Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il Sentiero delle Formichelle – het pad van de mieren aan de Amalfikust

Al eerder schreven we over de sfusato amalfitano van de Amalfikust en de verschillende mogelijkheden om je onder te dompelen in de frisse geuren en kleuren van deze beroemde citroenen.

Een van deze mogelijkheden is de wandelroute met de toepasselijke naam Il Sentiero dei Limoni, het pad van de citroenen, dat je langs kleurrijke citroenboomgaarden tussen de kustplaatsen Maiori naar Minori voert. In deze blog vertellen we je daar meer over.

Met een duur van slechts een uur is deze wandeling vrij gemakkelijk en goed te doen. Ben je echter op zoek naar net iets meer uitdaging en wil je bovendien meer van de omgeving zien, dan heeft Felicia goed nieuws voor je: sinds kort is er namelijk een uitbreiding op deze populaire wandelroute ontwikkeld: Il Sentiero delle Formichelle, ‘het pad van de mieren’.

Deze interessante wandeling start in het hart van de groene berggemeente Tramonti, net achter de badplaats Maiori, en geeft je een kijkje in de geschiedenis van dit gebied en het rijke verleden dat nog op veel plekken is terug te zien.

Tramonti Amalfi Coast Trekking
Steeds vaker wordt dit groene stukje Amalfikust beschouwd als ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Tramonti ligt slechts een paar minuten verwijderd van de kust, maar ver van het massatoerisme daar. Niet voor niets staat het bekend als de ‘groene long van de Amalfikust’.

Je geniet er volop van de pure schoonheid en authenticiteit Daarnaast biedt Tramonti ook voldoende mogelijkheden voor wie een sportieve invulling aan zijn vakantie wil geven.

Zo zijn er vele wandelpaden die de verschillende dorpjes met elkaar verbinden, waardoor je er meer dan voldoende mogelijkheden voor een perfecte wandelvakantie hebt. De vrijwilligersorganisatie Tramonti Amalfi Coast Trekking zet zich al enkele jaren in om van Tramonti hét referentiepunt te maken voor wandelliefhebbers.

Deze organisatie bestaat voornamelijk uit jongeren afkomstig uit Tramonti, die de vele wandelpaden in deze berggemeente opnieuw toegankelijk maken, onderhouden en voorzien van verse bewegwijzering. Inmiddels hebben ze al zo’n tachtig kilometer aan wandelroutes schoongemaakt.

Il Sentiero delle Formichelle is er hier een van. Het is een project van de jonge gids Matteo Giordano, de oprichter van Tramonti Amalfi Coast Trekking. Zijn betrokkenheid is een duidelijk bewijs van de liefde en passie die hij bezit voor het gebied waar hij geboren en getogen is.

Hardwerkende ‘mieren’
Il Sentiero delle Formichelle is een spectaculaire wandelroute die je kennis laat maken met de geschiedenis van dit gebied. Over historische paden wandel je door de groene valleien van Tramonti naar de citroenterrassen van de kust.

Deze route werd in het verleden door de vrouwen uit Tramonti gebruikt voor het transport van lokale producten, met name de citroenen. Deze vrouwen werden formichelle genoemd, omdat ze als hardwerkende mieren de bergpaden in het kustgebied op en neer wandelden – soms wel twintig keer op een dag – terwijl ze zware manden met kilo’s citroenen op hun hoofd droegen.

De naam van deze wandelroute is dan ook een eerbetoon aan deze vrouwen, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de Amalfikust.

De wandeling in detail
De route start in Paterno Sant’Elia, een van de dertien dorpen waar Tramonti uit bestaat. Met steile stukken en wat afdalingen ben je voortdurend omringd door de weelderige natuur en word je getrakteerd op prachtige uitzichten.

Je passeert kerken, oude dorpjes, citroentuinen en bossen. Matteo vertelt onderweg graag over de geschiedenis, deelt leuke anekdotes en geeft informatie over de teelttechnieken.

Uiteindelijk bereik je het punt waar deze nieuwe wandelroute aansluit op Il Sentiero dei Limoni. Door dit pad verder te volgen, kom je uiteindelijk uit in de kustplaats Minori.

Met een lengte van zo’n acht, negen kilometer doe je er ongeveer vier uur over om vanuit Tramonti in Minori te belanden. Een stevige wandeling dus, waar je absoluut de juiste schoenen voor aan moet trekken, maar waar je een unieke kans krijgt om kennis te maken met een authentiek stukje Amalfikust.

Sal de Riso
De perfecte manier om deze wandeling af te sluiten, is met het gebak van de geliefde banketbakker Sal de Riso. In het hart van Minori vind je zijn prachtige banketbakkerszaak waar de vitrines gevuld zijn met de heerlijkste creaties van zijn hand.

Een keuze maken zal nog moeilijk worden aangezien elk gebakje het water je in de mond doet lopen. Na deze wandeling klinkt het frisse citroengebakje Delizia al Limone als een logische keuze, maar Sal de Riso heeft ook zijn steentje bij willen dragen aan het mierenpad.

Geïnspireerd door deze wandeling creëerde hij een nieuw gebakje met de naam Sentiero delle Formichelle, waarin hij de smaken van koffie en citroen heeft gecombineerd. Het gebakje bestaat uit een room van witte chocolade en vanille, voorzien van een vleugje citroen, en een hart van caffè scurzette-room (room van koffie met citroenschil), knapperige hazelnoten en amandeldeeg. Welverdiend na deze heerlijke wandeling en zonder meer het proberen waard (ook voor niet-wandelaars die Minori bezoeken)!

foto: Sal de Riso

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *