Het Italiaanse ontbijt is heel simpel en snel: een heerlijke cappuccino of caffè met een brioche of cornetto of iets anders zoets in een van de vele koffiebarretjes.
Het ontbijten buiten de deur is echt onderdeel van de Italiaanse cultuur. We raden je dan ook aan om tijdens je verblijf in Milaan minstens één keer je dag in een koffiebarretje te starten. Staand aan de bar, met het gesis van de espressomachine op de achtergrond en druk gebarende Italianen om je heen.
Sommige adresjes in Milaan lenen zich echter ook voor een uitgebreider begin van de dag: aan een tafeltje in plaats van aan de bar, met naast een cappuccino en een dolce ook een glas vers geperst vruchtensap of een van de speciale ontbijtgerechten als havermout, pannenkoeken of roerei, die ook in Milaan steeds vaker op de kaart staan.
Inge van Milaan met Local tipt de tien fijnste adresjes voor het beste begin van de dag in Milaan, zodat je elke dag van je stedentrip anders kunt starten.
foto: Pasticceria Marchesi
Pavé Milano
Volgens Pavé Milano (Via Felice Casati 27 en Via della Commenda 25) is het ontbijt het belangrijkste moment van de dag. Dat zie je meteen aan de uitgebreide hoeveelheid lekkers die er op tafel komt, vers uit de oven, van brood en croissants tot taartjes en chocoladebroodjes.
Tijdens de kerstperiode maken ze hier een van de populairste panettones van de stad. Mocht je deze mee naar huis willen nemen, zorg dan dat je deze tijdig reserveert. Of geniet van een stuk panettone bij een cappuccino, als feestelijk ontbijt als je komt kerstshoppen in Milaan.
foto’s: Pavé Milano
Fiuri Milano
In de hippe maar bij toeristen nog niet zo bekende wijk Isola kun je ontbijten in het groen. Bij Fiuri (Piazza Fidia) is een kleine hoek vrijgemaakt waar je kunt genieten van heerlijke koffie en een stuk cake, taart of een lekker koekje.
Naast de heerlijke geuren van bloemen, koffie en zoetigheden, kan je hier ook lekker kletsen met de eigenaresse of een van de andere gasten van Fiuri. Laat je verrassen door deze fleurige plek!
foto’s: Fiuri
Pasticceria Giacomo
Giacomo is in de afgelopen jaren steeds bekender geworden in Milaan. Op diverse plekken in de stad, onder andere in het Museo del Novecento, heeft hij restaurants geopend.
Het hart van deze ondernemer ligt vooral aan de Viale Sottocorno, aan de oostzijde van het centrum. Naast een restaurant en bistro heeft Giacomo hier zijn pasticceria.
In een kleine, maar sfeervolle ruimte in negentiende-eeuwse stijl kun je kiezen uit de lekkerste taarten en de beste brioches. Probeer zeker zijn klassieker, de Bomba di Giacomo, een gebakje van bladerdeeg gevuld met slagroom en bosvruchten. Echt een buitengewoon lekker bommetje!
foto’s: Pasticceria Giacomo
Sugar
Met zo’n zoete naam weet je dat je hier je hart op kunt halen aan zoete croissantjes, chocoladebroodjes en taartjes voor bij je cappuccino of caffè.
Met mooi weer neem je plaats op het terras onder de bomen, zodat je wat langer de tijd hebt om van alle zoetigheden te genieten. Je vindt Sugar aan de elegante Via Vincenzo Monti, op nummer 26.
Pasticceria Rovida
Pasticceria Rovida (Via Domenico Scarlatti 21) is een ideale stop voor vertrek of na aankomst op Milano Centrale. Deze zaak, inmiddels een bottega storica, bestaat al sinds 1956 en wordt sinds 2006 gerund door moeder en haar dochters Caterina (in de bakkerij) en Maria Grazia (achter de toonbank).
Je vind hier natuurlijk de klassieke brioches, gevuld met crema pasticciera of een huisgemaakte jam. Maar Maria Grazia experimenteert ook graag met nieuwe smaken zoals een brioche met chocolade en pinda’s of met hartige varianten van de brioches. Probeer in de zomer ook hun heerlijke gelati.
Pasticceria Marchesi
Pasticceria Marchesi (Via Santa Maria alla Porta 11a) is een van de mooiste pasticcieria’s in Milaan. De winkel bestaat al sinds 1824, maar eerst werd er alleen gebak verkocht.
Rond 1900 besloot men ook koffie, thee en andere drankjes te serveren, zowel bij het ontbijt als later op de dag, als aperitivo. Je geniet hiervan al banco, of in de theesalon, achter in de zaak. De bediening gaat hier natuurlijk in stijl gekleed.
Tot voor kort was Pasticceria Marchesi nog altijd in handen van de familie Marchesi, maar in 2015 kocht modehuis Prada de patisserie. De familie Marchesi blijft gelukkig gewoon dolci bakken en koffie schenken.
Wel opende Pasticceria Marchesi twee nieuwe vestigingen, aan de luxe Via Monte Napoleone 9, tussen de grote modemerken, en in de Galleria Vittorio Emanuele II. In aanloop naar Kerstmis en Pasen is het alleen al watertanden van hun prachtige etalages!
foto’s: Pasticceria Marchesi
Gelsomina
Met producten gebaseerd op de Zuid-Italiaanse keuken waan je je bij Gelsomina het hele jaar door in mediterrane sferen. Een van de populairste producten hier is de maritozzo, een zacht, zoet broodje gevuld met slagroom uit Rome.
Alle producten die je hier vindt, van de koekjes tot en met de groenten voor de lunchgerechten, zijn van hoge kwaliteit en worden zo min mogelijk bewerkt, zodat je optimaal van de smaken kunt genieten.
Bij Gelsomina (Via G. Fiamma 2 en Via C. Tenca 5) kun je ook kiezen voor ontbijt met yoghurt en granen of fruit.
foto’s: Gelsomina
Voor de liefhebber van specialty coffee
Dat de Italianen van koffie houden, weten we allemaal. Maar er is ook steeds meer aandacht voor de kwaliteit en herkomst van de koffie.
Er zijn verschillende horecagelegenheden die alleen nog maar specialty coffee schenken, vaak van bonen van kleinere koffieplantages en zelf gebrand. Ik deel een aantal van mijn favoriete plekken.
LePolveri
LePolveri is een van de bakkerijen waar voor het brood wordt gewerkt met lievito madre en speciaal geselecteerde granen. Veel aandacht gaat uit naar het proces. In hun micropanificio aan de Via Ausonio, maar nog meer in de zaak aan de Via Vespri Siciliani, kun je terecht voor zoete lekkernijen als croissants en plumcake, ovenverse focaccia’s en lunchgerechten, allemaal met deeg als basis.
De koffie wordt geleverd door twee kleinschalige Italiaanse koffiebranderijen. Daarnaast is er elke maand een speciale koffie die past bij het seizoen en de producten die ze bij LePolveri uit de oven toveren.
foto’s: LePolveri
Clandestino non esiste
Clandestino non esiste is eigenlijk uit noodzaak geboren. Toen het lastig werd om het brood en banket voor Enoteca Onest in de keuken van deze zaak te produceren, gingen ze op zoek naar een locatie waar dit wel kon.
Ze stuitten op een productielocatie met winkel aan de rustige Via Conte Rosso, in het hart van de wijk Lambrate. Toen de productie eenmaal op gang kwam, besloot men de winkel in te richten. Hier kun je nu zes dagen per week terecht voor heerlijke brioches, zuurdesembrood, focaccia’s en specialty coffee.
Van deze lekkernijen geniet je al banco, op het pleintje tegenover de winkel, tijdens een picknick in het park of in je appartement.
foto’s: Roy van zeropxl
Cafezal
Een van de snelst groeiende specialty coffee-zaken in Milaan is Cafezal. De Braziliaanse Carlos besloot een aantal jaar geleden dat hij zijn kennis over koffie met de Milanezen wilde delen.
De koffie die je hier vindt wordt door Carlos zelf geselecteerd en vervolgens in Milaan gebrand. In de coffee hub aan de Viale Premuda geniet je niet alleen van koffie en zoetigheden, maar kun je ook terecht voor koffieworkshops en -cursussen.
Daarnaast is er een coworking-ruimte in de kelder, mocht je wat werk moeten verrichten. In elke vestiging kun je ook de (gemalen) bonen van Cafezal kopen om thuis lekker na te genieten van je reis.
foto’s: Cafezal