Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Proef de herfst in de Mugello – de leukste (en lekkerste) evenementen

Heimwee naar de zomer? Als je deze heerlijke herfstevenementen in de Mugello (in het noordoosten van Toscane) ziet, dan verwelkom je het najaar met open armen. Laat de truffels, kastanjes, nieuwe wijn en vers geperste olijfolie maar komen!

Le Vie del Gusto, Borgo San Lorenzo
In het charmante centrum van Borgo San Lorenzo proef je op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 september de lekkerste lokale lekkernijen, zowel uit de Mugello als uit de rest van Toscane én Italië. Dé hoofdrolspeler van de herfst, de kastanje, is goed vertegenwoordigd, maar natuurlijk valt er meer te proeven, van kazen, vleeswaren en wijnen tot honing, koekjes, brood en fruit.

Er zijn ook verschillende kookdemonstraties, zodat je ziet wat je thuis met al dat lekkers kunt maken. Meer details vind je op de website van de Pro Loco Borgo San Lorenzo.

Aperitivo sui merli, Scarperia
Een unieke plek voor een aperitivo: boven op de toren van het Palazzo dei Vicari in Scarperia. Van achter de kantelen (merli in het Italiaans) geniet je op zondag 16 september niet alleen van een lekker drankje en hapje maar ook en vooral van een spectaculair uitzicht over Scarperia en omgeving. Meer informatie vind je op de website van de Pro Loco Scarperia.

InFiera, Barberino di Mugello
In Barberino di Mugello geniet je op zaterdag 22, zondag 23 en dinsdag 25 september van een middeleeuwse veemarkt, met naast koeien, geiten, schapen en andere dieren ook genoeg lekkernijen uit de Mugello om te proeven. Ook zijn er live optredens. Kijk voor meer info op de website van de Pro Loco Barberino di Mugello.

Kastanjefeesten, meerdere plekken in de Mugello
De herfst brengt in de Mugello een graag geziene gast: de kastanje. Er worden volop kastanjes geraapt (waar je zelf op bepaalde dagen ook aan mee mag helpen), geroosterd en verwerkt tot heel veel lekkers (van wafels tot ravioli, van taarten tot toetjes).

In heel de Mugello zijn er kastanjefeesten, waar je tussen de prachtige herfsttinten proeft van alle kastanjedelicatessen. Zo kun je op 8, 15 en 22 oktober terecht bij het Festa del Marrone in San Piero a Sieve.

Op 7, 14, 21 en 28 oktober wordt Marradi omgetoverd tot één groot kastanjefestijn. Saskia was er vorig jaar bij en schreef er deze blog over. Het leuke is dat je op deze vier zondagen in oktober naar Marradi kan met de oude stoomtrein. Echt een aanrader!

Ook in Palazzuolo sul Senio viert men feest ter ere van de kastanje (en alle ander herfstlekkers dat de bossen rondom het dorpje opleveren, zoals funghi porcini). Hier kun je terecht op 14, 21 en 28 oktober. In Vicchio en Firenzuola (waar meerdere lokale producten in het zonnetje staan) kun je ten slotte volop kastanjes proeven op 14 en 21 oktober.

Truffelmarkt, Barberino di Mugello
Kastanjes zijn niet de enige herfstheerlijkheid, ook de truffel wordt in de herfst volop gebruikt in de keuken. In Barberino di Mugello organiseren de Tartufai Barberinesi op zaterdag 27 en zondag 28 oktober de Mercato del Tartufo Bianco e Nero del Mugello, met volop keuze aan zwarte en witte truffels uit de streek.

La vendemmia (de druivenpluk)
In de herfst worden de druiven geplukt. Een feest om te zien, maar ook om te proeven. Zo van de tros of in deze heerlijke schiacciata (brood met druiven) die je in deze periode overal in Toscane kunt eten.

Liever wijn proeven? Dat kan natuurlijk ook, bij een van de vele cantina’s in de Mugello. Saskia schoof al eens aan voor een proeverij bij Azienda Agraria Frascole, maar er zijn nog veel meer wijnmakers die je graag verwelkomen voor een degustazione. Via deze link vind je alle cantina’s in de Mugello.

Il raccolto delle olive (de olijvenoogst)
Wat later in het najaar, als de druiven geplukt zijn en de kastanjelekkernijen nog slechts een verre nasmaak zijn, worden de olijven geplukt. Heb je altijd wel eens willen weten hoe dat in zijn werk gaat of wil je gewoon een voorraad olijfolie inslaan? Via deze link vind je alle olijfolieproducenten in de Mugello, met per adres aangegeven of je er terecht kunt voor het kopen van olijfolie, rondleidingen en proeverijen.

Nog veel meer moois in de Mugello
Nog veel meer moois in de Mugello ontdekken? Op de website MugelloToscana.it vind je allerlei informatie voor deze groene streek ten noordoosten van Florence, van mooie wandel- en fietsroutes tot evenementen, van fijne accommodaties tot bezienswaardigheden, musea en restaurants.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *