Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tramonti e Valli – vakantiehuis tussen de olijfbomen bij Poggio di Otricoli (Umbrië)

De zussen Rita en Beatrice verwelkomen je graag in hun vakantiehuis Tramonti e Valli, net buiten het middeleeuwse dorpje Poggio di Otricoli, in het zuiden van Umbrië, niet ver van de grens met de regio’s Umbrië en Lazio.

Tien jaar geleden openden de zussen hun huis voor het eerst ook voor vakantiegangers, zodat ze ook anderen kunnen laten meegenieten van dit prachtige stukje Umbrië, van hun favoriete plekken, tradities en gerechten.

Twee ruime appartementen mét tuin en hot tub

Tramonti e Valli bestaat uit twee appartementen waar in totaal elf personen kunnen verblijven. Elk appartement is negentig vierkante meter groot.

Voor alle gasten samen zijn er een ruim terras met verschillende zitjes en parasols, een patio en een tuin, met een gazebo (prieeltje), barbecue en prachtig uitzicht over de Tibervallei.

Op verzoek kun je ook gebruik maken van de hot tub. Zeker bij een van de spectaculaire zonsondergangen – waar het huis deels naar vernoemd is – een aanrader!

Appartement Sole

Dit zonnige appartement ligt op de begane grond en omvat een kleine woonkamer (met eenpersoonsbed), een goed uitgeruste keuken, een tweepersoonsslaapkamer met eigen badkamer, een slaapkamer met drie bedden, twee badkamers en een groot terras.

Voor de koudere maanden staat er een pelletkachel, zodat je het appartement goed kunt verwarmen. Het appartement kan desgewenst verdeeld worden in twee tweekamervakantiewoningen, Rosa en Margherita, met elk een eigen ingang.

Appartement Infinito

Dit appartement ligt op de eerste verdieping en is bereikbaar via een stenen buitentrap. Het bestaat uit een grote woonkamer (met slaapbank en eenpersoonsbed), een keuken die van alle gemakken is voorzien, een tweepersoonskamer met douche in de kamer, een tweepersoonskamer met twee eenpersoonsbedden en een badkamer met bad.

Voor even thuis bij een Italiaanse familie

Aangezien je tijdens je vakantie logeert in het huis van Rita en Beatrice, vertellen we je graag meer over de geschiedenis van dit huis, dat al zo’n zeventig jaar in handen van de familie is.

Beide zussen zijn in het huis geboren en brachten er hun jeugd door. Ze hebben het in de loop der tijd natuurlijk waar nodig gemoderniseerd, maar het heeft nog altijd de uitstraling van een authentiek boerenhuis. Je kunt zelfs nog een aantal werktuigen uit de jaren vijftig bewonderen, die de zussen koesteren als ware museumstukken.

Het huis werd rond 1955 gebouwd door Salvatore, de vader van de zussen, en hun oom Domenico. In totaal hebben de mannen er elf jaar aan gebouwd, niet zozeer vanwege de grootte van het huis, maar vanwege de beperkte hoeveelheid geld en andere middelen die de broers in die tijd ter beschikking hadden.

Terwijl de meeste mensen juist wegtrokken van het platteland en naar de stad verhuisden, wilden de toen jonge mannen (ze waren allebei zo’n twintig jaar oud) graag in het groene Umbrië blijven wonen en werken.

Om hun droom te realiseren, verhuisden ze tijdelijk naar Rome om in de bouw te werken en flink te kunnen sparen voor hun eigen huis.

Op het landgoed sloegen ze een zeven meter diepe waterput, die nog altijd zorgt voor lekker fris water. Er zijn liters en liters van dit water over het land gevloeid, naar de moestuin, de bloemen en de dieren – van schapen tot kippen en konijnen.

Honderden knoestige olijfbomen

Beetje bij beetje kochten de broers meer land aan, vaak met uitgestrekte olijfboomgaarden, graanvelden of weilanden vol vers gras en wilde kruiden.

Ongeveer tien jaar geleden namen de zussen het huis over van hun vader en hun oom. Nog altijd dragen Rita en Beatrice zorg voor de olijfbomen. Op het terrein van Tramonti e Valli staan zo’n vierhonderd bomen!

De bomen worden op biologische manier verzorgd dus zonder gebruik van chemicaliën en andere onnatuurlijk producten. Er groeien met name Leccino-, Moraiolo- en Carboncella-olijven, die worden gebruikt om een heerlijke olijfolie van te maken.

Vanuit het huis, de tuin en de olijfboomgaarden kijk je prachtig uit over de Valle del Basso Tevere. Aan de andere kant rijst een groene heuvel op, vol pijnbomen en eiken, die op herfstige dagen zorgt voor een geurig bosbriesje.

Huur een appartement bij Tramonti e Valli

Ook vakantie vieren bij Tramonti e Valli? Je vindt het vakantiehuis aan de Strada del Pozzo 72 in Poggio (provincie Terni). Voor meer informatie neem je een kijkje op de website van Tramonti e Valli. Je kunt Rita en Beatrice ook altijd een e-mail sturen via tramontievalli@gmail.com of via rita.bacocco@tiscali.it of bellen via 0039-3471142562 (Rita).

Ontdek de mooiste plekjes van Umbrië en Tuscia

Tramonti e Valli is niet alleen de perfecte uitvalsbasis om Umbrië te ontdekken – met pareltjes als de Casacata delle Marmore, Spello, Spoleto, Orvieto, Narni en Todi, maar ook om door Tuscia te trekken, de streek in het noorden van Lazio, met pareltjes als Ronciglione, Bomarzo, Vitorchiano en Caprarola.

Ook een dagje naar Assisi, Gubbio of Rome behoort tot de mogelijkheden, waarbij je voor een dagje naar Rome bijvoorbeeld kunt parkeren bij het station van Orte om vandaar de trein naar de Eeuwige Stad te nemen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *