Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Nonna di Sardegna – proef de lekkerste delicatessen van het eiland Sardinië

Hoewel iedere regio in Italië uniek is, spant Sardinië wat dat betreft de kroon. Het eiland is meer dan bijzonder. Het ligt niet alleen geografisch gezien los van de laars, het heeft ook een heel eigen cultuur, met eigen gebruiken en tradities, een heel eigen atmosfeer én een heel eigen keuken.

Nonna di Sardegna, een webshop vol Sardijnse specialiteiten, wil je graag kennis laten maken met de smaak van Sardinië. Of je nu Sardijnse pasta, bottarga, vleeswaren, olijfolie, kaas of wijn wil proeven, bij Nonna di Sardegna vind je de lekkerste delicatessen van Sardinië.

Uit liefde voor Sardinië

Nonna di Sardegna is het initiatief van Sylvia Fritscheck. Sylvia’s liefde voor Sardinië is jaren geleden ontstaan, tijdens een vakantie op dit bijzondere eiland. De gastvrije bevolking, de eeuwenoude tradities, het heerlijke eten en de prachtige landschappen hebben enorme indruk op haar gemaakt.

Sylvia: ‘Mijn passie voor dit eiland is terug te zien in de liefde die ik in mijn assortiment stop. Alles wordt zorgvuldig uitgezocht en samengesteld, waarbij ik kies voor producenten die ik persoonlijk ken en van wie ik zeker weet dat ze met net zo veel liefde werken als ik.

Het assortiment van Nonna di Sardegna is daarom uniek. Je proeft de liefde voor het eiland terug in elk product, of je nu kiest voor een van de kazen, het zeezout met mirte, de saffraan of de fregola.’

Vier Sardijnse specialiteiten – van fregola tot saffraan

We lichten een aantal producten van Nonna di Sardegna uit. Allereerst de fregola (of fregula), een typisch Sardijnse pasta gemaakt van goede kwaliteit griesmeel. Het zijn kleine bolletjes, die in deze variant licht geroosterd worden voor een unieke smaak.

Fregola kan heel goed vloeistoffen absorberen tijdens het koken, waardoor het zeer geschikt is om net als risotto klaargemaakt te worden. Heerlijk met paddenstoelen en worst, zoals in dit recept.

Pane guttiau is een variant op pane carasau. Het wordt tijdens het bakken besprenkeld met olijfolie en zout, zodat het wat meer smaak krijgt. Dit flinterdunne brood met rozemarijn is heerlijk voor tussendoor maar ook perfect bij de aperitivo of antipasti.

Sardinië is een eiland, dus naast veel producten van het land proef je er ook lekkers uit de zee. Een van onze favoriete Sardijnse specialiteiten is bottarga, de kuit van de harder, een vis die in het brakke water van de lagunes van het eiland voorkomt. In deze blog lieten we je al eens zien hoe bottarga gemaakt wordt.

Deze kaviaarachtige specialiteit met delicate vissmaak is geraspt perfect voor over een bordje pasta, een stukje witvis maar ook over een gebakken eitje of een salade van tomaten.

Saffraan staat niet voor niets ook wel bekend als ‘het rode goud’. Het bestaat uit de kostbaarste delen van de krokus, de stampers, die op Sardinië met de hand worden geoogst en een aangenaam aroma hebben, dat wel iets weg heeft van honing.

Een beetje biologische saffraan is perfect als finishing touch voor een Sardijnse pasta, maar ook mooi in sauzen, rijst- en visgerechten, brooddeeg en zelfs desserts.

Pecorino sardo – Sardijnse schapenkaas

Een speciaal stukje wijden we aan de bekendste kaas die op Sardinië wordt gemaakt, de pecorino sardo. Deze Sardijnse schapenkaas wordt gemaakt van melk van de Sardo-schapen, die in vrijheid in de bergen leven, waar ze zich tegoed kunnen doen aan veel wild gras, luzerne en klaver, maar ook veel soorten kruiden.

Zo ontstaat de lichtkruidige smaak van deze kaas, die in drie varianten te bestellen is. De Coile is de jongste pecorino, met een ietwat zoete, delicate smaak. De Tiu Peppe heeft twee tot zes maanden mogen rijpen, terwijl de Tiu Ettori minimaal twaalf maanden op de plank ligt en daardoor wat pittiger en aromatischer is.

Sardijnse wijn

Op Sardinië wordt met name wijn van autochtone druivenrassen gemaakt. Liefhebbers van rode wijn genieten van flessen vol Cannonau, Carignano en Monica; witte wijn wordt vooral gemaakt van Vermentino en Nuragus.

Nonna di Sardegna heeft een klein maar fijn wijnassortiment uit Mamoiada, met de Cannonau als onze favoriet. De druiven voor deze volle robijnrode wijn met aroma’s van pruimen, kersen, kruidnagel en zwarte peper groeien op zevenhonderd meter boven zeeniveau.

Ook de rosé is mooi. Harold Hamersma schrijft er in De Grote Hamersma poëtisch over: ‘Lijkt in niets op al die rosé die op snoepjeswater lijkt. Kruidig, aardbeien en frambozen op jute, gedroogde abrikoos, geroosterde bergkruiden en pijnboompitten. Maaltijdrosato. Staat als een huis. Zodoende is de naam Il Nuraghe, de wijn is vernoemd naar de noeste torens die tijdens de bronstijd op Sardinië werden neergezet, geen overbelofte.’

Profiteer van 10% korting bij Nonna di Sardegna

In de webshop van Nonna di Sardegna vind je nog meer Sardijnse delicatessen. Met code CIAOTUTTI profiteer je van 10% korting op alle producten en pakketjes in de webshop.

Sardijnse cadeaupakketjes

Sylvia maakt namelijk ook een aantal Sardijnse proefpakketjes, die perfect zijn om cadeau te geven, zoals het antipasti-pakket met twee soorten antipasti die met liefde zijn bereid en per pakket kunnen variëren, zoals geroosterde paprika, zoetzure uitjes, olijven of artisjokken. Om de antipasti in stijl te serveren, zitten er ook een mooi serveerplankje en twee schaaltjes bij.

Met het pastapakket zet je in een handomdraai een heerlijke Sardijnse spaghetti met een geurige tomaten-groentesaus op tafel (desgewenst glutenvrij). Een perfect cadeau voor echte pastalovers!

Het koffiepakket zorgt voor een geurige start van de dag of een fijne afsluiter van een heerlijk diner. Compleet met koffiekopjes is dit het ideale cadeau voor een koffieliefhebber.

Buon Appetito-verwenpakket

Voor een heerlijke Sardijnse avond thuis is er ook het Buon Appetito-verwenpakket, met alle benodigdheden voor een diner voor vier personen. Je geniet van een antipasti-plank, gevolgd door spaghetti al pomodoro – natuurlijk met mooie wijnen – en buonissimi biscotti met thee als afsluiting.

Al proevend laat je je meevoeren door de speciaal samengestelde Spotify-playlist. Vergeet tussen de gangen door niet de nodige gymnastiekoefeningen voor de lachspieren toe te passen. Na deze avond ben je een meester in de kunst van Italiaanse gebarentaal!

Stel je eigen Sardijnse pakket samen!

Wil je zelf een delicatessenpakket samenstellen, als cadeau voor de feestdagen, een verjaardag of een jubileum? Dat kan natuurlijk ook! Sylvia maakt graag een pakket op maat voor je, in verschillende prijsklassen. Stuur haar gerust een e-mail via sylvia@nonnadisardegna.nl of bel haar via 0031-(0)6-12667134.

Je kunt Sylvia ook via Instagram of Facebook een berichtje sturen – én virtueel alvast genieten van een voorproefje van alle Sardijnse lekkernijen.

Kookworkshops en aanschuiftafels

Sylvia werkt ook vaak samen met haar man Dries, die Kookmaestro Dries runt. Samen organiseren ze in hun eigen kookstudio in Tonden (vlak bij Zutphen) gezellige kookworkshops voor kleine gezelschappen en aanschuiftafels, waarbij ook vaak de producten van Nonna di Sardegna worden gebruikt.

Voor de eerstvolgende kookworkshop op 11 november 2023 zijn er nog een paar plekjes vrij. Samen met Sylvia en Dries bereid je drie amuses en een driegangendiner, inclusief een welkomstdrankje, diner en koffie/thee na afloop. De prijs is € 59,50 per persoon (excl. overige drankjes).

Via Kookmaestro Dries’ Instagram en Facebook blijf je op de hoogte van data voor zowel de kookworkshops als de aanschuifavonden.

Voor het plannen van een speciale avond voor je eigen vriendengroep, familie- of teamuitje neem je het beste even contact op via sylvia@nonnadisardegna.nl of via 0031-(0)612667134.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. marijke de bruïne

    Leggere Ciao Tutti (tutte) per me è molto piacevole; amo Italia e la sua populazione e spero di andarci ancora molte volte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *