Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het Palazzo Farnese in Caprarola – een weergaloos kunstwerk vol kleurrijke fresco’s

Wil je een kunstwerk zien waar je mond letterlijk van open valt en waar je niet op uitgekeken raakt? Waar je honderden keren naar kunt terugkeren en elke keer opnieuw die bijzondere sensatie weer voelt? Bezoek dan het Palazzo Farnese in Caprarola.

Je vergaapt je onder andere aan het schitterende trappenhuis met wandschilderingen waar je maar kijkt, waarvan steeds weer een ander detail in het oog springt doordat het binnenvallende licht ze al dan niet in de schijnwerpers plaatst.

De bouw van het palazzo ging van start in 1559, onder leiding van kardinaal Alessandro Farnese. Hij had Giacomo Barozzi da Vignola aangesteld als architect van dit buitenverblijf. Tientallen jaren eerder wilde de oom van Alessandro (die toevallig ook Alessandro heette) hier nog een fort laten bouwen waartoe door Antonio Sangallo al een aanzet was gedaan.

In 1559 moest het echter luxer, fraaier, bijzonderder. Barozzi heeft zich bij de bouw van dit pareltje echt van zijn beste kant laten zien. Er zijn vijf verdiepingen, tientallen kamers, zalen met de meest schitterende fresco’s, een slotgracht en uitgestrekte tuinen.

Op een van de fresco’s zie je de wereld weergegeven zoals men in die tijd dacht dat de aarde eruitzag. Wie goed kijkt, ziet Nederland weliswaar wel ‘op de kaart’ staan, maar niet als zelfstandig land. Het vormt het land Frisia, samen met het westen van het huidige Duitsland.

Australië en Nieuw-Zeeland ontbreken helemaal; dit stukje van de wereld was in de tijd van de bouw van het Palazzo Farnese immers nog niet ontdekt!

foto’s: Luca Lorenzelli | Marco Mariani | Valerio Mei | Massimo Santi

Caprarola is natuurlijk groter dan alleen het Palazzo Farnese, dus neem ook de tijd voor een wandeling door de borgo zelf. Met name de wijken Aquilone en Casacce bieden mooie doorkijkjes. Slenter langs palazzi, kerken en fonteinen en waan je even terug in de tijd van de Farnese-familie.

Neem bij de koffie een lekker hazelnoottaartje. Caprarola staat namelijk bekend om deze delicatesse, met dank aan de uitgestrekte hazelnootboomgaarden rondom het Lago di Vico.

A tavola bij Trattoria del Cimino in Caprarola

Onze tip voor de lunch: Trattoria del Cimino. Hoewel het net half één is, is deze typisch Italiaanse trattoria al tot de nok toe gevuld met hongerige gasten. Gelukkig hebben we een tafeltje gereserveerd, het enige dat nog vrij is zo blijkt als zich na ons een lange rij voor de deur van de trattoria vormt.

De obers lopen af en aan met borden vol verleidelijke pasta’s. Op de menukaart lachen ze ons toe: farfalle alla gricia met guanciale, pici all’amatriciana, pappardelle alla lepre, fettuccine al ragù

Na al dat lekkers van de afgelopen dagen hebben we echter geen trek in pasta. We kiezen voor een degustazione di formaggi della Tuscia, een proeverij van kazen uit Tuscia, waaronder de caciofiore van Azienda Agrituristica Aquaranda, rauwmelkse geitenkaas van Azienda Agricola Monte Jugo, een negen maanden lang gerijpte pecorino en een blauwschimmelgeitenkaas van Caseificio Radichino.

Het kaasplankje krijgt gezelschap van bruschetta met de biologische extra vergine olijfolie Io (met Slow Food-keurmerk), gevolgd door een schaaltje fagioli del purgatorio.

De verleiding van de dolci kunnen we niet weerstaan, de semifreddo alle nocciole (met hazelnoot) aan het buurtafeltje ziet er te lekker uit!

Je vindt Trattoria del Cimino aan de Via Filippo Nicolai 44 in Caprarola. Je kunt er van dinsdag tot en met zondag terecht voor de lunch, op donderdag, vrijdag en zaterdag is de trattoria ook open voor diner.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Bedankt voor de tip! Jammer genoeg moet je je bezoek voor dit paleis 3 weken van tevoren indienen. Daar kwamen wij oas achter toen we voor de deur stonden eergisteren..

  2. Dat is pech, maar waarschijnlijk met name in het hoogseizoen. Wij konden zo doorwandelen in het vroege voorjaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *