Download gratis de Ciao tutti app!

La Festa della Repubblica – op 2 juni viert men feest in Italië

Op 2 juni viert men in Italië La Festa della Repubblica, het feest van de republiek. Overal wappert de nationale driekleur en in Rome kleurt zelfs de hemel even groen-wit-rood.

Sinds het op 2 en 3 juni 1946 gehouden referendum waarin de Italiaanse bevolking de republiek verkoos boven de monarchie, is deze dag een officiële feestdag, die gevierd wordt met parades, vliegtuigshows en de Italiaanse driekleur.

Na 85 jaar een koninkrijk te zijn geweest, werd Italië – met 12.717.923 vóór en 10.719.284 stemmen tegen – een republiek. De leden van het koninklijk huis werden verbannen. Pas in 2002 mochten de mannelijke nakomelingen van het huis van Savoye de grens van Italië weer oversteken – daarvoor was zelfs een wijziging van de grondwet nodig.

Italiaanse driekleur
Op 2 juni wappert overal de nationale driekleur. De Italiaanse vlag, de tricolore, bestaat echter al veel langer dan de Italiaanse Republiek. Het driekleurige symbool wappert al sinds 7 januari 1797.

De geboortegrond van de vlag is Reggio Emilia, maar de kleuren zijn afkomstig uit Milaan. Het wapenschild van Milaan bestaat uit een rood kruis op een witte achtergrond. Samen met de groene kleur van de Milanese burgerwacht levert dit de vrolijke driekleur op.

Italianen die niet uit Milaan afkomstig zijn, geven echter een heel andere uitleg aan de drie kleuren. Zo zouden de drie kleuren staan voor geloof, hoop en liefde. Of voor hoop (groen), overtuiging (wit) en liefdadigheid (rood).

Weer anderen maken het nog poëtischer: groen zou symbool staan voor de vruchtbare Italiaanse heuvels, wit voor de besneeuwde bergtoppen en rood voor het bloed dat vergoten is bij het ontstaan van de Italiaanse Republiek. Wat de oorsprong ook is, feit is dat de Italiaanse driekleur vandaag de dag menig hart sneller doet kloppen…

Ook een Italiaanse vlag in huis? Vlaggenclub.nl biedt het grootste assortiment vlaggen, van kleine bootvlaggetjes tot vlaggenlijnen en van statige luxe vlaggen tot deftige tafelvlaggen.

Mocht jouw gewenste vlag nog niet in het assortiment zijn opgenomen, dan maken ze hem voor je. Stuur gerust een berichtje naar hun vriendelijke klantenservice en de kans is groot dat je de volgende dag alsnog jouw vlag kunt bestellen.

In hun webshop vind je ook meerdere Italiaanse vlaggen plus een aantal vlaggen van de verschillende Italiaanse regio’s. Als lezer van Ciao tutti krijg je de gehele maand juni 10% korting op het hele assortiment. Gebruik hiervoor in hun webshop de code CiaoTutti (geldig tot en met 30 juni 2021).

Driekleur in de lucht
De Frecce Tricolori, ‘de driekleurige pijlen’, is de bijnaam van de Pattuglia Acrobatica Nazionale (PAN), die elk jaar de Italiaanse driekleur in de Romeinse lucht schildert.

Deze permanente groep, die deel uitmaakt van de militaire luchtmacht, bestaat uit tien vliegtuigen, waarvan negen altijd in formatie vliegen en één toestel geschikt is voor solovluchten. Hiermee is deze PAN het grootste militaire ‘acrobatenteam’ ter wereld. In deze blog lees je er meer over.

foto’s: Camillo Granchelli & Salvatore Micillo

Symbool van de republiek
Het embleem van de Italiaanse republiek is veel minder oud. Op 5 mei 1948 – na een creatief proces van maar liefst 24 maanden, waarbij circa vijfhonderd Italianen meer dan achthonderd ontwerpen indienden – werd gekozen voor dit symbool, ontworpen door de Romein Paolo Paschetto:

Italiaanse-republiek

‘Het lied van de Italianen’
Terwijl je overal de driekleur ziet wapperen, zul je vandaag ook regelmatig het Italiaanse volkslied horen, Il Canto degli Italiani, oftewel ‘het lied van de Italianen’, is de officiële naam van het Italiaanse volkslied. De Italianen zelf noemen hun volkslied ook wel Inno di Mameli, omdat het werd geschreven door Goffredo Mameli.

Toen Mameli het lied in 1847 schreef, heerste er in Italië een periode van grote onrust. Er woedden ontelbaar veel volksopstanden om de eenwording van Italië te realiseren – en net zoveel relletjes om de eenheid van de regio’s te behouden.

Die strijd vind je dan ook terug in de sfeer van het volkslied: veel strofes verwijzen naar de strijd van de inwoners van het land dat we nu als Italië kennen om van Italië een onafhankelijk land te maken. Gezamenlijk binden ze de strijd aan tegen de jarenlange buitenlandse bezetting. Het volkslied is een uiting van deze strijd – en er zijn dan ook maar weinig Italianen die het met droge ogen kunnen zingen.

Je vindt het Italiaanse volkslied – met vertaling en toelichting – in deze blog. Zo kun je vandaag – of je in Italië bent of niet – uit volle borst meezingen en de driekleur, al dan niet figuurlijk, laten wapperen!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

246 reacties

 1. Anne Schetters

  Graag zou ik optie C Italiaanse vlag met wapen ontvangen. Ik heb nu een zelf gemaakte, maar deve is natuurlijk feel mooier.

 2. Oh, prachtig. Leuk voor de achterbank als je met de auto, naar Italie, rijd.
  Zien ze meteen dat je grote fan bent.
  We “wapperen” graag mee.
  Succes.

 3. Ik zou de Italiaanse vlag laten wapperen voor alle Italianen in Nederland die, in deze nare coronaperiode, hun vrienden en familie niet konden bezoeken of ontvangen. Ik heb altijd het gevoel dat zeker de familiebanden bij
  Italianen toch wat nauwer zijn, dan bij anderen. nu alles langzamerhand weer wat losser wordt, mag de vlag uit.
  In dit geval de Italiaanse vlag. Ik kies voor optie A, maat ben met alles blij.

 4. Frans Muijrers

  onze zoon woont in Italië en om hem en zijn familie een haart onder de riem te steken, zouden we de Italiaanse vlag naast de Nederlandse willen laten wapperen.

 5. Angelique andreoli

  Voor al mn verre familieleden in Italie

 6. Voorlopig nog even geen vakantie in Italië voor ons. Dus daarom ding ik graag mee voor pakket A, het feestpakket, zodat we thuis ons huis en de tuin in Italiaanse feestsferen kunnen maken zodat we niet zoveel heimwee hebben en toch kunnen genieten van de mooie Italiaanse driekleur. Daar zal mijn hele gezin van opvrolijken.

 7. Ik zou graag de tricolore willen ontvangen zodat wij met vakantie op de caravan, in de auto kunnen laten zien dat we echte Italië fans zijn.
  Daarnaast gaan we ook ieder jaar met zo’n 150 fietsers door de Dolomieten voor het goede doel KIKA (www.girodikika.nl) . Daarbij beman ik een van de controle posten en het zou geweldig zijn om naast onze eigen drie-kleur en de vlaggen van Kika een mooie Italiaanse tricolore te kunnen ophangen.
  Bij voorkeur zou ik graag pakket B kiezen, daarna A en C is natuurlijk ook heel mooi.

 8. Bert Sattler

  Ik wil de Italiaanse vlag laten wapperen voor Luca Panichi uit Perugia, Luca was een veel belovende jongeling in het wielrennen tot dat hij een ongeluk kreeg en verlamd raakte.
  Nu is hij in zijn rolstoel bij allerlei evenementen aanwezig, beklimt eens per jaar de Stelvio om de Italiaanse clini clowns te sponsoren.
  Verder maakt hij zich hard voor verkeersveiligheid en ontwikkelt veel sociale activiteiten.
  Zijn lijfspreuk is Sempre avanti

 9. Ik ga voor A: het Italiaans feestpakket. Onze jaarlijkse trip naar Italië kan helaas niet doorgaan, dus plan ik een Italiaanse avond thuis. Met heerlijk Italiaans eten, cocktails, muziek,… . En met dit feestpakket breng ik het Italiaanse vakantiegevoel nog dichterbij huis.

 10. Gerard van Borrendam

  Ik wil de Italiaanse vlag doen wapperen voor al het medisch personeel van het hospitaal van Bergamo dat een wekenlange heroïsche strijd heeft gevoerd tegen het Coronavirus.
  Heb belangstelling voor optie C

 11. Paul Wijnants

  Ik wil de Italiaanse vlag laten wapperen voor alle slachtoffers van het Coronavirus, in de eerste plaats in Italië, maar natuurlijk ook in de rest van de wereld.
  Graag optie B.

 12. Optie B, graag

 13. Koen De Smedt

  Graag zou ik de “bandiera italiana” laten wapperen op de Italiaanse feestdag voor mijn Italiaanse vrienden : Dario Urselli en Chiara Bonato, Matilde Sardiello en Francesco Carone, Francesca Carone, Alba Pasotto, Elisa jean Terino …en alle Italianen.
  Graag optie C.

 14. Joke van den Berg

  Graag het Italiaans feestpakket zodat mijn man voor vrienden en familie pizza’s kan bakken in zijn pizza houtoven en hij er met het pakket een extra feest van kan maken.

 15. arno Hertogs

  ik laat de vlag wapperen voor de duizenden ondernemers die door deze crisis hard getroffen worden.

 16. Pieter Snijders

  Bravo, bravissimo per tuto Italia! Corona voorbij? Morgen naar la Bella? Saluti, Pieter Snijders, Natuurlijk voor A, Vlag heb ik allang!

 17. Ik doe graag mee voor C, vlag met wapen. Voor mijn zus die zelf vind dat ze eigenlijk in Italië geboren had moeten zijn

 18. Ik wil de Italiaanse vlag laten wapperen ter nagedachtenis voor alle mensen die zijn overleden aan covid-19. Ik zou graag prijs A willen winnen.

 19. Italië♥️

 20. M.G. Middendorp

  We houden van Italië en zijn dol op alles wat het land heeft te bieden. Prijs A zou ik dolgraag willen winnen.

 21. Heel graag B. De Italiaanse vlag. Die wil ik laten wapperen ter ere van mijn vader waarmee ik als achtjarige jongen op reis was in Sorrento, in 1973. Datzelfde jaar zou hij nog sterven op 42 jaar ! Hij en ik hebben Italië in ons hart en ik koester nog altijd die mooie tijd in de baai van Napoli.

 22. Ik wil de Italiaanse vlag laten wapperen voor onze zoon, onze Italiaanse schoondochter en en onze kleinkinderen en zijn Italiaanse schoonfamilie!
  Zij wonen midden in Lombardije en de afgelopen periode was best pittig! Ik hoop van harte ze binnenkort weer in onze armen te kunnen sluiten.
  Ik ga graag voor B!

 23. Daniëlle Beurskens

  Bij wappert de Italiaanse vlag voor alle Italiaanse zorghelden, mensen met vitale beroepen, en iedereen die (persoonlijk) geraakt is door het coronavirus. Daarnaast denk ik ook aan mijn Italiaanse collega’s, die in tijden van crisis niet naar hun familie konden en noodgedwongen op afstand contact moeten houden.
  Graag zou ik pakket A winnen, om samen met deze twee collega’s een stukje Italië hierheen te halen!

 24. Claudia Nieste

  Ik zou de vlag uithangen voor mijn moeder! Wij zouden samen naar Italia gaan en dat is helaas geannuleerd… Zij verheugde zich er zoveel op. Nu wil ik Italië naar Nederland halen en haar in het zonnetje zetten

 25. Monique Stoppels

  Italië, Ik mis je!!!

 26. Leuk voor ons Italiaanse feestje! Ik doe mee voor pakket A.

 27. Jacques Gerards

  Ik wil , ondanks het Süd Tirols sentiment, de vlag uithangen voor familie Barbieri en personeel van
  Hotel Gantkofel in Andrian (Bozen) in deze moeilijke tijd! Sinds 2007 verblijven wij daar minimaal een keer per jaar! Het is daar elke keer weer THUIS komen. Dit jaar is nog ongewis of we deze familie weer kunnen begroeten.
  Ik wil gaan voor B.

 28. Sonja van den Beemd

  Ik doe graag mee met deze winaktie.
  Ik zou gaan v oor optie a het Italiaanse feestpakket.

 29. De Clercq Jessica

  Voor onze Italiaanse vrienden die we op deze moment met hart en ziel missen .

 30. Filip Platti

  Voor alle Italianen, maar vooral ter nagedachtenis aan mijn grootvader Gino, Luigi Platti.

 31. Bieke Lammertyn

  Graag optie B.

 32. Riviere Monique

  Voorlopig nog even geen vakantie in Italië voor ons. Dus daarom ding ik graag mee voor pakket A.

 33. Ik wel deze vlag winnen euuhm voor mezelf haha!
  Optie B!

 34. B
  Nu ken ik alle kaden, alle stegen,
  En de Palazzo’s. En ik voel me warm.
  Ik liet mijn hart hier achter, allerwegen.
  (En op de Academie-brug mijn arm,
  Mijn nier op de Rialto. En mijn lever,
  Die liet ik achter op het Arsenaal.)…

 35. Marcel Zwart

  ik zou zelf graag de Italiaanse vlag willen winnen,optie B
  Ik heb ook de tricolore op mijn arm getatoeëerd

 36. Vincent Volmer

  Ik wil de Italiaanse vlag laten wapperen voor mijn vrouw en schoonfamilie in Napels en alle helden in deze zeer bijzondere periode. Pakket A past heel goed bij deze gemengde Nl/I familie.

  #andratuttobene
  #inboccaallupo

 37. Van Havere dimitri

  De Italiaanse vlag zou uithangen voor alle slachtoffers van het corona virus, voor alle zorgverleners die 7/7 alles geven! En voor ‘fai rumore’, wat een fantastisch lied was, voor Italie tijdens eurosong, maar dit jammer genoeg niet heeft kunnen performen! Graag kans voor pakket A aub.

 38. Graag zouden wij de Italiaanse vlag laten wapperen voor alle getroffenen door het Corona-virus, voor alle zorg- en hulpverleners en voor de geweldige solidariteit van de Italianen. Maandag 15 juni vertrekken we terug naar onze Casa in Abruzzo en daar zouden we de vlag laten wapperen en de vakantiegasten van onze B&B graag laten meegenieten door hen een kleine Italiaanse attentie te geven.

 39. Graag pakket A of B

 40. Leuke actie ! Ik wil de Italiaanse vlag laten wapperen voor alle mensen die blijven werken en zich inzetten tijdens deze moeilijke periode : politie , medisch personeel , kassamedewerkers , leveranciers enz… En ook voor de mensen die getroffen zijn door de corona : de zieken , de doden en hun naaste familie en vrienden.Voorkeur : Pakket B

 41. Marijke Boulet

  Toffe wedstrijd ! Ik wil de Italiaanse vlag laten wapperen voor iedereen die zich inzet in deze tijd of wie te maken krijgt met corona : medisch personeel , zieken /doden en hun familie en vrienden , leger , vrijwilligers , politie , …. Voorkeur : Pakket C

 42. Monique Stoppels

  Je moet toch altijd zel de ( Italiaanse) slingers ophangen!!

 43. Ik zou de vlag laten wapperen voor onze deelnemers aan onze jaarlijkse Italiaanse pasta-avond! Graag dus A!

 44. Winactie: als ik een pakket zou winnen, zou ik voor pakket B gaan. Ik zou de vlag graag willen laten wapperen voor mijn Italiaanse gastfamilies op wie ik heel trots ben. Ze hebben me liefdevol opgenomen en ik heb me een heuse Italiaanse gevoeld. Graag zou ik dat gevoel langer willen vasthouden en mijn trots willen laten zegevieren!

 45. Patrick Mertens

  Doe heel graag mee voor het feestpakket A

 46. Cornelis Annemie

  Super, doe graag mee voor A het Italiaans feestpakket!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *