Na onder meer aan land te zijn gegaan in Venetië en Viareggio, zijn de circa drie meter hoge bronzen reizigers van Bruno Catalano deze zomer neergestreken in Amalfi.
Tot eind september zijn vier beelden van deze kunstenaar te zien aan de boulevard van Amalfi en op de Molo Domenico Cassone, de pier.
Dankzij een samenwerking tussen de gemeente Amalfi en Galleria Ravagnan in Venetië staan de indrukwekkende beelden een zomer lang aan de Amalfikust, een van de bekendste bestemmingen in heel Italië.
Bewonderenswaardige breekbaarheid
Catalano’s reizigers komen echter anders aan dan de gemiddelde toerist die Amalfi bezoekt. Veel van zijn beelden doen denken aan vluchtelingen, met een lege blik die tegelijk op een nieuwe horizon gefocust lijkt, en met een gat in hun hart of hun lijf, als symbool voor het gemis van alles wat deze reizigers moesten achterlaten, als blijvend litteken van hun reis en de scheiding van hun vertrekpunt.
Hun identiteit is gefragmenteerd doch herkenbaar, waardoor Les Voyageurs – zoals Catalano de beelden officieel doopte – iedere reiziger zullen aanspreken. Zeker omdat hun breekbaarheid ook verwondering en bewondering oproept. Hoe blijven deze reizigers ondanks het gat dat in hun leven geslagen is overeind? En wat torsen ze mee?
‘Nella valigia ci sono ricordi, nostalgia, il peso della vita, i vincoli, ma anche le speranze, l’orgoglio e il desiderio di viaggiare, di vivere,’ aldus Catalano zelf. Herinneringen, heimwee, het gewicht van iemands leven, van zijn beperkingen maar ook van zijn hoop, trots, wens om te reizen én te leven.
Les Voyageurs – vier bronzen reizigers aan zee
Voor de openluchtexpositie in Amalfi koos Catalano vier beelden: Blue de Chine, Pierre David Tryptique, Hubert en Simone, waarvan de laatste nog niet eerder te zien was. Catalano maakte dit beeld speciaal voor deze zomerse expositie in Amalfi.
Simone – de elegante reiziger
Simone verbeeldt een jonge Italiaan, die symbool staat voor de elegante reiziger met allure. Hij draagt een grijs pak en een stropdas, alleen zijn hand – met daarin een chique reistas – en zijn gezicht schitteren je tegemoet als de zon op het brons schijnt.
Zijn blik is – anders dan die van veel van Catalano’s andere reizigers – gefocust op de toekomst, vol vertrouwen, alsof niets hem van zijn pad kan brengen.
Hubert – de nederige reiziger
Met zijn markante kop, een ontbloot bovenlijf en op blote voeten is Hubert een nederige reiziger, aldus Catalano, die anders dan Simone de dingen neemt zoals ze zijn, zonder vooropgezet plan.
Het blauw van zijn spijkerbroek contrasteert prachtig met zijn gebronsde huid, zeker als die door de zon nog eens extra wordt opgelicht.
Hubert doet dankzij zijn postuur en houding denken aan de Griekse en Romeinse standbeelden, ook al laat zijn levensloop zijn schouders iets meer hangen dan de gemiddelde Griekse of Romeinse godheid.
Blue de Chine – eerbetoon aan alle gastarbeiders
Blue de Chine is Catalano’s eerbetoon aan alle gastarbeiders, die huis en haard verlieten om elders werk te vinden. De kleur blauw is een verwijzing naar de uniformen van arbeiders en mariniers en daarmee naar Catalano’s eigen geschiedenis.
Pierre David Tryptique – reiziger van het leven
Pierre David Tryptique is de weergave van de reiziger. Niet alleen van de reiziger die alles heeft achtergelaten voor zijn droom in een ander land, maar een reiziger die in ieder van ons schuilt: met een koffer in de hand, popelend om een nieuwe plek te ontdekken.
Maar, aldus Catalano, wat je bestemming ook is en hoe je ook reist – als vluchteling, toerist of avonturier – uiteindelijk rest niets dan wat sporen. Een paar schoenen en een reistas of koffer staan symbool voor het voorbijgaan van een mens, voor de vluchtigheid van ons bestaan.
Catalano’s drieluik is daarmee ook een ode aan onze sterfelijkheid, als eenvoudige viaggiatori della vita, in zijn woorden, als ‘reizigers van het leven’ waarvan we de bestemming wel graag willen beïnvloeden maar waarvoor we de reis nooit tot op het eindpunt kunnen uitstippelen…
foto’s: Luca Alice – Galleria Ravagnan –
Pino Falcone & Emanuele Anastasio – BrunoCatalano.com
Geniet alvast van een virtueel voorproefje
Met onderstaande video geniet je alvast van een virtueel voorproefje van Catalano’s reizigers in het decor van Amalfi:
Kunstenaar met wereldse roots
Bruno Catalano zal als geen ander het gevoel van ontheemd zijn (her)kennen. Hij werd in 1960 geboren in Marokko, als derde kind van Siciliaanse ouders. Als hij tien jaar oud is, trekt het gezin naar Marseille, in Frankrijk, waar hij later net als zijn vader als elektricien aan de slag gaat.
In 1981 volgt hij zijn eerste creatieve cursus bij Françoise Hamel. Vier jaar later opent hij zijn eigen atelier en vindt hij langzaam maar zeker zijn eigen route en bestemming als kunstenaar.
foto: BrunoCatalano.com
In 2013 duiken zijn eerste tien reizigers op in Marseille, ter ere van het feit dat de Franse havenstad dan de Europese culturele hoofdstad is.
foto: Carolyne Parent
In 2019 neemt Catalano met dertig van zijn Voyageurs deel aan de Biennale van Venetië en duiken zijn reizigers op verschillende plekken in de lagunestad op.
foto’s: Galleria Ravagnan – Valentin Ivantsov – Uta Scholl
schitterend mooi