Home » Nieuws uit Italië » La Festa della Repubblica – op 2 juni viert men feest in Italië
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

La Festa della Repubblica – op 2 juni viert men feest in Italië

Op 2 juni viert men in Italië La Festa della Repubblica, het feest van de republiek. Overal wappert de nationale driekleur en in Rome kleurt zelfs de hemel even groen-wit-rood.

Ter ere van deze nationale feestdag mogen wij trakteren op de Italiaanse vlag of op een tricolore feestpakket. Maar eerst vertellen we je meer over de achtergrond van de Italiaanse driekleur en de feestelijkheden tijdens La Festa della Repubblica.

Sinds het op 2 en 3 juni 1946 gehouden referendum waarin de Italiaanse bevolking de republiek verkoos boven de monarchie, is deze dag een officiële feestdag, die gevierd wordt met parades, vliegtuigshows en de Italiaanse driekleur.

Na 85 jaar een koninkrijk te zijn geweest, werd Italië – met 12.717.923 vóór en 10.719.284 stemmen tegen – een republiek. De leden van het koninklijk huis werden verbannen. Pas in 2002 mochten de mannelijke nakomelingen van het huis van Savoye de grens van Italië weer oversteken – daarvoor was zelfs een wijziging van de grondwet nodig.

Italiaanse driekleur
Op 2 juni wappert overal de nationale driekleur. De Italiaanse vlag, de tricolore, bestaat echter al veel langer dan de Italiaanse Republiek. Het driekleurige symbool wappert al sinds 7 januari 1797.

De geboortegrond van de vlag is Reggio Emilia, maar de kleuren zijn afkomstig uit Milaan. Het wapenschild van Milaan bestaat uit een rood kruis op een witte achtergrond. Samen met de groene kleur van de Milanese burgerwacht levert dit de vrolijke driekleur op.

Italianen die niet uit Milaan afkomstig zijn, geven echter een heel andere uitleg aan de drie kleuren. Zo zouden de drie kleuren staan voor geloof, hoop en liefde. Of voor hoop (groen), overtuiging (wit) en liefdadigheid (rood).

Weer anderen maken het nog poëtischer: groen zou symbool staan voor de vruchtbare Italiaanse heuvels, wit voor de besneeuwde bergtoppen en rood voor het bloed dat vergoten is bij het ontstaan van de Italiaanse Republiek. Wat de oorsprong ook is, feit is dat de Italiaanse driekleur vandaag de dag menig hart sneller doet kloppen…

Win een Italiaanse driekleur of tricolore feestpakket!
Namens Vlaggenclub.nl mogen we trakteren op de Italiaanse driekleur en op een Italiaans feestpakket. Deze webshop voor en door liefhebbers van vlaggen biedt het grootste assortiment vlaggen, van kleine bootvlaggetjes tot vlaggenlijnen en van statige luxe vlaggen tot deftige tafelvlaggen.

Mocht jouw gewenste vlag nog niet in het assortiment zijn opgenomen, dan maken ze hem voor je. Stuur gerust een berichtje naar hun vriendelijke klantenservice en de kans is groot dat je de volgende dag alsnog jouw vlag kunt bestellen.

In hun webshop vind je ook meerdere Italiaanse vlaggen plus een aantal vlaggen van de verschillende Italiaanse regio’s. Als lezer van Ciao tutti krijg je de gehele maand juni 10% korting op het hele assortiment. Gebruik hiervoor in hun webshop de code CiaoTutti (geldig tot en met 30 juni 2020).

Daarnaast trakteert Vlaggenclub op:
A een Italiaans feestpakket, met cocktailprikkers, vlaggenlijn, zwaaivlaggetjes en de Italiaanse vlag
B een Italiaanse vlag van 100 x 150 centimeter
C een Italiaanse vlag met wapen van 50 x 75 centimeter

Kans maken? Laat dan voor 30 juni 2020 in een reactie helemaal onder aan deze blog weten voor wie jij de Italiaanse vlag wil laten wapperen. Vermeld ook welke prijs je wil winnen (A, B of C). Na afloop van de actie krijgen de drie winnaars persoonlijk bericht.

Driekleur in de lucht
Le Frecce Tricolori, ‘de driekleurige pijlen’, is de bijnaam van de Pattuglia Acrobatica Nazionale (PAN), die elk jaar de Italiaanse driekleur in de Romeinse lucht schildert. Deze permanente groep, die deel uitmaakt van de militaire luchtmacht, bestaat uit tien vliegtuigen, waarvan negen altijd in formatie vliegen en één toestel geschikt is voor solovluchten. Hiermee is deze PAN het grootste militaire ‘acrobatenteam’ ter wereld.

Dit jaar maken ze vanwege het coronavirus een Giro d’Italia, een reis door heel Italië, met spectaculaire vluchten boven onder meer Milaan, Codogno, Turijn, Florence en Perugia. De grande finale is zoals altijd op 2 juni in Rome, waar het luchtruim dankzij hun spectaculaire show even groen-wit-rood kleurt. Viva l’Italia!

foto’s: Camillo Granchelli & Salvatore Micillo

Symbool van de republiek
Het embleem van de Italiaanse republiek is veel minder oud. Op 5 mei 1948 – na een creatief proces van maar liefst 24 maanden, waarbij circa vijfhonderd Italianen meer dan achthonderd ontwerpen indienden – werd gekozen voor dit symbool, ontworpen door de Romein Paolo Paschetto:

Italiaanse-republiek

‘Het lied van de Italianen’
Terwijl je overal de driekleur ziet wapperen, zul je vandaag ook regelmatig het Italiaanse volkslied horen, Il Canto degli Italiani, oftewel ‘het lied van de Italianen’, is de officiële naam van het Italiaanse volkslied. De Italianen zelf noemen hun volkslied ook wel Inno di Mameli, omdat het werd geschreven door Goffredo Mameli.

Toen Mameli het lied in 1847 schreef, heerste er in Italië een periode van grote onrust. Er woedden ontelbaar veel volksopstanden om de eenwording van Italië te realiseren – en net zoveel relletjes om de eenheid van de regio’s te behouden.

Die strijd vind je dan ook terug in de sfeer van het volkslied: veel strofes verwijzen naar de strijd van de inwoners van het land dat we nu als Italië kennen om van Italië een onafhankelijk land te maken. Gezamenlijk binden ze de strijd aan tegen de jarenlange buitenlandse bezetting. Het volkslied is een uiting van deze strijd – en er zijn dan ook maar weinig Italianen die het met droge ogen kunnen zingen.

Je vindt het Italiaanse volkslied – met vertaling en toelichting – in deze blog. Zo kun je vandaag – of je in Italië bent of niet – uit volle borst meezingen en de driekleur, al dan niet figuurlijk, laten wapperen!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

219 reacties

 1. Anne Schetters

  Graag zou ik optie C Italiaanse vlag met wapen ontvangen. Ik heb nu een zelf gemaakte, maar deve is natuurlijk feel mooier.

 2. Oh, prachtig. Leuk voor de achterbank als je met de auto, naar Italie, rijd.
  Zien ze meteen dat je grote fan bent.
  We “wapperen” graag mee.
  Succes.

 3. Ik zou de Italiaanse vlag laten wapperen voor alle Italianen in Nederland die, in deze nare coronaperiode, hun vrienden en familie niet konden bezoeken of ontvangen. Ik heb altijd het gevoel dat zeker de familiebanden bij
  Italianen toch wat nauwer zijn, dan bij anderen. nu alles langzamerhand weer wat losser wordt, mag de vlag uit.
  In dit geval de Italiaanse vlag. Ik kies voor optie A, maat ben met alles blij.

 4. Frans Muijrers

  onze zoon woont in Italië en om hem en zijn familie een haart onder de riem te steken, zouden we de Italiaanse vlag naast de Nederlandse willen laten wapperen.

 5. Angelique andreoli

  Voor al mn verre familieleden in Italie

 6. Voorlopig nog even geen vakantie in Italië voor ons. Dus daarom ding ik graag mee voor pakket A, het feestpakket, zodat we thuis ons huis en de tuin in Italiaanse feestsferen kunnen maken zodat we niet zoveel heimwee hebben en toch kunnen genieten van de mooie Italiaanse driekleur. Daar zal mijn hele gezin van opvrolijken.

 7. Ik zou graag de tricolore willen ontvangen zodat wij met vakantie op de caravan, in de auto kunnen laten zien dat we echte Italië fans zijn.
  Daarnaast gaan we ook ieder jaar met zo’n 150 fietsers door de Dolomieten voor het goede doel KIKA (www.girodikika.nl) . Daarbij beman ik een van de controle posten en het zou geweldig zijn om naast onze eigen drie-kleur en de vlaggen van Kika een mooie Italiaanse tricolore te kunnen ophangen.
  Bij voorkeur zou ik graag pakket B kiezen, daarna A en C is natuurlijk ook heel mooi.

 8. Bert Sattler

  Ik wil de Italiaanse vlag laten wapperen voor Luca Panichi uit Perugia, Luca was een veel belovende jongeling in het wielrennen tot dat hij een ongeluk kreeg en verlamd raakte.
  Nu is hij in zijn rolstoel bij allerlei evenementen aanwezig, beklimt eens per jaar de Stelvio om de Italiaanse clini clowns te sponsoren.
  Verder maakt hij zich hard voor verkeersveiligheid en ontwikkelt veel sociale activiteiten.
  Zijn lijfspreuk is Sempre avanti

 9. Ik ga voor A: het Italiaans feestpakket. Onze jaarlijkse trip naar Italië kan helaas niet doorgaan, dus plan ik een Italiaanse avond thuis. Met heerlijk Italiaans eten, cocktails, muziek,… . En met dit feestpakket breng ik het Italiaanse vakantiegevoel nog dichterbij huis.

 10. Gerard van Borrendam

  Ik wil de Italiaanse vlag doen wapperen voor al het medisch personeel van het hospitaal van Bergamo dat een wekenlange heroïsche strijd heeft gevoerd tegen het Coronavirus.
  Heb belangstelling voor optie C

 11. Paul Wijnants

  Ik wil de Italiaanse vlag laten wapperen voor alle slachtoffers van het Coronavirus, in de eerste plaats in Italië, maar natuurlijk ook in de rest van de wereld.
  Graag optie B.

 12. Optie B, graag

 13. Koen De Smedt

  Graag zou ik de “bandiera italiana” laten wapperen op de Italiaanse feestdag voor mijn Italiaanse vrienden : Dario Urselli en Chiara Bonato, Matilde Sardiello en Francesco Carone, Francesca Carone, Alba Pasotto, Elisa jean Terino …en alle Italianen.
  Graag optie C.

 14. Joke van den Berg

  Graag het Italiaans feestpakket zodat mijn man voor vrienden en familie pizza’s kan bakken in zijn pizza houtoven en hij er met het pakket een extra feest van kan maken.

 15. arno Hertogs

  ik laat de vlag wapperen voor de duizenden ondernemers die door deze crisis hard getroffen worden.

 16. Pieter Snijders

  Bravo, bravissimo per tuto Italia! Corona voorbij? Morgen naar la Bella? Saluti, Pieter Snijders, Natuurlijk voor A, Vlag heb ik allang!

 17. Ik doe graag mee voor C, vlag met wapen. Voor mijn zus die zelf vind dat ze eigenlijk in Italië geboren had moeten zijn

 18. Ik wil de Italiaanse vlag laten wapperen ter nagedachtenis voor alle mensen die zijn overleden aan covid-19. Ik zou graag prijs A willen winnen.

 19. Italië♥️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *