Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Verborgen in het volle zicht: de Vigna di San Martino in Napels

Op eeuwenoude afbeeldingen van Napels is de Vigna di San Martino op de Vomero-heuvel al te zien. Deze wijngaard is een van de groenste maar tevens geheimste plekjes van de stad. Je vindt de wijngaard boven in de stad, net onder het Castel Sant’Elmo en het Certosa di San Martino.

Zeven hectare aan wijnranken

De Vigna di San Martino is stedelijke landbouwgrond die bestaat uit kleine paadjes en gebouwen die door de eeuwen heen door monniken zijn aangelegd. Je hebt er bovendien een prachtig uitzicht op de Golf van Napels.

De wijngaard bestaat uit zeven hectare aan wijnranken, citroen- en sinaasappelbomen. Vroeger hoorde de wijngaard bij het kloostercomplex van San Martino.

Na de eenwording van Italië werd de wijngaard in beslag genomen door de Kartuizer monniken. De landbouwgrond werd gescheiden van het klooster van San Martino en verkocht aan particulieren. Uiteindelijk kocht de Napolitaanse kunstgaleriehouder Giuseppe Morra de grond in 1988.

Wijn van de Vomero-heuvel

Tegenwoordig is de organisatie Piedi per la terra actief in de wijngaard. Zij produceren zo’n vierduizend liter wijn per jaar met Aglianico-, Piedirosso-, Falanghina- en Catalanesca-druiven. Deze wijn is niet te koop, maar wordt verdeeld onder de leden van Piedi per la terra en bezoekers van de wijngaard.

Een andere vernieuwing zijn de moestuinen. Bewoners kunnen deze voor een jaar huren, zodat ze er hun eigen groenten kunnen verbouwen. Daarna moet er plek worden gemaakt voor de volgende op de wachtlijst, die enorm lang is.

Rondleiding met wijnproeverij

Ook worden er nu speciale dagen georganiseerd voor kinderen en gezinnen, die zich richten op landbouw en duurzaamheid, om de kennis over deze onderwerpen te vergroten.

Je kunt de wijngaard alleen bezoeken op dagen dat er evenementen zijn (bijna altijd in het weekend). Voor volwassen is de wijngaard af en toe geopend voor een rondleiding, natuurlijk mét een wijnproeverij.

Wijnproeverij tijdens je bezoek aan Napels

Wil je graag een wijnproeverij doen tijdens je verblijf in Napels en omgeving? Dan bieden Iris & Joël van Ontdek Napels een hele leuke laagdrempelige wijnproeverij op de hellingen van de Vesuvius aan.

Wil je een mooie fles wijn bestellen bij je diner? In deze blog tippen Iris en Joël hun favoriete wijnen uit de regio Campanië. Salute!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *