Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Panettone – een kijkje bij de bakker in Milaan

Panettone is het Italiaanse kerstgebak bij uitstek. De oorsprong van de panettone ligt in Milaan – tijd dus om een kijkje te nemen bij een Milanese panettonebakker!

panettone-Milaan-11

Al eeuwenlang wordt dit traditionele zoete kerstbrood door Milanese bakkers gemaakt. Het recept dat nog steeds als uitgangspunt dient voor de ‘echte’ panettone zou al meer dan vijfhonderd jaar oud zijn…

panettone-Milaan-3

Zoals bij veel andere Italiaanse tradities bestaat er een mooi verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de panettone. Hoofdrolspeler in dit verhaal is Toni, die stiekem verliefd was op Adalgisa, de dochter van een bakker die een kleine winkel runde in Milaan. Adalgisa werkte hard om haar vader bij te staan.

Toni besloot eveneens in de bakkerij te gaan werken, zodat hij zo vaak mogelijk bij zijn geliefde kon zijn. Hij verzon de slimste streken om aan boter te komen, zodat hij het brood lekkerder kon maken. Dat werd al gauw opgemerkt door de klanten en van heinde en verre stroomden ze toe om Toni’s brood, pan di Toni, te kopen. Dat leverde Toni niet alleen een gelukkige en welgestelde bruid op, maar ook een culinaire erfenis. Nog altijd genieten de Milanezen van zijn beroemde pan di Toni, panettone.

Volgens anderen zou de panettone zijn naam te danken hebben aan hertog Ludovico il Moro, die het lang geleden in Milaan voor het zeggen had. Hij zou het brood toen hij voor het eerst een exemplaar in handen had ‘panettone’ hebben genoemd, ‘groot brood’.

Dit bijzondere brood is nu weer volop verkrijgbaar. Fotograaf Paolo Bona nam een kijkje bij een Milanese bakker en volgde het bakproces van de panettone op de voet:

panettone-Milaan-1 panettone-Milaan-2panettone-Milaan-4 panettone-Milaan-5 panettone-Milaan-6 panettone-Milaan-7 panettone-Milaan-8 panettone-Milaan-8b panettone-Milaan-9 panettone-Milaan-10foto’s: Paolo Bona

Wij snijden binnenkort de eerste panettone alvast aan! Jullie ook?

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *