Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

6 redenen voor een vakantie in Agerola – een groene oase van rust bij de Amalfikust

De schitterende Amalfikust strekt zich uit van het kustplaatsje Positano in het westen tot het kleurrijke Vietri sul Mare in het oosten. Tussen deze plaatsen baant de wereldberoemde kustweg SS163 zich een weg tussen rotsachtige en met groen bedekte bergwanden door, met onderweg veel moois om te bewonderen.

Veel van de kustplaatsen vormen gewilde bestemmingen voor een droomvakantie in dit populaire gebied. Wanneer je echter een stukje hoger gaat, kom je een ander pareltje tegen waar je in een rustigere setting van de prachtige omgeving kunt genieten.

Net boven Furore strekt de gemeente Agerola zich uit, een groene gemeente die een oase van rust vormt.

Felicia van Salerno Travel neemt je mee naar deze prachtige plek en laat je zien waarom Agerola ideaal is voor een langer verblijf aan de Amalfikust.

Zeshonderd meter boven zeeniveau

Felicia: ‘Met het doel de regio Campanië zo goed mogelijk te leren kennen, wissel ik geregeld van woonplaats. Na Salerno, Napels en het eiland Ischia, streek ik vorig jaar neer in Agerola, waar ik al snel mijn draai wist te vinden en me inmiddels helemaal thuis voel.

Agerola ligt op ruim zeshonderd meter boven zeeniveau, ingeklemd tussen groene bergwanden. Wanneer je Agerola binnenkomt, bevind je je officieel in de provincie Napoli.

Furore loopt echter in een dermate vloeiende beweging over in Agerola, dat het verschil nauwelijks merkbaar is en je gevoelsmatig nog steeds aan de Amalfikust bent. Agerola wordt dan ook vaak in één adem met de beroemde Amalfikust genoemd.

Niet gek als je bedenkt dat Agerola in een ver verleden onderdeel was van de republiek Amalfi. Van hieruit werden de arsenalen voorzien van voorraden hout die werden gebruikt voor de bouw van schepen.

Ook vandaag de dag wordt Agerola nog altijd als onderdeel van de Amalfikust beschouwd. Dit heeft voornamelijk te maken met de bekende wandelroute Il Sentiero degli Dei, het pad van de goden, waarvan het startpunt zich in de frazione Bomerano bevindt.

Waar veel mensen bij aankomst in Agerola vrijwel direct weer vertrekken om dit pad van de goden te bewandelen, is een langere stop in dit plaatsje zeker aan te bevelen. Ik geef een aantal goede redenen voor een verblijf in deze sfeervolle berggemeente.

#1 Je ervaart in Agerola een authentiek stukje Campanië

Omringd door groene bergen word je in Agerola volledig ondergedompeld in de rust van de natuur. Het kan op het centrale plein van Bomerano op sommige tijdstippen wel druk zijn, wanneer groepen wandelaars in de startblokken staan om aan de route te beginnen, maar in andere delen van de gemeente is het een stuk rustiger.

Het gros van de woningen ligt verspreid tussen stukken landbouwgrond, waar je geregeld wat schapen, geiten en koeien kunt spotten. Of het nu tijd is om de tomatenplanten op te binden of om de aardappelen te rooien, op het land valt er altijd wel wat te doen en dus tref je er vrijwel altijd mensen die op het land aan het werk zijn, ook op zondag.

De taferelen die je tijdens een wandeling door Agerola tegenkomt, schetsen een goed beeld van het dagelijks leven in dit stukje Italië en geven het geheel een vredige en typisch Italiaanse sfeer.

#2 Je geniet in Agerola van de Zuid-Italiaanse gastvrijheid

In de afgelopen jaren is het toerisme in Agerola toegenomen en de inwoners zijn inmiddels gewend aan toeristen. De Agerolesi zijn bijzonder gastvrij en attent en helpen bezoekers graag op weg.

Kijk dus niet gek op als je een lift of iets lekkers aangeboden krijgt van mensen die je niet kent. Voor je het weet keer je huiswaarts met een zak aubergines, sta je plots op een wiebelige ladder om kaki’s te plukken of krijg je een handvol kersen mee voor onderweg.

De inwoners kennen elkaar allemaal, maar ook wanneer ze je nooit eerder hebben gezien, hebben de meesten er weinig moeite mee om contact te leggen. Vragen over het dagelijks leven en hun werkzaamheden beantwoorden ze met plezier, maar houd er rekening mee dat ze zich zo vertrouwd met je voelen, dat ze je ook met hetzelfde gemak aan het werk zetten.

Zo stond ik zelf een keer opeens in een enorme pan met tomatensaus te roeren toen ik bij een huis mijn hoofd nieuwsgierig om de hoek had gestoken om van dichtbij te kunnen bekijken hoe de passata wordt gemaakt.

#3 Je proeft in Agerola van lokale lekkernijen

Agerola staat bekend om allerlei lekkernijen waar je je tijdens een verblijf tegoed aan kunt doen. In deze berggemeente draait het leven voornamelijk om de landbouw, veeteelt en zuivelproductie.

