Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het kleurrijke ezeltje van Vietri sul Mare (Amalfikust)

Hét symbool van Vietri sul Mare is het kleurrijke ezeltje op het Piazza Matteotti. Dit keramieken ezeltje is een creatie van de Duitse kunstenaar Richard Dölker, die de ezel in de jaren twintig van de vorige eeuw vorm gaf. Het wordt door de locals ook wel liefkozend il ciucciariello genoemd, het kleine ezeltje.

in september 2020 wachtten de oren van de ezel op een kleine restauratie

Overigens vind je in Dragonea, een frazione (deelgemeente) van Vietri sul Mare, nóg zo’n kleine keramieken ezel:

foto: Salerno Travel

Eerbetoon aan de muilezel
Het is een prachtig eerbetoon aan een unieke traditie. Want zonder ezels zou de Amalfikust er heel anders uitzien. Misschien heb je je wel eens afgevraagd hoe de dorpjes aan de Amalfikust, waarvan de meeste tegen of op de rotsen zijn gebouwd, in vroeger tijden werden bevoorraad.

Nu zijn er natuurlijk auto’s en scooters – en voor in de smalle straatjes ook de luidruchtige Apes (de bekende driewielers) – maar vroeger ging alle transport te voet of per muilezel. Een ezel was eigenlijk onmisbaar voor de bewoners van de Amalfikust. Water, bloem en andere boodschappen, bouwmateriaal, hout, afval – alles werd op de ruggen van ezels over de steile bergpaden naar boven of beneden gesjouwd.

Op verschillende keramieken creaties in Vietri sul Mare, Amalfi en Ravello zie je het belang van de muilezel terug. Het dier is onmisbaar en wordt dan ook regelmatig afgebeeld. Leuk om met kinderen naar te zoeken!

Ook vandaag de dag zie je tijdens een wandeling door de dorpjes aan de Amalfikust nog regelmatig een pakezel opduiken, met een metalen bak op hun rug die wordt gevuld met alles wat te zwaar is om te dragen. Felicia van Salerno Travel fotografeerde deze muilezels vorige week in Amalfi:

De leukste ezelsouvenirs
Inmiddels staat de ezel symbool voor de gehele Amalfikust en vind je in elke souvenirwinkel een uitgebreide collectie ezels – die niet alleen een mooie herinnering aan je vakantie aan de Amalfikust zijn, maar die ook geluk zouden brengen.

De leukste creaties van ‘o ciuccio, zoals de ezel in het dialect van de Amalfikust wordt genoemd, zijn de ezeltjes in pop art-stijl van Studio Fës aan de Via Roma 24 in Minori, die ook te koop zijn in de speciale Cuccio Store aan de Via Pietro Capuano 50 in Amalfi – als beeldje, als kaars, op een schaal of bord…

foto’s: Studio Fës

Een groter exemplaar is te vinden in de tuinen van Villa Rufolo in Ravello:

Ook de kleurrijke ezeltegels langs Il Sentiero dei Limoni komen van deze keramiekkunstenaars:

Geen wonder, want op deze route kom je de muildieren regelmatig tegen, zoals je ook op deze foto ziet:

Meer over de Amalfikust
Meer lezen over de Amalfikust? Via deze link vind je al onze blogs over de Amalfikust, van de kleurrijke dorpjes tot schitterende wandelingen, van wijnproeverijen tot ‘de weg van de duizend bochten’. Buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *