Als Inge van Milaan met Local een motto zou hebben, zou dat goed ‘a gelato a day keeps the doctor away’ kunnen zijn. Een knipoog naar de bekende appel die je elke dag zou moeten eten om gezond te blijven.
Inge: ‘Ik ben wel best kritisch op de kwaliteit van ijs en vind dus dat je lang niet overal écht lekker ijs kunt eten. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren genoeg ijsjes kunnen proeven in Milaan en heb ik inmiddels een aantal ijssalons waar ik terecht kan voor een écht lekkere gelato.
Soms kies ik voor klassieke smaken op basis van chocolade, noten en verse vruchten, maar soms ga ik naar een gelateria waar ze spannende(r) smaken maken, zoals pure chocolade met gember of aardbei met wodka.’
In dit artikel deelt Inge haar favoriete ijssalons, waar je de lekkerste gelato’s van Milaan kunt eten.
Ciacco
Stefano, het brein achter Ciacco, studeerde af als chemicus, maar kwam er al vrij snel na het afronden van zijn studie achter dat de passie van zijn opa en vader ook in hem zit. Hij besloot daarom net als zij ook als patissier aan de slag te gaan, maar dan mét gebruik van de kennis die hij tijdens zijn studie had opgedaan.
Het resultaat is verrukkelijk. Naast klassieke smaken zoals aardbei en stracciatella hebben ze hier ook altijd smaken die niet voor de hand liggen, maar wel het proberen waard zijn, zoals sorbetijs op basis van pompoen of ijs gemaakt met gezouten boter en karamel. Ook qua vegan of lactosevrij ijs is er bij Ciacco altijd een ruime keuze.
De gelateria van Ciacco ligt op een minuut op vijf lopen van het Piazza del Duomo, aan de Via Spadari 13, waar ook delicatessenzaak Peck en de indrukwekkende Pinacoteca Ambrosiana in de buurt zijn.
foto’s: Ciacco
Artico
Artico maakte de afgelopen jaren een groei door en heeft inmiddels vier ijssalons op strategische plekken in Milaan. Na Ciacco is dit mijn favoriete gelateria in het centrum van Milaan.
Aan de Via Dogana 1, op een steenworp afstand van de Duomo, geniet je hier van een heerlijke gelato. Artico is sterk in chocolade- en notensmaken en heeft daarin dus ook een grote variatie, van chocola uit Ethiopië tot een combi met gekonfijte sinaasappel en cuneese al rhum (pure chocolade met rum uit Cuneo).
De andere ijssalons van Artico zitten in Isola, in Città Studi en nabij Parco Solari. Artico heeft ook een zogenaamde Artico Academia, waar professionals opgeleid kunnen worden tot ijsmaker of uitbater van een ijssalon.
foto’s: Artico
Oggi – Officina Gelato Gusto Italiano
De ijssalon waar ik misschien wel het meeste kom, is Oggi. Tijdens mijn stadswandeling Milaan in een notendop komen we deze ook vaak tegen. Zeker tijdens de warme zomermaanden stoppen we hier dan even voor een verfrissende gelato.
Oggi is goed in zowel de fruitsmaken (meestal op waterbasis) als in romige chocolade- en notenvarianten. Zeker het proberen waard is de pulcinella, die bestaat uit ricotta, gekonfijte sinaasappelschil en chocolade.
Hoewel ik over het algemeen een voorkeur heb voor roomijs, kies ik hier vaak voor een frisse smaak als meloen of citroen. Ook hebben ze bij Oggi heerlijke ghiaccioli, waterijsjes gemaakt van vers fruit.
Oggi heeft twee filialen aan dezelfde straat, zowel aan Corso Garibaldi 60 als een kleinere vestiging op nummer 55.
foto’s: Oggi – Officina Gelato Gusto Italiano
Antica Gelateria Sartori
Na aankomst op of voor vertrek vanaf Milano Centrale kun je voor een goed ijsje terecht op twee plekken. Allereerst bij de klassieke kiosk van Antica Gelateria Sartori, die aan de oostzijde van het station staat, aan het Piazza Luigi di Savoia, vlak bij de bussen die je naar het vliegveld Orio al Serio (Bergamo) brengen.
Deze ijssalon bestaat al sinds 1937 en maakt gewoon goed ijs. Sinds 2024 zitten ze op een nieuwe locatie. Niet heel romantisch, maar wel ideaal als je vanaf hier de bus of trein wil nemen of na aankomst in de stad meteen een lekker ijsje wil eten.
foto’s: Antica Gelateria Sartori
Paolo Pomposi
Op het station zelf kun je voor een goede gelato het beste naar de Mercato Centrale (Via Gianni Battista Sammartini) gaan. Deze food court aan de westzijde van het station heeft tientallen kraampjes van kwalitatief goede Italiaanse restaurants en producenten.
Je vindt hier onder andere het heerlijke zuurdesem brood van bakker David Longoni of proeft de risotto alla milanese van Sergio Barzetti. Voor een lekker ijsje kun je terecht bij de ijssalon van Paolo Pomposi.
Je vindt hier heerlijke smaken gemaakt met natuurlijk ingrediënten en zo min mogelijk toevoegingen. Omdat er alleen met verse smaken wordt gewerkt, varieert de ijskaart per seizoen.
foto’s: Mercato Centrale Milano
Out of the box
De naam van deze ijssalon verklapt het al een beetje: bij deze gelateria denken ze out-of-the-box. Het resultaat is een bijzondere collectie van ijssmaken, ingedeeld in drie categorieën.
Allereerst zijn er de gezonde en plantaardige smaken, op basis van rauwe of volkoren ingrediënten, die worden weergegeven met groene kaarten. Ik kies graag voor kokos of pistache.
De smaken die op de blauwe kaarten staan, zijn klassieke smaken op basis van melk of room, zoals stracciatella, gianduia en hazelnoot.
Wil je liever een ijsje op waterbasis? Kies dan een van de smaken die op de witte kaarten staan beschreven, zoals more (bramen), melone (meloen) of fragola (aardbei).
Mocht je echt niet kunnen kiezen, dan neem je een box met daarin zes kleinere bakjes, elk gevuld met een andere smaak naar keuze.
Out of the box ligt aan de Via Malpighi 7, in de sfeervolle wijk Porta Venezia, waar je ook goed terecht kunt voor een aperitivo of een diner. Ben je er overdag? Loop dan ook door naar de prachtige wijk Quadrilatero del Silenzio, waar prachtige art nouvea-villa’s staan en je zelfs een kolonie flamingo’s kunt bewonderen!
Out of the box heeft ook een filiaal in de wat minder bekende wijk Porta Romana. Naast ijs kun je hier ook huisgemaakte biscotti en chocolaatjes kopen.
foto’s: Out of the box
Carmen Gelato
In de iets minder bekende maar absoluut gezellige wijk rondom metrohalte Wagner, vind je diverse ijssalons die allemaal beweren het beste ijs van de stad te maken. Inderdaad maken veel gelateria’s hier heerlijk ijs, maar voor mij springt Carmen Gelato (Via Carlo Ravizza 3) er echt uit.
Niet alleen vanwege het lekkere ijs, gemaakt met verse en zoveel mogelijk biologische ingrediënten, maar ook vanwege het fijne interieur waar genoeg ruimte is om rustig van je ijsje te genieten.
Bij Carmen kies je niet alleen tussen een coppetta (bakje) of cono (hoorntje) maar kun je ook nog kiezen voor een heerlijk knapperig zelfgemaakt hoorntje.
De smaken variëren hier dagelijks omdat er gewerkt wordt met verse ingrediënten die niet het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Een aanrader is mandorla e rosmarino (amandel en rozemarijn) of de pittige combi van framboos, passievrucht en rode peper.
foto’s: Carmen Gelato
Antica Gelateria Porta Genova
Met een ijsje in de hand langs het Naviglio Grande slenteren, is altijd een goed idee. In de praktijk blijkt dit wat lastiger te zijn, want de betere ijssalons zitten niet aan het kanaal maar in de omliggende straten.
Een van de beste ijssalons in deze buurt ligt tegenover het metro- en treinstation Porta Genova (Piazzale Stazione Genova). Niet echt een gezellige plek, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van het ijs.
Gelateria Artigianale Porta Genova is een no-nonsense gelateria waar de keuze enorm is (ook voor vegan ijs) en je zonder je zorgen te maken om de prijs een flink ijsje kunt eten. Als je snel bent en het niet te warm is, kun je een deel ervan ook nog opeten met zicht op het water!
Rivareno
In de gezellige wijk Brera zijn diverse ijssalons die er prachtig uitzien en hele fotogenieke ijsjes serveren, maar waarvan de kwaliteit in veel gevallen niet zo hoog is als je op basis van de uitstraling van winkels zou denken.
Mijn advies is om de belangrijkste straat in de wijk te mijden als het gaat om ijssalons en bij Rivareno, aan de Via Mercato 20, een lekker ijsje te halen. Een van hun knallers is de smaak contessa, vanille-ijs met amaretti (amandelkoekjes) en gesuikerde amandelen.
De zaak ontstond toen een paar vrienden besloten om er samen met een ijsmaker uit Bologna voor te zorgen dat zij het beste Italiaanse ijs ooit zouden maken. Of dat gelukt is? Dat mag je zelf beoordelen na een bezoekje aan hun zaak in Brera of die aan de Via Col di Lana (aan de oostzijde van het Naviglio Grande).
foto’s: Rivareno
Fatto con Amore
Leonardo da Vinci’s Laatste Avondmaal trekt dagelijks honderden bezoekers. Een toeristische trekpleister betekent vaak dat het wat lastiger is om een goede horecagelegenheid te vinden, maar inmiddels weet ik dat je op nog geen tien minuten van Da Vinci’s meesterwerk terecht kunt voor een goede gelato.
Althans, in de mooie maanden, want deze gelateria sluit, zoals dat tot een aantal jaar geleden voor veel ijssalons gebruikelijk was, in de wintermaanden de deuren.
Wees niet verbaasd als er een rij voor de deur van Gelato Fatto con Amore (Corso Magenta 30) staat. Bij deze klassieke ijssalon vind je vooral bekende smaken, hoewel de ijsmaker ook hier weleens inventief is en verrassende smaken als passievrucht met munt of citroencrème bedenkt (veel romiger dan de klassieke citroensorbet). De prijzen zijn heel eerlijk, dus ga hier gerust even proeven als je in de buurt bent.
foto’s: Fatto con Amore
Pavé Gelati & Granite
De oprichters van Pavé werden in eerste instantie bekend vanwege de heerlijke croissants, taartjes en panettones die uit hun ovens komen. Een aantal jaar geleden openden ze ook een ijssalon, die later ook werd gevolgd door een tweede gelateria.
Beide gelateria’s liggen niet heel centraal, hoewel de eerste vestiging aan de Via Cesare Battisti 21 vanaf de Duomo wel te voet te bereiken is.
Net als bij de zoete lekkernijen is ook hier het concept om vooral kwalitatieve ingrediënten te gebruiken en pure ijsjes te maken. Het aanbod is beperkt, zodat ze geen overschotten hebben en dus altijd vers ijs kunnen serveren.
Een aanrader is de sbrisolona, gebaseerd op een kruimelnotenkoek met amandelen (zie deze blog), op smaak gebracht met vanille en geraspte citroenschil.
foto’s: Pavé Gelati & Granite