Dagelijks worden er smaakvolle kazen als caciocavallo, ricotta en fiordilatte gemaakt, maar ook vleeswaren zijn erg geliefd. Denk aan salami, pancetta (buikspek), ham, worst, guanciale (wangspek) en capocollo (varkensnek).

Er zijn voldoende plekjes waar je neer kunt strijken om kennis te maken met de lokale specialiteiten van het gebied. Een van mijn favoriete adressen in Agerola is La Fattoria del Castello, waar ik je in deze blog meer over vertel.

Een ander product dat tot de lokale specialiteiten wordt gerekend, is pane biscotto, brood dat net als beschuit twee keer wordt gebakken. Met wat water wordt het brood zacht gemaakt, waarna er met wat tomaatjes, olijfolie en tonijn een frisse zomerse salade van wordt gemaakt.

#4 In Agerola starten prachtige wandelroutes

Je wordt omringd door de natuur en tussen het groene en rotsachtige landschap zijn er prachtige wandelpaden aangelegd waar je geniet van de natuurlijke schoonheid van dit stukje Campanië.

De bekendste wandeling is het eerder genoemde Sentieri degli Dei, maar er zijn nog tal van andere routes te vinden. Zo is er een wandeling die vanaf de frazione San Lazzaro via Furore naar Bomerano loopt.

Het is een stevige maar heerlijke wandeling waar je voortdurend wordt verrast door de schoonheid van het gebied. Op deze route heb je de pracht van de Amalfikust even helemaal voor jezelf.

Hou je wel van een uitdaging en ben je niet vies van wat extra inspanning, kies dan voor de Sentiero Alto degli Dei. Deze route loopt vrijwel parallel aan het ‘gewone’ pad van de goden, alleen op grotere hoogte.

Sentiero Alto degli Dei – hoog boven het pad van de goden

Ruim vijfhonderd meter hoger dan de standaard route geniet je hier misschien wel van een nóg mooier panorama. Het is op deze route bovendien vele malen rustiger.

Dit betekent dat je op de Sentiero Alto degli Dei goed kunt proeven van de goddelijke sfeer die de Amalfikust ademt. Het is een aardige klim maar de zweetdruppels die erbij komen kijken om het hoogste punt te bereiken, vergeet je snel wanneer je je vergaapt aan het betoverende uitzicht dat zich openbaart.

Op ruim duizend meter boven zeeniveau kijk je vanaf de Monte Tre Calli enerzijds uit op Agerola. Het zicht reikt tot Punta Licosa in de Cilento.

Aan de andere kant kun je in de diepte de gekleurde huizen van Positano zien liggen en strekt het groene heuvelachtige landschap zich uit tot Punta Campanella op het Sorrentijnse schiereiland.

Achter het uiterste puntje ligt het eiland Capri, te herkennen aan de Faraglioni, terwijl aan de rechterkant de eilanden Ischia en Procida in zee schitteren.

Il Sentiero Pennino

Een andere wandeling die eveneens start vanaf het plein van Bomerano, is Il Sentiero Pennino. In plaats van de klim omhoog te maken naar het startpunt van het pad van de goden, duik je de vallei in.

Deze route is een middeleeuws muilezelpad waarmee Agerola met het lager gelegen Praiano was verbonden en dat dus belangrijk was voor de plaatselijke handel. Het pad bestaat uit vele stenen treden waarmee je honderden meters afdaalt.

Onderweg ben je voortdurend omringd door de stilte en pracht van de natuur. Via de vallei kun je helemaal afzakken tot aan zee, waar je na alle inspanning een verfrissende duik kunt nemen.

#5 Agerola ligt dicht bij de Amalfikust

Een van de grootste voordelen van een verblijf in Agerola is dat je in een mum van tijd de Amalfikust bereikt, maar niet midden in de drukte zit. Je wandelt makkelijk naar Furore en er zijn bussen die naar Amalfi rijden.

Vanuit hier kun je de kust verder verkennen. Na een dag sightseeing is het heerlijk om weer terug te keren naar het vredige Agerola, waar je nog steeds geniet van de pracht van de omgeving.

#6 Goedkoper verblijf dan aan de Amalfikust

Een ander bijkomend voordeel is dat de prijzen voor een verblijf in Agerola gemiddeld lager liggen dan in de meeste kustplaatsen. Bovendien is het bij veel accommodaties mogelijk om gratis de auto te parkeren.

Ook wanneer je aanschuift in een bar of restaurant betaal je hier niet de hoofdprijs. Voor een zeer schappelijke prijs smul je van een heerlijke maaltijd die uiteraard wordt bereid met veel van de eerder genoemde verse lokale producten.

Wanneer je op zoek bent naar een onvervalst stukje Campanië dat ook nog eens op een steenworp afstand van de Amalfikust ligt, overweeg dan zeker een verblijf in Agerola. Mocht je nog vragen hebben, ik help je uiteraard graag!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *