Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Neptunus en zijn zeemeerminnen | Piazza del Nettuno in Bologna

Wie Bologna bezoekt, kan niet om Neptunus heen. De fontein met de zeegod pronkt op het Piazza del Nettuno, vlak naast het Piazza Maggiore, en is een geliefde ontmoetingsplek voor verliefde stelletjes.

De Bolognesi noemen de Neptunusfontein liefkozend al Żigànt (de reus). En geef ze eens ongelijk: de enorme zeegod kijkt trots uit over het Piazza Maggiore, terwijl er vier zeemeerminnen vrolijk om hem heen hangen.

Van Florence naar Bologna

De ontwerper van deze Neptunus is Giambologna, een Vlaamse beeldhouwer die onder andere werkte voor De’ Medici in Florence. De ontstaansgeschiedenis van de Bolognese fontein begint ook eigenlijk in Florence.

Nadat Giambologna een wedstrijd om de Neptunusfontein voor het Piazza della Signoria in Florence had verloren, verliet hij de stad en kwam hij naar Bologna. De Bolognesi zagen zijn ontwerp wél zitten en lieten hem zijn Neptunus realiseren. Het beeld is een waar kunstwerk dat, zeker voor zijn tijd, enorm innovatief was.

Bijzonder perspectief

De mythe wil dat Giambologna de edele delen van het beeld groter wilde maken, maar dat de kerk het hier niet mee eens was. Giambologna liet zich echter niet uit het veld slaan en ontwierp het beeld zo, dat je vanaf een bepaald perspectief Neptunus’ duim als grotere jongeheer kunt interpreteren.

Pikante taferelen aan de voet van Neptunus

Ook op de sokkel, ontworpen door Tommaso Laureti, spelen zich ietwat pikante taferelen af: naast lieflijke engeltjes en dolfijnen duiken zeemeerminnen omhoog wier borsten het water in alle richtingen doen sproeien. Dit was, zeker in 1563, een zeer erotisch beeld. Toch is de betekenis niet erotisch: de zeemeerminnen beelden vier rivieren uit: de Ganges, Nijl, Amazone en Donau.

Het gebogen hoofd van de paus

Vanaf de gevel van het naastgelegen Palazzo d’Accursio kijkt het bronzen standbeeld van paus Gregorius XIII met ietwat gebogen hoofd op beide pleinen neer. Geheel in stijl met de kleur van de stad zou deze paus alleen al door naar de fontein van Giambologna te kijken rode konen krijgen, vandaar dat hij zijn blik al eeuwenlang wijselijk op de gevel van de San Petronio richt…

Neptunus daarentegen kijkt altijd tevreden neer op wat er zich aan zijn voeten afspeelt, zowel op de putti en de erotische zeemeerminnen als op de verliefde stelletjes die hier vaak te vinden zijn.

Ontdek meer moois in Bologna

Meer moois (én lekkers) in Bologna ontdekken? Ga dan op pad met onze City Walk, langs piazza’s, portici en pasta! Je kunt de wandeling downloaden via onderstaande button.

Download Bologna – piazza’s, pasta & portici

Geniet van buonissima & bellissima Bologna!

Deze Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na aankoop ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *