Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bosco Verticale – groene wolkenkrabbers in Milaan

De beroemdste wolkenkrabbers ter wereld vind je waarschijnlijk in New York. De skyline van deze stad wordt gekenmerkt door hoge torens in allerlei vormen maten, die je blinkend verwelkomen als je voor het eerst de stad binnenrijdt.

Manhattan-wolkenkrabbers-skyline-New-York (1) Manhattan-wolkenkrabbers-skyline-New-York (2)

Saskia trotseerde tijdens haar bezoek aan New York zowel het Empire State Building als Rockefeller Center, met een schitterend uitzicht over Manhattan als beloning. Dat is toch letterlijk en figuurlijk van een wat andere hoogte dan het uitzicht van een van de torens in ‘het middeleeuwse Manhattan’, het Toscaanse stadje San Gimignano

Ook Milaan kent heel bijzondere wolkenkrabbers. Daar hebben we geen van allen al zelf bovenop gestaan, maar de filosofie erachter is te mooi om niet met jullie te delen.

Bosco-Verticale-Milaan (1)

Deze twee groene wolkenkrabbers, Bosco Verticale (‘Verticaal Bos’) genaamd, vind je in de wijk Porta Nuova. Ruim 290.000 vierkante meter wordt opnieuw ingericht naar de modernste maatstaven, waarvoor de betrokken architecten van Boeri Studio vooral inspiratie hebben opgedaan in New York, Londen, Vancouver en Chicago. En dat allemaal op loopafstand van de Scala, van de kunstzinnige wijk Brera en het Castello Sforzesco.

De ene groene flat ligt aan de Via de Castillia, de andere aan de Via Confalonieri. Ze zijn respectievelijk 110 en 80 meter hoog, met balkons vol groen. In totaal worden er zo’n 900 bomen geplant! Maar dat is niet het enige ‘natuurlijke’ aan deze flats. Hoe hoger je woont, hoe indrukwekkender het uitzicht is, met een unieke kijk op de besneeuwde Alpentoppen in het noorden.

De groene flats zijn overigens het hele jaar door groen, met elk seizoen een viertal bloemen- en plantensoorten. In het voorjaar bloeit onder andere magnolia en jasmijn, in de zomer vind je er groen van eiken, olijfbomen en granaatappelbomen. De herfst zorgt voor rode en oranje tinten tussen het groen, in de winter blijven de flats groen met onder andere moerbeibomen en Turkse hazelaars.

Bosco-Verticale-Milaan (2)

Het Bosco Verticale is uiteraard niet alleen maar mooi. Volgens de architecten produceren de twee flats ook energie en dragen ze bij aan een specifiek microklimaat. Bovendien houden de bomen het lawaai van de stad tegen, zodat je je als bewoner bijna echt in een afgelegen bos waant.

Naast dit ‘verticale bos’ vind je in de nieuwe wijk ook een vijf kilometer lang fietspad (voor een nog betere bereikbaarheid vanuit het centrum) en de Biblioteca degli Alberi, een openbaar park dat zo’n 90.000 vierkante meter beslaat. Zo is er ook veel groen voor de niet-bewoners van het ‘verticale bos’!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *