Download gratis de Ciao tutti app

6x doen in Pesaro – de Italiaanse Hoofdstad van Cultuur in 2024

De kustlijn van Le Marche herbergt veel pareltjes, zoals Senigallia met haar ‘fluwelen strand’ en de Riviera del Conero met de kleurrijke stadjes Sirolo en Numana.

Maar ook Pesaro is meer dan de moeite waard. De stad werd op 16 maart 2022 uitgeroepen tot de Italiaanse Hoofdstad van Cultuur in 2024. We delen vijf tips voor je bezoek aan Pesaro!

Ga pootjebaden aan het strand van Pesaro

Een stad aan zee heeft altijd zo’n heerlijke sfeer… Persoonlijk doen we niets liever dan even lekker pootjebaden voor of na een stadswandeling. In Pesaro heb je daartoe alle mogelijkheid, want er is maar liefst vier kilometer strand. Genoeg ruimte voor een strandwandeling, pootjebaden of een picknick aan zee!

Spiegel jezelf in Pomodoro’s Sfero Grande

Aan de boulevard, op het Piazzale della Libertà, schittert de Sfero Grande, prachtig weerspiegeld in het wateroppervlak. De bronzen bol werd gecreëerd door de Italiaanse beeldhouwer Arnoldo Pomodoro. Het origineel van dit werk, dat al in 1967 werd gemaakt, staat voor de hoofdingang van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome.

Maak een wandeling over het Piazza del Popolo

Bestel op weg naar het historisch centrum van Pesaro een ijsje bij Durso Gelati. Wandel dan op je gemak naar het Piazza del Popolo, het centrale plein dat tijdens ons bezoek in de felle zomerzon baadt. Het is zelfs voor de duiven te warm om in het water van de fontein te spetteren.

Volgens een van de barista’s is het hier ’s avonds echter goed toeven, als er tijdens de dagelijkse passeggiata heerlijk wordt geflaneerd, omringd door indrukwekkende palazzi en het voormalige postkantoor.

Sta stil bij een aandenken aan Anne Frank

Op de hoek van het Piazza del Popolo en de Via Rossini vind je misschien wel de mooiste bezienswaardigheid van Pesaro. Je loopt er echter zo aan voorbij, want het is geen opvallend palazzo of een grootse kathedraal.

Nonchalant op straat gegooide ‘papieren’ zijn door de gemeente Pesaro vereeuwigd tot een monument, zodat we de gruwelijkheden van de oorlog nooit zullen vergeten. Onder de brieven en foto’s zie je onder meer een pagina uit het dagboek van Anne Frank en haar persoonsbewijs.

Even verderop wacht nog een eerbetoon aan de slachtoffers van de oorlog, met in de hoofdrol wederom zwart/witfoto’s, dit keer van de burgers en partigiani die streden voor de vrijheid.

De aanwezigheid van deze bijzondere aandenkens aan de Tweede Wereldoorlog is niet zo vreemd als het lijkt. Pesaro kende namelijk lange tijd een bloeiende joodse gemeenschap. In het oude joodse getto komt dit stukje geschiedenis van de stad op een unieke manier tot leven. Slenter door de smalle straatjes, bezoek de synagoge (met een schitterend gewelf) en wandel over de joodse begraafplaats.

Geniet van Rossini’s operaklanken

Pesaro is ook de geboorteplaats van de beroemde Italiaanse componist Gioacchino Rossini. De hoofdstraat en het conservatorium van Pesaro zijn naar de getalenteerde musicus genoemd, maar hij komt vooral tot leven in zijn geboortehuis, Casa Rossini, dat deels is omgetoverd tot een museum.

Tijdens het Rossini Opera Festival, dat elk jaar wordt georganiseerd in het Teatro Rossini, geniet je van zijn muzikale erfenis.

Als je langer de tijd hebt in Pesaro, zijn ook het maritiem museum, de kathedraal (met schitterende vloeren), het Santuario Madonna delle Grazie, de Biblioteca San Giovanni en de burcht Rocca Costanza een bezoek waard. Buon divertimento!

Spot de mooiste street art in Pesaro

David Vecchiato, alias Diavù, is kunstenaar, curator en muzikant. Hij is een van de bekendste en meest actieve street artists van Italië en heeft vele strips, covers en illustraties gepubliceerd. We tipten eerder al bijzondere trapschilderingen van zijn hand in Rome (zie deze blog).

Met zijn werk Ricorda (dat te zien is op het campo scolastico in Pesaro) heeft Diavù Liliana Segre geportretteerd, een Italiaanse overlevende van de Holocaust. In één enkel beeld zie je haar als oudere dame en als kind, gelukkig op de arm bij haar vader Alberto.

Door delen van het pleisterwerk van de muur te verwijderen, heeft Diavù wonden, tranen en andere tekenen van een pijnlijke tijd afgebeeld.

Tellas is een Sardijnse street artist die voor het werk Ciclico samenwerkte met studenten van de kunstacademie Mengaroni. Ze hebben de tweehonderdvijftig meter lange muur van de pier van Pesaro omgetoverd tot een prachtig kunstwerk, geïnspireerd door de natuurlijke omgeving van de pier. Het is een kleurrijk werk geworden, rijk aan details.

Nog meer tips voor Le Marche

Ga je op vakantie naar Le Marche? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor deze veelzijdige regio, met bijna zevenhonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special Le Marche

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, robuuste kastelen, schitterende stranden, fijne restaurants, enthousiaste wijnboeren, bijzondere villa’s en interessante musea, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *