Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Finalborgo – een van de mooiste dorpjes van Ligurië

Het is wel heel toepasselijk: onze geweldige reis door Piemonte en Ligurië eindigt in een dorpje met de veelzeggende naam Finalborgo – ‘het laatste dorp’. Finalborgo is een van de borghi più belli d’Italia, mooiste dorpjes van Italië. Een absolute aanrader voor wie vakantie viert in Ligurië, maar ook eens een dagje iets anders wil dan aan zee liggen!

Het historisch centrum is helemaal autovrij: je parkeert buiten de muren en treedt via de mooi gedecoreerde toegangspoort het oude stadje binnen. Finalborgo was eens, tussen 1162 en 1797, de hoofdstad van het soevereine markizaat Finale.

Nu kun je er heerlijk slenteren door de oude straatjes, die geflankeerd worden door talloze winkeltjes afgewisseld met mooie pleintjes en kerken en monumenten die je meenemen naar het verleden van het dorpje, zoals de Basilica San Biagio en de kloosters van Santa Caterina en San Francesco.

Het is precies die combinatie van historie en het levendige straatbeeld van nu, die Finalborgo haar onweerstaanbare charme geeft. Prachtige palazzi uit de renaissance en barok, het indrukwekkende kloostercomplex Santa Caterina en, buiten de stadsmuren, de vestingen Forte San Giovanni en Castel Gavone laten je een vleugje zien van de grandeur en macht van weleer, die Finalborgo in vroeger eeuwen ten deel viel.

Finalborgo-1Finalborgo-3

De levendigheid en het ‘gewone leven’ op straat laten tegelijkertijd een heel ander aspect van Finalborgo zien: de pleinen ademen een sfeer van gezellige ontmoetingsplaatsen en de vele winkeltjes getuigen van een aangename bedrijvigheid.

Creativiteit viert hoogtij achter al deze etalages. Hier kun je namelijk zien hoe de lokale bevolking zich de kunst van het bewerken van glas, ijzer en aardewerk eigen heeft gemaakt.

Vergeet ten slotte niet te proeven van de vruchten van een heel ander ambacht: huisgemaakte ravioli di boragine. In Finalborgo maken ze een geurige, niet te versmaden vulling van kruiden uit de directe omgeving.

Finalborgo-4

Arrivederci!
Na een kleine rondleiding door dit pittoreske plaatsje vol prachtige kleuren, historische bouwwerken en gezellige en artistieke winkeltjes sluiten we onze zonovergoten reis door dit verrukkelijke stuk Italië in stijl af.

Met een koffer vol met het beste van Piemonte en Ligurië en een hoofd en hart vol indrukken en herinneringen gaan we op weg naar het vliegveld van Milaan. Eén ding weten we heel zeker: hier komen we nog een keertje terug…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *