Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Giotto’s mooiste fresco’s in de San Francesco in Assisi

We nemen vandaag een kijkje in de Basilica di San Francesco in Assisi, aan de hand van de zes mooiste fresco’s van Giotto, in zowel de Beneden- als de Bovenkerk.

San-Francesco-Assisi

De geboorte van Christus (Benedenkerk)
Op het fresco De geboorte van Christus zien we Jezus in de stal, met de os en de ezel. Jozef is in gedachten verzonken. Maria draagt Christus in haar armen, terwijl de os en de ezel vertederd toekijken. Op de voorgrond is Christus een tweede maal afgebeeld, op de arm van een vrouw die het kind baadt.

De kribbe bevindt zich voor een hoge berg, waar tussen de twee bergtoppen nog net de helder schijnende ster tevoorschijn komt. De vele engelen zingen ‘Glorie aan God in de hemel’, spreken de herders toe, die met hun schapen en rammen naar de kribbe zijn gekomen, of aanbidden het Christuskind.

Giotto-geboorte-Christus-fresco-San-Francesco-Assisi

De aanbidding der wijzen (Benedenkerk)
Jozef, Maria en Jezus kregen bezoek van de drie wijzen uit het oosten, geleerden die een ster aan de hemel zagen en hieruit begrepen dat er een koningszoon geboren moest zijn. Hierop ondernamen zij een verre reis om het pasgeboren kind te kunnen aanbidden en hem goud, wierook en mirre aan te kunnen bieden.

Maria en het kind bevinden zich niet langer in een stal, maar in een groots gebouw met een loggia, omgeven door twee engelen. De eerste koning knielt neer voor het kind, terwijl de andere koningen, hun gevolg en enkele kamelen, op gepaste afstand wachten.

Giotto-aanbidding-wijzen-Christus-fresco-San-Francesco-Assisi

De moord op de onschuldige kinderen (Benedenkerk)
Koning Herodes had van de wijzen gehoord dat zij dachten dat er een nieuwe koning zou zijn geboren in Bethlehem. Hij liet hen, beducht voor zijn troon, beloven hem te vertellen waar deze koning zich precies bevond, wanneer zij hem zouden vinden.

De wijzen werden echter in een droom gewaarschuwd voor Herodes en keerden, nadat zij Jezus hadden bezocht, terug naar waar zij vandaan waren gekomen. Herodes liet vervolgens alle kinderen in Bethlehem van twee jaar en jonger vermoorden. Deze kindermoord van Bethlehem staat ook wel bekend als de moord op de onschuldige kinderen.

Giotto-moord-onschuldige-kinderen-fresco-San-Francesco-Assisi

Op het gruwelijke fresco zien we Herodes samen met zijn hogepriesters. Vanaf een toren kijkt hij toe hoe alle pasgeborenen uit de streek gedood worden. Op de voorgrond hopen de lichaampjes van de kinderen zich op. De soldaten voeren hun opdracht onzeker en verdrietig uit, terwijl de ontroostbare moeders, met een verscheidenheid aan uitdrukkingen en houdingen, hun grote verdriet uiten.

De verdrijving van de duivels uit Arezzo (Bovenkerk)
Franciscus ziet demonen boven de stad Arezzo. Hij roept broeder Sylvester bij zich en geeft hem de opdracht de demonen uit te drijven. Op het moment waarop de broeder begint te roepen, verdwijnen de demonen en komt de vrede tot stand. Op het fresco zien we dat Franciscus voor een kerkgebouw in diep gebed is, terwijl broeder Sylvester zijn hand opricht in de richting van de stad waar de demonen vluchten.

Giotto-verdrijving-duivels-fresco-San-Francesco-Assisi (2)Giotto-verdrijving-duivels-fresco-San-Francesco-Assisi (1)

De eerste kerststal (Bovenkerk)
De eerste kerststal werd ‘gemaakt’ door Franciscus. Dit gebeuren is prachtig gedetailleerd weergegeven door Giotto. Deze schildering zou de basis worden van alle latere kerststallen. Giotto was geen landschapsschilder en nam de vrijheid om de grot op zijn fresco te promoveren naar een kerk, zodat hij ook zijn groeiende beheersing van het perspectief kon etaleren.

Hij illustreerde het moment waarop de heilige het kind oppakt uit de kribbe, met om hem heen de gelovigen, die van heinde en verre zijn gekomen om het kerstverhaal te aanschouwen.

Giotto-eerste-kerststal-fresco-San-Francesco-Assisi

De preek voor de vogels (Bovenkerk)
Franciscus komt langs een groep vogels die niet wegvliegen als hij nadert. Hij begint tegen de dieren te preken. De vogels vliegen pas weg wanneer zij de zegen van de heilige hebben ontvangen. De buitengewone aard van de gebeurtenissen wordt duidelijk gemaakt door de reactie van de franciscaner monnik, die zijn hand heft met een verbaasde uitdrukking op zijn gezicht.

Sint-Franciscus-preekt-voor-de-vogels-Giotto-fresco-San-Francesco-Assisi

Alle andere fresco’s van Giotto (en die van Cimabue en Lorenzetti) bewonder je ter plekke, in de San Francesco in Assisi.

Digitale reisgidsen voor álle unieke Werelderfgoed-plekken in Italië

Ter ere van Ciao tutti’s Werelderfgoed Weken hebben we drie digitale reisgidsen gemaakt met alle Werelderfgoed-plekken in Italië. Vanwege de omvang (in totaal beslaan de drie Specials ruim 1100 pagina’s) hebben we de Specials onderverdeeld in Noord-Italië, Midden-Italië en Zuid-Italië.

In het noorden geniet je onder meer van de Dolomieten, een unieke spoorweg, Da Vinci’s Laatste Avondmaal, kleurrijke fresco’s in Padova, de dorpjes van de Cinque Terre en het sprookjesachtige Portovenere.

In Midden-Italië prijken onder andere de portici in Bologna, de mozaïeken in Ravenna, het landschap in de Val d’Orcia, de villa’s en de tuinen van de familie De’ Medici, Assisi, Urbino, de keizerlijke tuinen in Tivoli, Siena, San Gimignano en Longobardische pareltjes in Umbrië op de Werelderfgoedlijst.

In het zuiden geniet je tot slot van de schatten in Pompeï, Herculaneum en Oplontis, het gigantische paleis in Caserta, de adembenemend mooie Amalfikust, de ongerepte Cilento, de Sassi in Matera, de trulli in Alberobello, Griekse tempels op Sicilië, letterlijk schitterende mozaïeken, barokke balkonnetjes en de kleurenpracht van de Eolische Eilanden.

Bestel de Special Werelderfgoed in Midden-Italië via deze link of bestel hier het pakket met de drie Werelderfgoed Specials (Noord-, Midden- en Zuid-Italië).

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *