Naar hoofdinhoud Naar navigatie
23 december 2024

Proef de lekkerste pizza’s in Milaan – een lijstje met onze 10 favoriete pizzeria’s

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten pizza’s te krijgen in Milaan. Van de Napolitaanse met dikke rand (al dan niet gevuld) tot pizza’s met een krokante, dunne bodem. Inge van Milaan met Local tipt een kleine selectie van pizzeria’s in Milaan die zeker de moeite waard zijn. Buon appetito!

foto: Cagiada

Crosta

De pizza’s van Crosta (Via Felice Belotti 13) staan bij veel Milanezen boven aan de lijst van lekkere pizza’s. Je kunt hier de hele dag door terecht voor de zogenaamde pizza alla pala. Deze pizza’s zijn rechthoekig en in het deeg zit wat meer water, waardoor het lichter verteerbaar is.

Naast klassieke varianten hebben ze ook een selectie ‘moderne’ pizza’s belegd met bijvoorbeeld humus, gerookte paprika en guacamole of gestoofde groente en Griekse yoghurt. Da provare!

Wil je een liever een traditionele ronde pizza eten? Die kun je bestellen of afhalen bij het lab van Crosta, aan de  Via Melzo 5.

foto’s: Crosta

Cagiada

Als ik een pizza wil eten maar niet te zwaar wil eten, ga ik graag naar Cagiada (Via Festa del Perdono 4 en Via Emilio Cornaglia 8). De pizza’s die ze hier maken, hebben een hele dunne bodem, waardoor ze absoluut niet zwaar op de maag liggen.

De grote eter zal misschien nog wel een tweede pizza lusten of de maaltijd willen aanvullen met een voorgerechtje of af willen sluiten met een (huisgemaakt) dessert.

Het is bij Cagiada ook mogelijk om een vegan pizza te bestellen, met mozzarella gemaakt van gefermenteerde cashewnoten.

foto’s: Cagiada

Berberè

De pizza’s van Berberè (onder meer in de wijken Navigli en Isola) leerde ik kennen toen ik werkte voor Expo Milano 2015. Tijdens het evenement maakten ze in samenwerking met Alce Nero, een producent van biologische ingrediënten, heerlijke pizza’s.

Zo proefde ik voor het eerst een pizza belegd met pompoen, gorgonzola en walnoot. Vlak na de Expo opende Berberè de eerste zaak in de wijk Isola. Hoewel de keten nu zo’n zes zaken in diverse wijken in Milaan heeft (en ook in andere steden te vinden is), blijft de kwaliteit goed en de smaken origineel.

De kaart van Berberè wisselt vier keer per jaar, zodat ze vooral ingrediënten van het seizoen kunnen gebruiken. Daarnaast zijn er natuurlijk altijd de klassiekers op de kaart, maar dan net even lekkerder dan bij veel andere pizzeria’s in Milaan.

De interieurs hebben ieder hun eigen touch, maar altijd vind je er wel een bijzondere muurschildering.

foto’s: Berberè

I Capatosta

De Napolitaanse pizza mag in Milaan natuurlijk niet ontbreken. Ben je aan het Naviglio Grande, ga dan naar I Capatosta (Alzaia Naviglio Grande 56). Kies bij mooi weer een plekje op het terras of zoek een plek in het knusse restaurant.

De pizza’s worden volgens Napolitaanse traditie gemaakt, dus een dunne kern met een lekker dikke rand. Pizza’s vernoemd naar bekende Napolitanen als Totò en Pino Daniele mogen natuurlijk niet ontbreken voor een stukje zuidelijke flair in Milaan!

foto’s: I Capatosta

Dry Pizza

Bij pizza drinken Italianen graag een biertje. Bij Dry Pizza (Via Solferino 33) denken ze daar echter anders over. De pizza’s eet je hier namelijk terwijl je geniet van een cocktail. Ook alcoholvrij, als dat je voorkeur heeft.

Het pizzamenu van Dry is niet heel uitgebreid, maar bevat naast een aantal klassiekers ook le pizze dello chef. Zo is er een variant op de quattro formaggi met kastanjes en honing en kun je ook de typische Milanese cassoeula als pizzavariant bestellen. Het personeel helpt je graag om de juiste cocktail bij je pizza te bestellen.

foto’s: Dry Pizza

Mani in Pasta

Pizzeria Mani in Pasta (Via Carlo Pisacane 47 en Via Procida 1) was een van de eerste in Milaan die zichzelf voorstelde vanwege de kwaliteit van het deeg, dat rijst dankzij een zuurdesem. De pizza’s hebben een stevige bodem en dankzij het bakken in de houtoven een knapperige korst.

Qua beleg kan je alle kanten op, van de pizza rossa tot een pizza met pata negra. Vraag zeker ook naar de seizoenspizza’s en laat je verrassen door de smaakcombinaties.

foto’s: Mani in Pasta

Cocciuto

De naam van deze pizzeria, met vestigingen aan onder meer de Via Gian Carlo Passeroni 2, betekent koppig. De eigenaren van Cocciuto willen namelijk kwalitatief goede producten verwerken in overheerlijke pizza’s die worden geserveerd in een sfeervol interieur, door personeel dat vriendelijk is en kennis van zaken heeft.

Met succes, want er zijn in Milaan inmiddels al diverse vestigingen van Cocciuto, elk met hun eigen stijl qua interieur. De pizza’s zijn overal van goede kwaliteit en de keuze op de menukaart is ruim en origineel, ook als je een vegan pizza wil eten.

foto’s: Cocciuto

Da Giuliano

Heb je zin in een no-nonsense pizza al trancio, dan kun je naar Da Giuliano (Via Paolo Sarpi 60) gaan. Een pizza al trancio wordt gemaakt in een grote, ronde bakvorm, waar je vervolgens een portie (trancio) van bestelt.

Je kunt dus ook twee verschillende smaken pizza bestellen. De pizza al trancio heeft een dikke bodem en is vaak ruim belegd met mozzarella, dus het is zeker geen lichte maaltijd.

Da Giuliano bestaat al meer dan vijftig jaar en in al die tijd hebben ze meer dan bewezen dat ze een goede pizza al trancio maken. Kies een van de standaardbodems, vul die aan met ingrediënten naar keuze en geniet!

foto’s: Da Giuliano

Eataly Smeraldo

De vestiging van Eataly in Milaan, aan het Piazza XXV Aprile, is sowieso al de moeite van een bezoek waard. Dit foodwarenhuis zit in een gebouw dat tot 2011 een muziektheater huisvestte en dat zie je nog terug in het interieur, met rondom het grote atrium, de plek waar ooit het podium was, de verschillende verdiepingen. De stoelen zijn vervangen door stellingen gevuld met heerlijke Italiaanse producten.

Sinds de verbouwing eind 2024 is er meer ruimte gekomen voor horeca. Zo vind je op de begane grond niet alleen maar ingrediënten om zelf mee aan de slag te gaan, maar ook een gastronomia.

Voor de pizza moet je naar de tweede verdieping, waar het Food and Pizza Theatre is. Laat je een plek wijzen in het restaurant en kies uit een van de pizza’s op de menukaart. Van de Margherita Eataly tot de Verde Fuoco, met ‘nduja, cicoria, pecorino en geroosterde pijnboompitten.

foto’s: Eataly

Organic pizza and food

Verstopt in de onbekende maar prachtige wijk 5Vie zit ook een goede pizzeria. Bij Organic pizza and food (Via Morigi 8) weet de pizzaiolo iedere keer weer heerlijke pizza’s uit de oven te toveren.

Hun pizze d’autore zijn echte aanraders, zeker als je ervan houdt nieuwe smaakcombinaties te proberen. Voor het beleggen van de pizza’s worden vaak bijzondere Italiaanse ingrediënten gebruikt, zoals cipolle di Tropea, zoete uien die zeer geschikt zijn om te karameliseren en kappertjes van Pantelleria.

foto’s: Organic pizza and food

1 opmerking

  1. Rasschaert Guido schreef:

    Pizzeria Da Zero vond ik zeker ook de moeite waard , echt top,maar er zijn er zoveel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen