We namen jullie eerder al mee naar Panicale. Op het schilderachtige pleintje, met uitzicht op de fontein en omringd door historische charme, schoven we aan bij Ristorante Lillo Tatini, waar Patrizia en haar familie je verwelkomen in een gezellige sfeer. Op het menu staat Slow Food centraal.
In dit artikel laat Elke je kennismaken met Patrizia, de drijvende kracht achter Ristorante Lillo Tatini. Haar zoon Marco runt twee Italiaanse restaurants in Amsterdam, waar je buiten je vakantie om kunt proeven van de authentieke smaak van Umbrië.
Dromen die werkelijkheid worden
Elke: ‘Lillo Tatini is een bijzonder restaurant, zo eentje dat je nooit meer vergeet. Dat komt vooral door de ziel en de energie die eigenaresse Patrizia erin legt. Als kind van restauranthouders begon ze al vroeg in het vak.
‘Ik hielp mijn ouders al vanaf mijn veertiende in hun restaurant,’ vertelt ze. ‘Ondanks andere carrière-opties, zoals werken bij een bank of in de administratie, volgde ik uiteindelijk toch mijn hart: de wereld van de gastronomie.’
Toen haar ouders op een gegeven moment een groter restaurant openden, was het voor Patrizia tijd om haar eigen weg in te slaan. ‘Ik kon mijn creativiteit niet helemaal kwijt bij mijn ouders en dacht: misschien is het tijd voor een eigen zaak.’
Die kans kwam er toen een pand in Panicale, te koop kwam, dat eerder in handen was van de familie van haar man Vittorio. Op 1 april 1999 werd Ristorante Lillo Tatini geboren, een plek waar Patrizia zich vanaf de eerste dag helemaal thuis voelt.
‘Dit restaurant is echt mijn derde kind, ik hou zoveel van deze plek,’ verzucht ze met een glimlach. ‘Het heeft me zoveel gegeven en ik geef er elke dag alles aan terug.’
Lillo Tatini: een ode aan nonno
De naam Lillo Tatini staat symbool voor de familieliefde van de eigenaren. Vittorio, de man van Patrizia, legt uit: ‘Mijn nonno, opa, noemde me als klein jongetje altijd lachend ‘Lillo Tatini’, een koosnaampje dat is blijven hangen omdat het zo prachtig klinkt.’
Vittorio’s grootvader was de gulle, vrolijke eigenaar van de Alimentari e Diversi in Panicale. De hele familie draagt die gastvrijheid mee in het restaurant en creëert een sfeer van warmte en plezier.
Succesvol familiebedrijf in Panicale en Amsterdam
De liefde voor het vak heeft Patrizia doorgegeven aan haar kinderen, Marco en Bianca, die ondanks hun eigen carrièrepad uiteindelijk hun hart hebben gevolgd naar de familiezaak.
Marco, met een diploma in Economie van de LUISS Universiteit in Rome op zak, opende in 2016 zijn eigen Italiaanse restaurant in Amsterdam, La Maschera del Lillo Tatini. Een groot succes, want in 2018 werd de zaak uitgeroepen tot een van de beste Italiaanse restaurants in Nederland. Ook staat zijn restaurant vermeld in de gerenommeerde Gault&Millau-gids.
In 2019 breidde hij zijn succes in Amsterdam uit met het openen van Momenti – Italian Cuisine, waardoor hij zijn liefde voor de keuken van Umbrië en Toscane met nog meer mensen kan delen.
Bianca, een briljant jurist, volgde cursussen op het gebied van wijn en gastronomie en draagt nu, met haar kenmerkende grote glimlach, als sommelier bij aan de unieke wijnervaring in het restaurant van haar ouders in Panicale.
In de wintermaanden, als het restaurant een welverdiende pauze neemt, gaat ze op bezoek bij haar broer in Amsterdam. Haar kinderen hebben elke keer snel genoeg van de winterse weersomstandigheden (die kou! die grijze lucht! die regen!), waardoor het gezin daarna des te gelukkiger is om weer terug te keren naar het zonnige Panicale.
Van gastvrouw tot chef-kok
Patrizia was jarenlang gastvrouw. Ze ontving elke gast persoonlijk. Door de coronapandemie stond ze er plots alleen voor, zonder personeel in de keuken. Bianca bleef aan haar zijde staan en hielp haar samen met Vittorio uit de brand. Gedrieën vormen ze nog altijd het hart en de ziel van Lillo Tatini.
Deze nieuwe taakverdeling bracht onverwacht een nieuwe passie voor koken naar boven bij Patrizia. ‘Nu kook ik met heel mijn hart, alsof ik voor een grote familie eten bereid,’ lacht ze.
Authentieke gerechten met een eigen touch
Zelf houdt ze het meest van de primi, de pastagerechten, omdat ze er de meeste creativiteit in kwijt kan. Een van de populairste gerechten bij Lillo Tatini is de carbonara del Perugino: ravioli gevuld met kwarteleitjes, geserveerd met spek en speciale ricotta uit Norcia. Je vindt dit gerecht haast in geen enkel restaurant op de kaart; klanten komen er speciaal voor naar Lillo Tatini.
Ook alle andere gerechten worden met veel zorg en liefde bereid. Patrizia kookt met lokale producten, waar kan zelfs chilometro zero, zodat je echt ondergedompeld wordt in de gastronomie van dit stukje Umbrië.
Een persoonlijke ervaring voor elke gast
Bij Ristorante Lillo Tatini draait het niet alleen om eten. Het is een plek waar Patrizia en haar familie je echt een complete ervaring willen bieden. ‘Wij proberen het verschil te maken door gerechten toe te lichten en gasten echt iets mee te geven over onze gastronomie,’ vertelt Patrizia.
Bianca en Vittorio delen met passie hun kennis over de filosofie en geschiedenis van de producten en wijnen. Ze zorgen ervoor dat elk detail klopt en dat je je helemaal thuis voelt.
Het interieur van Lillo Tatini is ontworpen door een vrouwelijke architect uit Chiusi, die precies begreep wat Patrizia voor ogen had: een warme en intieme huiskamer. ‘Ik vind het nog steeds een prachtige plek, het verveelt nooit,’ vertelt Patrizia. Voor haar is Lillo Tatini haar tweede thuis: ‘Meer zelfs,’ lacht ze, ‘hier voel ik me beter dan thuis!’
In de warmere maanden is het heerlijk vertoeven op het terras, met uitzicht op het pittoreske Piazza Umberto I.
Lillo Tatini is dus niet zomaar een restaurant. Het is een plek vol liefde, warmte en passie waar Patrizia en haar familie hun hart en ziel in kwijt kunnen. Voor wie de authentieke sfeer van Umbrië wil proeven, is een bezoek aan deze parel in Panicale een absolute must, maar voorproeven in Amsterdam kan dus gelukkig ook!’
Graag gelezen!
Lillo Tatini is al vanaf het begin onze favorite als we in de buurt van Trasimeno zijn! Prachtig gelegen in het mooie Panicale
Een pareltje en Gastheer Vitorio en gastvrouw Patricia zorgen altijd weer voor een warm welkom en uitzonderlijk eten!
Wij wonen in Mongiovino Vecchio met zicht op Panicale. Lillo Tatini, Patrizia, Vittorio en Bianca zijn vrienden van ons geworden. Hele fijne mensen, heerlijke keuken en goed vertoeven in Panicale.
Ga in Panicale ook zeker een keer bij ristorante Masolino eten. Heerlijk eten en fantastisch personeel. Zeker een aanrader.
We zijn daar vorig jaar toevallig beland in de slipstream van de mille miglia.
Het laatste tafeltje op het terras kunnen bemachtigen en een schitterende pranzo gehad met een heerlijk gesprek met de gastheren/vrouwen.
Ook nog hun eigen olijfolie geproefd en uiteraard enkele flesjes meegenomen naar huis (we zaten een maand in de buurt van Cortona).
é una cosa giusta, grazie mille
Dit artikel is een feestje van herkenning en een lust voor je oog en smaakpapillen!
Voorjaar 2014 heb ik in Panicale de carbonare del Perugino al gegeten, verrukkelijk, echt een aanrader en ik herkende de foto direct, zit namelijk ook in mijn fotoboek, ook wij gingen graag naar Lillo Tatini