In Villastrada, tussen de groene heuvels, het Lago Trasimeno en het Lago di Chiusi, ligt Bar Burini. Een plek waar ‘s ochtends de espresso rijkelijk vloeit, begeleid door gezellig gekeuvel en soms felle discussies over de voetbalwedstrijd van gisteren.
Hier ervaar je Italië op haar best, van de prille ochtend tot in de late uurtjes. Naast een bar, krantenwinkel en verzamelplaats voor Fiorentina-fans, is Burini namelijk ook the place to be voor onwaarschijnlijk lekkere pizza. Wanneer je hier aan tafel schuift, is het niet alleen de geur van versgebakken pizza die je omringt, maar ook een familiegevoel dat teruggaat tot het einde van de negentiende eeuw.
Paolo Burini, een gepassioneerd verteller en leraar in hart en nieren, neemt ons mee terug in de tijd, alsof hij zijn leerlingen een stukje geschiedenis voorhoudt. Zijn ogen glinsteren terwijl hij over zijn voorouders vertelt, waarbij zijn broer Sergio en diens dochter Alessandra hem enthousiast aanvullen.
Van olijfolie tot pizza
Het verhaal van de familie Burini gaat zoals gezegd terug naar het einde van de negentiende eeuw, met roots van Le Marche tot Coney Island. Het echte fundament werd gelegd door nonno Burini, een moedige man die tijdens de Eerste Wereldoorlog een medaille verdiende.
Hij koos dit stukje Umbrië als zijn thuis en bouwde de basis voor de activiteiten die de familie nu nog steeds met trots voortzet.
De Burini’s zijn veelzijdige ondernemers. Het familiehuis blijft door de jaren heen het kloppend hart van hun werk. Hier verbouwde de familie lang geleden al olijven en graan, zoals blijkt uit een onlangs teruggevonden uithangbord uit 1911.
Nonno Burini runde hier een bar, een slagerij en zelfs een fietsenmakerij en autogarage, allemaal onder één dak. De benzinepomp prijkt trots op oude familiefoto’s. Ook kwam er een eigen gelateria en hoewel de bar inmiddels veel groter is, kun je er nog altijd het heerlijke zelfgemaakte ijs proeven.
Het is pas in de jaren negentig dat de familie Burini zich op pizza ging richten. In 1998 openden ze officieel hun pizzeria, eerst alleen nog voor afhaalpizza’s, omdat ze zonder de juiste vergunningen geen service aan tafel mochten bieden.
Als er messen en vorken aanwezig zouden zijn, maakte dat van de bar een restaurant en dat mocht niet tot ze de juiste papieren hadden. Hun creatieve oplossing? Ze gaven klanten een schaar om de pizza te knippen!
Het leven zoals het is
Vandaag de dag zie je de hele familie voorbijkomen als je op het terras rustig van je cappuccino en cornetto geniet en de dag langzaam op gang komt in Villastrada. Nonno Giosuè en zijn liefste Amelia, die bijna zeventig jaar getrouwd zijn, wonen nog steeds in het huis boven de bar en houden een oogje in het zeil vanaf hun balkon.
Zoon Paolo knikt je vriendelijk buongiorno toe als hij in zijn auto stapt en Sergio brengt je nog een tweede cappuccino. Ook Paolo’s vrouw Emanuela maakt een onovertroffen cappuccino, geserveerd met een grote glimlach en heel wat grapjes.
Heb je het geluk aan te schuiven voor pizza? Dan zal je Sergio’s wederhelft Cristiana en hun dochter Alessandra als ware artiesten duizend keer de straat zien oversteken met de heerlijkste pizza’s in hun handen. Ze doen je thuis voelen en niets is te veel: de belichaming van ospitalità!
La pista: het hart van de gemeenschap
Voor Paolo en zijn familie zal het grote terras aan de overkant van de bar altijd la pista blijven. Ooit was dit namelijk de plek waar het hele dorp samenkwam om te dansen. Met een grote jukebox, waar iedereen voor slechts vijftig of honderd lire een verzoeknummer kon laten weerklinken, was deze plek het bruisende hart van het dorp.
Als er voetbal was, zat de sfeer er goed in. Lang geleden luisterde iedereen samen naar de wedstrijden op de radio, later keek men ademloos naar de televisie, met legendarische momenten zoals de WK-finale. De spanning was zelfs buiten op het terras voelbaar.
Ook nu nog worden veel voetbalwedstrijden door zowel de locals als de toeristen bekeken en van commentaar voorzien.
Tegenwoordig is het terras twee keer zo groot en heeft het een nieuwe rol gekregen. Geen dansvloer meer (nu ja, als de sfeer er ’s avonds goed in zit …) maar een fijne plek waar je kunt genieten van de heerlijkste pizza’s, een Aperol Spritz of een gelato terwijl je uitkijkt over de groene heuvels.
Pizzafavorieten van de familie
Bij Bar Burini zijn de pizza’s niet zomaar pizza’s; het zijn verhalen op een bord. Van de pizza Sergio tot de pizza Fiorentina, elke naam heeft zijn eigen verhaal.
Neem nou de pizza Del Re: bedacht door een leraar die altijd betrokken was bij de school van de kinderen Burini en een unieke smaakcombinatie wilde. Zijn creatie? Pancetta, pecorino en funghi porcini – koninklijk lekker!
Of de pizza Luca, genoemd naar een bevriende gast uit Brussel, of de pizza Patrick, ter ere van de Engelse buurman. Grappig genoeg weerspiegelen niet alle pizza’s de smaak van hun naamgever. Sergio gaat bijvoorbeeld zelf het liefst voor de eenvoudige marinara. En Alessandra’s favoriet? Eigenlijk de Sergio, maar dan met een vleugje tomatensaus erbij.
Waag je bij de dolci eens aan de pizza Nutella, die zoete lekkernij is bij Bar Burini legendarisch lekker!
De prijzen lijken hier, net als de tijd, te hebben stilgestaan. Voor een pizza betaal je tussen de zes en de acht euro en voor nog geen drie euro geniet je hier van een glaasje sprankelende prosecco!
Schuif aan bij Bar Burini
Nieuwsgierig geworden en zin in deze authentieke ervaring? Schuif dan ook aan bij Bar Burini, aan de Via dei Partigiani 14 in Villastrada (Castiglione del Lago).
Hier proef je niet alleen de beste pizza van heel Umbrië, maar ook de gastvrijheid en het vakmanschap van de familie Burini, die je meteen in je hart zal sluiten!
Prachtig artikel. Klopt volledig ben er ook al verschillende keren geweest. Een aanrader.
Super leuk en lekker!
Begin mei zijn we in de buurt
Gaan er zeker heen voor de pizza’s