Download gratis de Ciao tutti app!

10x het mooiste van Umbrië

Piano-Grande-Umbrië

Op uitnodiging van de regio Umbrië reizen we komende dagen door deze groene regio in het hart van Italië. Voor we komende dagen op pad gaan in Perugia, Orvieto en op het Umbrische platteland, laten we je in deze blog alvast 10 schitterende plekken in Umbrië zien:

De mooiste fresco’s van Giotto
Een eerste must see in Umbrië is de San Francesco in Assisi. We kunnen uren kijken naar de fresco’s van Giotto. Prachtig is vooral De preek voor de vogels (in de Bovenkerk).

Assisi-UmbriëSint-Franciscus-preekt-voor-de-vogels-Giotto-fresco-San-Francesco-Assisi

Franciscus komt langs een groep vogels die niet wegvliegen als hij nadert. Hij begint tegen de dieren te preken. De vogels vliegen pas weg wanneer zij de zegen van de heilige hebben ontvangen. De buitengewone aard van de gebeurtenissen wordt duidelijk gemaakt door de reactie van de franciscaner monnik, die zijn hand heft met een verbaasde uitdrukking op zijn gezicht. Lees meer

Zijn de fresco’s van Giotto in de San Francesco in Assisi een must voor elke bezoeker van Umbrië, de fresco’s van Gozzoli in de San Francesco in Montefalco zijn dat evenzeer. Lees meer

Gozzoli-Montefalco

Strada del Sagrantino
Uiteraard proeven we in Montefalco ook de lekkerste wijn van Umbrië, de Sagrantino di Montefalco. Als je je neus in een glas van deze wijn steekt, ruik je de herfst: bramen, bosvruchten en een kruidige geur die we niet meteen thuis kunnen brengen, maar die ons zelfs op de vroege ochtend doet verlangen naar een bord pasta met wild.

Umbrie-6 Umbrie-3

Deze wijn wordt alleen hier gemaakt, in het hart van Umbrië, in het gebied tussen Foligno, Assisi en Spoleto, waar de Strada del Sagrantino je langs eindeloze wijngaarden voert. Lees meer

Norcia
Voor iets lekkers voor bij de wijn reis je naar Norcia. In dit stadje liggen de lekkernijen zo voor het oprapen, uitgestald in de etalages en op de toonbank van een van de vele slagers. Norcia is namelijk de stad van het vlees. Salami, worsten en andere stukken vlees van met name varkens en wilde zwijnen gaan hier als warme broodjes over de toonbank.

In de verschillende norcinerie (zoals de slagerijen hier heten) heten de opgezette zwijnen je welkom in een walhalla vol hammen, worsten en salami’s. Meer dan genoeg om ter plekke van te genieten en mee te nemen in je koffer, voor een lekkere herinnering aan de vakantie. Onze favoriet? De norcineria van de familie Ansuini, een echt Luilekkerland!

Norcia-Umbrië (1) Norcia-Umbrië (2)

Piano Grande
In het zuidoosten van Umbrië, vlak bij Norcia, ligt de Piano Grande. Deze ‘Grote Vlakte’ heeft een oppervlakte van zo’n 20 vierkante kilometer, aan de voet van de majestueuze Monti Sibillini. In het voorjaar (zo ongeveer van eind mei tot half juli, afhankelijk van het weer) wordt de Piano Grande gekleurd door een zee aan bloemen, van dieprood tot felgeel en hemelsblauw – met zelfs een verrassende blik op heel Italië in het groen!

Umbrie-Piano-Grande-Italie-groenPiano-Grande-Umbrië (1) Piano-Grande-Umbrië (2)

Kleurrijk bloementapijt
In het tweede weekend na Pinksteren zie je tijdens het feest van Corpus Christi (ook wel Corpus Domini of Sacramentsdag genoemd) op tal van plaatsen in Italië dat de straten worden omgetoverd tot kunstwerken van bloemen. In Umbrië worden bijvoorbeeld de straten van Spello omgetoverd in één kleurrijk bloementapijt.

Maar ook de rest van het jaar schittert Spello van alle verschillende kleuren. Je stuit vanzelf op straatjes vol bakken en potten vol kleurrijke bloemen.

Spello-Umbrië (1) Spello-Umbrië (2)

Het precieze middelpunt van Italië
In Narni moet je zijn geweest, al is het maar omdat dit dorpje precies het geografische middelpunt van Italië vormt. Bij de oude Romeinse brug, de Ponte Cardona, vind je een herkenningsteken voor het centro geografico. Men zegt dat het geluk brengt als je je wijsvinger op het stalen staafje legt. Doen dus, hier in het echte hart van Italië, midden in het groene hart dat Umbrië heet!

Narni-Umbrië

Ontspannen aan het meer
Het Lago Trasimeno ligt in het noorden van Umbrië, vlak bij de grens met Toscane. Vanuit Cortona, in het zuiden van Toscane, kun je het meer zien schitteren in de diepte. Op deze plek lokte Hannibal de Romeinen ooit in een hinderlaag. Nu is het meer het decor voor ontspannen vakanties aan het water, met kleine dorpjes, mooie strandjes en drie eilandjes.

Lago-di-Trasimeno-Umbrië-2

Vaar naar het Isola Maggiore met een traghetto die vertrekt vanuit Castiglione del Lago. Op het eiland vind je een standbeeld van de heilige Franciscus, die hier enige tijd gewoond zou hebben. Ook de moeite waard is het kleine Museo del Merletto, het Kantmuseum. Tijdens een wandeling door de dorpsstraat kun je met een beetje geluk de kantklosters op hun vingers kijken.

Het mooiste schilderij
Elk stukje Umbrië is een schilderij dat je in zou willen lijsten en thuis aan de muur zou willen hangen. In San Feliciano, een van de dorpjes aan de oostelijke oever van het Lago di Trasimeno, vind je bij een van de barretjes aan het water een lege lijst tussen de bomen, voor een unieke kijk op Umbrië! Lees meer

Lago-di-Trasimeno-Umbrië

Een smaller dan smal steegje
Alle plaatsjes in Umbrië hebben hun eigen charme. Zo ook Città della Pieve, op ruim 500 meter hoogte. Kunstliefhebbers kennen vast de in het dorp geboren Pietro Vannucci, maar dan wel onder zijn bijnaam ‘Il Perugino’. Deze Umbrische kunstenaar liet zich eenvoudigweg inspireren door het landschap dat zich voor zijn ogen ontvouwde.

In dit stadje vind je ook een van de smalst steegjes van Italië, de Vicolo Baciadonne. Deze steeg is met slechts 43 centimeter breedte zo smal, dat je elkaar wel moet kussen als je er gezamenlijk, naast elkaar, doorheen wil kunnen – vandaar de naam. Dat moet je tijdens je vakantie zeker een keer uitproberen nietwaar? Lees meer

Vicolo Baciadonne - Citta di Pieve Vicolo Baciadonne - Citta di Pieve (3)

Koers van de kaarsen
De inwoners van Gubbio kijken er een heel jaar naar uit, naar de spannende Corsa dei Ceri (Race van de Kaarsen) op 15 mei. Denk nu niet dat alle inwoners met een kaars door het stadje gaan rennen, nee, het gaat om drie enorme kaarsen van hout. Ze wegen maar liefst 400 kilo en dragen elk een eigen heilige: Sant’Ubaldo, de patroonheilige van de stad en van de metselaars, San Giorgio, de patroonheilige van de winkeliers, en Sant’Antonio, de beschermheilige van de boeren.

De kaarsen worden op de schouders van sterke mannen door de straten van Gubbio gedragen. In een rap tempo spoeden de mannen zich naar de 300 meter hoger gelegen kerk van Sant’Ubaldo, het thuis van de houten ‘kaarsen’. Overigens is het geen race in de strikte zin van het woord, want Sant’Ubaldo moet als eerste bij de kerk aankomen.

Umbrië, het groene hart van Italië
In onze Special Umbrië, het groene hart van Italië ontdek je nog veel meer moois in Umbrië. We delen ruim 300 pagina’s vol bezienswaardigheden, bijzondere steden en dorpjes, kleurrijke kunst, culinaire tips en veel, veel meer…

Umbrië-het-groene-hart-van-Italië-reisgids

Bestel Umbrië, het groene hart van Italië voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Leuk Saskia, dat je eindelijk ook “mijn” regio bezoekt! Ben heel benieuwd naar je belevenissen hier.
    Hartelijke groet, Anneke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *