kentridge.

Vooral de stations van linea 1 – en dan met name Dante, Museo, Toledo en Università – zijn fotogeniek. Station Museo is ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Gae Aulenti, met kleuren die je ook tegenkomt in het archeologisch museum, dat deze metrohalte zijn naam gaf.

In de hal staan kopieën van de beroemde Hercules Farnese, de Laocoöngroep en het paardenhoofd van Palazzo Carafa. In de gang naar het museum vind je Stazione Neapoli, een expositie met archeologische vondsten die werden gedaan tijdens de aanleg van deze metrolijn.

Ook station Municipio neemt je mee terug in de tijd, met een klein archeologisch park dat in 2021-2022 de deuren zal openen.

Metrostation Toledo is het meest spectaculair. Dankzij de Crater de Luz, een ruim dertig meter diepe ‘lichtkrater’ die in 2012 werd ontworpen door Oscar Tusquets Blanca, werd Toledo door The Daily Telegraph zelfs uitgeroepen tot het mooiste metrostation van heel Europa. Het effect van de blauwe krater wordt nog eens versterkt door de installatie On the beach, you and me, waarmee Bob Wilson je het gevoel geeft dat je in de branding wandelt.

Voor je door deze lichtkrater naar beneden rolt, bewonder je de mozaïeken van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge, met naast Napolitaanse iconen als de Vesuvius een aantal mediterrane mythen. Met Men at work herinnert Achille Cevoli Napels aan de mannen die de metrolijn aanlegden.

Het bekijken van de kunst houdt bij station Toledo overigens niet op als je het metrostation uitwandelt. Bovengronds, bij de ingang Via Diaz, maakte Kentridge Il cavaliere di Toledo, de ridder van Toledo.

Bij station Dante wordt letterlijk een stuk van Dante Alighieri’s werk uitgelicht. Ook is er een lange mozaïekmuur van Nicola De Maria; niet helemaal onze smaak. Station Università is veel mooier, met een kleurrijk parcours uit de creatieve koker van Karim Rashid, met op de trappen de afbeeldingen van Dante en zijn geliefde Beatrice.

foto’s: Carola Willemsen, Greta Gabaglio,
Giannis Papanikos & Vladimir Staykov

Nog meer tips voor een bezoek aan Napels
*daal af in de onderwereld van Napels
*maak ook een ritje met de funicolare
*het Napels van Elena Ferrante

Meer lezen over Napels en omgeving?
Bestel dan een gesigneerd exemplaar van Mijn Napels (via deze link lees je meer over deze kleurrijke reisgids vol tips). Klik hiervoor op onderstaande button en vul je gegevens (en eventueel een gewenste signeertekst) in.

Bestel een gesigneerd exemplaar van Mijn Napels

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *